Mannen, som nu är 28 år, anmälde vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Han säger till Mitt i att han fått sin behandling och nu står under bevakning.

Han har genomgått fem operationer, flera cytostatikakurer och stamcellstransplantationer.

I anmälan skriver han att det "fått konsekvenser som svåra nervskador i ben och fötter och en livslång oro för att sjukdomen ska komma tillbaka pga att inte alla metastaser har kunnat avlägsnas. Jag är också nu endast 28 år ung steril pga den tuffa behandlingen".

Försenades

Det var hösten 2020 som mannen först sökte vård. Läkare beställde då ett akut ultraljud, enligt journalanteckningarna. Men missade att skriva akut i remissen.

Först till jul blev ultraljudet av. Ingen läkare på vårdcentralen läste dock svaret.

Framemot sommaren fick mannen ont i ryggen, och sökte vård på nytt. Ny remiss skickades, nu till urolog, som begärde ett nytt ultraljud.

Därefter skulle patienten skickas till en annan klinik. Men den remissen gick inte iväg.

I juli återkom mannen till vårdcentralen, nu i dåligt skick. "Oklar infektion, njurbäckeninflammation?" skrev läkaren och skickade honom till Sös-akuten.

Ivo-kritik

Men det var alltså spridd cancer, och Ivo riktar nu allvarlig kritik mot vårdcentralen. Patienten har inte fått god vård då han inte följts upp, rutiner för remisser har inte funnits eller följts och man har heller inte använt sig av standardiserat vårdförlopp, SVF.

Vårdcentralen drevs under den här tiden av en vårdgivare som senare övertogs av ett annat vårdföretag. Verksamhetschefen är dock densamma.