Robin Delselius har sedan den 20 december försökt att rädda sina bagerier, undan konkurs.

Tre gånger i år har han begärt förlängd företagsrekonstruktion och fått det beviljat av Nacka tingsrätt och Stockholms tingsrätt.

På fredagen skulle Stockholms tingsrätt bedöma om rekonstruktionsplanen som Lars Lundberg har tagit fram för bageriet på Kvarnholmen håller. Och domstolen godkände den.

– Jag är nöjd, det är som vi har tänkt oss, säger Lars Lundberg.

Robin Delselius bageri på Kvarnholmen bakar allt bröd till övriga butiker.

Robin Delselius bageri på Kvarnholmen bakar allt bröd till övriga butiker.

Johan Kristensen

Bagarsläkt

Yrket är inbakat i Delselius släkt. Robin Delselius morfar Jan Delselius öppnade det första Delselius konditori i centrala Gustavsberg 1986. Som tolvåring började Robin Delselius hjälpa till på Systrarna Delselius i Grisslinge som drevs av hans mamma och moster.

Han öppnade sitt första bageri på Södermalm 2016, fortsatte till Kvarnholmen och Gamla Enskede 2018, Sickla 2021 och tog över Systrarna Delselius i Grisslinge 2022.

Bageriet på Söder vann DN:s Gulddraken för Stockholms bästa kafé 2020 och 2022 prisades han som årets företagare i bageribranschen.

Men på senare år har bagerierna haft det allt tuffare ekonomiskt. Under 2022 gjorde hans sju bolag tillsammans en förlust på 6,6 miljoner kronor. Fjolåret var ännu tyngre: minus 13,5 miljoner kronor.

Robin Delselius prisades som Årets företagare i bageribranschen 2022.

Robin Delselius prisades som Årets företagare i bageribranschen 2022.

Skenande priser

Han har skrivit till Stockholms och Nacka tingsrätter att hans bolag har drabbats hårt när priser på vetemjöl, kyckling, räkor, fisk och grönsaker har ökat med mellan 10 och 50 procent efter krigsutbrottet i Ukraina. Samtidigt har elpriser och hyror skenat och färre kunder handlat.

För att tackla situationen har Robin Delselius höjt priserna, sagt upp flera personer och tagit på sig fler arbetsuppgifter. På Kvarnholmen har han jobbat tre dagar i veckan i produktionen.

”För att reducera lönekostnader, effektivisera processer och utbilda kollegor vilket har resulterat 20 procent nedgång av antalet timmar i butik”, har han skrivit tidigare till tingsrätten.

Mitt i har sökt Robin Delselius för en kommentar.