I dag, 25 mars, infaller inget annat än våffeldagen och många gräddar egna hemma eller går ut och äter dem.
I västerort visar sig våfflor just nu vara populärt hela säsongen bland de som serverar dem.
Testade – blev succé
Färskaste exemplet är Karin Sundqvist på Kanaans trädgårdscafé, som vi besökte just efter öppning på själva våffeldagen.
– Jag testade på chans att sälja våfflor med kanelstekta äpplen och vispgrädde förra året, det verkade uppskattas så från och med januari har vi det på menyn. Och det har blivit helt galet. En bra dag säljer vi 150 stycken.
Karin Sundqvist tog in våfflor på menyn inför säsongen på Kanaans trädgårdscafé i västerort. "Det har varit en ren hit", säger hon.
Filip Magnusson
Denna dag äts det mer våfflor i Sverige än någon annan, inte minst i hemmet. De är fortfarande vanligast att äta tillsammans med sylt och vispgrädde, enligt kockar, men samma skrå har uppgett att allt fler svenskar beställer våfflorna som lunch eller middag, till exempel med skinka eller bacon till.
– Hur länge våffeltrenden håller i sig är väl oklart, men det rullar på bra för oss, säger Karin Sundqvist.
Kanelstekta äppelskivor och grädde är det Karin Sundqvist serverar till sina våfflor.
Filip Magnusson
Kunderna börjar strömma in på trädgårdscaféet, regnet hänger i luften under den mulna marshimlen. Och jodå, visst verkar man ha koll på vilken dag det är – åtminstone pratar några våfflor, och en kvinna beställer en.
"Är själva överraskade"
Det är tio år sedan Karin Sundqvist fick nytt liv i kaféet vid Kanaanbadet nedanför Grimstaskogen.
Vid soligt väder säljer vi även våfflorna ute i kiosken.
– När vi testade att ta in burgare på menyn för några säsonger sedan så var det hysteriskt, alla skulle ha, men våfflor är definitivt tvåa. Vi är själva överraskade att de är så populära, vi har ju kakor, lunch och annat, men ofta är det våfflor som beställts i vinter, säger Karin.
Kanelstekta äppelskivor och grädde är det Karin Sundqvist serverar till sina våfflor.
Filip Magnusson
110 kronor tar trädgårdskaféet för våfflan med kanelstekta äpplen och grädde.
– Soliga helger säljer vi dem även ute i kiosken.
Poppis även i Spånga
Utanför kaféet berättar en dansk kvinna för sin svenska väninna att vi stockholmare verkar vara som galna i våfflor.
– Ja, och vi äter massa framförallt nu i mars, svarar svenska vännen.
Karin Sundqvist tog in våfflor på menyn inför säsongen på Kanaans trädgårdscafé i västerort. "Det har varit en ren hit", säger hon.
Filip Magnusson
På källarfiket Kaffesjuan i Spånga, som beskriver sig själva som ett budgetalternativ för fika- och lunchsugna i västerort, går också våfflor åt rejält en vanlig dag.
Micke Santi och Rosie Gustavsson på Kaffesjuan i Spånga säljer också mycket våfflor. "Det kommer vi definitivt inte sluta med", säger Micke.
Mikael Andersson
– Vi har haft våfflor på menyn ett tag, och vi tycker ju själva att de är fantastiska. De är väldigt populära, så vi kommer definitivt fortsätta ha dem, säger Micke Santi på Kaffesjuan.
Ni hör. Tipset till de kaféer och lunchrestauranger som ännu inte har våfflor på menyn tycks vara: värm järnen!