Att behöva åka slalom mellan vägskador på Täby gator känner nog många bilister igen sig i. I år har det var fler anmälningar än tidigare.

– Ja det har varit fler i år och vädret har gått hårt åt beläggningen, inte bara i Täby utan man får samma känsla var man än åker, säger Joakim Wallin tillförordnad park- och stadsmiljöchef.

Växlande temperaturer har ställt till det

I år har 257 stycken felanmälningar inkommit från Täbyborna, vilket är mer än under 2022 och 2023 om man tittar på perioden januari och februari. Problemet beror på vädret berättar han.

– Det har varit mycket nederbörd och växlade temperatur, vilket gjort att vatten trängt ner i sprickorna och sedan har det fryst på, säger han.

Det är främst vägar med mer trafik och bussgatorna som blivit drabbats berättar han.

– Detta för att fler bilar kör på dem, det blir potthål även på lokalgatorna men de uppstår inte lika snabbt, säger han.

Kommunen har redan startat arbetat med att föröka laga alla hålen som uppkommit och arbetet kommer att fortsätta under våren.

– Det är ett kontinuerligt arbete och hinner vi inte laga så sätter vi upp skyltar som varnar om vägskada.

Lagar temporärt

Kommunen lagar en del av potthål under vintermånaderna med så kallad kall asfalt. Den är inte lika hållbar och är i grunden en temporär lösning och kan behövas bytas ut.

– Det håller ett par dagar men det kan slå upp igen, så de som anmält ett potthål och sen ser att det är lagat kan sedan se att samma potthål uppkommit igen, säger Joakim Wallin.

Det långsiktigaste lösningen är gjutbetong som är varm.

– Det använder vi när temperaturen tillåter och när vi kan få tag i det. Vi har gjort ett par svängar i år redan. Vi har väntat in lite grann för att vi ska använda gjutasfalt och göra mer samlade insattser, säger han.

Uppmanar: Fortsätta anmäla

Kommunen uppmanar alla Täbybor som ser ett potthål att anmäla det i appen för felanmälan.

– Det är bra om man anmäler. När det är en sådan här vinter och säsong där det poppar upp potthål överallt så kan vi missa vissa gator, därför är det bra om Täbyborna kan hjälpa till, säger han.