Läktarna var knökfulla när förväntansfulla fans hade samlats vid Knutby bollplan för att se på när Rinkeby United skulle möta Mariebergs SK på fredagskvällen förra veckan.

Trots ytterligare två matcher kvar att spela innan division 4 skulle avslutas för i år hade laget redan nu chans att avancera upp till division 3 – serien man knuffades ned från förra säsongen. Mycket stod därför på spel.

– Det var nervöst och spänt innan matchen. Vi visste att vi hade chansen att säkra en division 3-plats på hemmaplan inför vänner, familj och hela vårt område på läktarna, något vi inte gjort innan. Därför var det något alldeles speciellt, säger Said Dalel, lagkapten.

Rinkeby United är mer än bara fotboll – "en rörelse", enligt lagkaptenen.

Rinkeby United är mer än bara fotboll – "en rörelse", enligt lagkaptenen.

Emma Löf Hagström

Fyrverkerier och stormning

I matchminut 23 tog Rinkeby ledningen genom Sermir Yebio, för att sedan utöka den med ytterligare ett mål i minut 40, signerat Arsalan Ashtari.

Efter halvtid gjorde lagets stjärnor Boda Ayari 3–0 och Stefan Silva 4–0 i minut 50 respektive 67, innan många satte hjärtat i halsgropen när Marieberg lyckades slå in två mål inom loppet av två minuter.

Rinkeby United kunde dock hålla undan och försvara ledningen. När domaren äntligen blåste av matchen visste firandet inga gränser.

– Det var planstormning, fyrverkerier över hela planen – otroligt mäktigt. Många av oss har spelat på Knutby bollplan i tio-femton år, och att få vara med om det här, med sådan glädje och så mycket publik, är något man drömmer om. Det här är allas vinst, publiken var som tio extra spelare under matchen, de gav så mycket extra kraft och energi, säger Said Dalel.

Trots motgångar har laget lyckats samla sig och ta sig tillbaka, starkare än någonsin, enligt lagkaptenen.

Trots motgångar har laget lyckats samla sig och ta sig tillbaka, starkare än någonsin, enligt lagkaptenen.

Emma Löf Hagström

Jagar division 2

Vägen till att åter ta en plats i division 3 har inte varit spikrak.

När laget tog sig upp till serien 2022 fick det stor uppmärksamhet. TV4 hade följt laget under säsongen och gjorde en dokumentärserie om dem och framgångarna.

Nederlaget när de bara efter en säsong knuffades tillbaka till division 4 var därför stort.

– Det har tärt på en. Man ifrågasätter sig själv som spelare; är jag tillräckligt bra, kan vi verkligen göra det här? Men alla i laget lyckades samla ihop sig. I vintras var vi på Knutby med is på planen och tio minusgrader, vi gav aldrig upp. Jag är otroligt stolt över oss, säger Said Dalel.

Nu är laget där för att stanna, och siktar på att gå ännu längre, berättar han.

– Den här gången har vi lärt oss av våra misstag. Vi är ett ännu starkare lag, vi har förbättrat vår planering, vår organisation. Jag tror vi kommer kunna ta oss till division 2, det är det ultimata målet just nu.

Mer än fotboll

Said Dalel återkommer till något som ofta upprepas i sammanhang med just Rinkeby United: Att det är så mycket mer än bara fotboll.

– Därför betyder ett avancemang extra mycket. Det har blivit som en rörelse kring här i området, vi är en stor familj. Det här betyder så mycket för oss alla, även för de unga i publiken, att se att "det finns ett lag från mitt område, från Rinkeby, som spelar i division 3. Då kan jag också göra det".