Hoppstyltor studsar mot asfalten, basketbollar flyger mellan uppsträckta händer.

Det är rast på Tallbackaskolan. Pommeline Wright och Selim Badici i 3B tycker det är skönt att lämna klassrummet och komma ut.

– Särskilt om man fått sitta still med en mattebok i en timme, säger Selim.

De gillar fotboll och bolleken "king". Men ibland är det svårt att komma på en rastaktivitet, säger de.

– Om man vill göra helt andra saker än vad kompisarna vill göra. Eller så är man bara jättetrött och har inga idéer, säger Pommeline.

– När det regnar är det inte jättelätt att hitta på något", fyller Selim i.

Skapa trygga raster

I de situationerna kommer Adam Becker in i bilden. Han är Tallbackaskolans nya – Solnas första – skolgårdspedagog. Nu står han i rastboden och förser elever som kan visa upp lånekort med racketar och bollar.

– Min uppgift är att se till så att alla har något att göra. Lek och rörelse är superviktigt. Det handlar också om att skapa trygga raster där alla känner sig inkluderade.

Så länge det är elever på skolgården är Adam där. Fördelen, menar han, är att han kan förbereda aktiviteter, duka fram redskap och styra upp rastutmaningar och turneringar.

Få mer tid för eleverna, blanda killar och tjejer, fånga upp den som behöver hjälp att aktivera sig eller vill snacka.

Bråkigt på fotbollsplan

Skolgården är en av de vanligaste ställena där elever utsätts för kränkande behandling.

På Tallbacka har man särskilt haft problem på fotbollsplanen med tuff jargong och tjafs mellan elever. Inte sällan tas konflikterna med in i klassrummet, säger rektorn Jonas Lindgren.

Rasterna kan också vara ett orosmoment.

– Skolan är ju ganska inrutad men rasten är fri. Det kan skapa oro hos elever inför att behöva vara ensam, eller att inte ha något att göra. Vi har sett behov av mer styrda raster, säger Jonas Lindgren som förväntar sig att satsningen ska påverka både studieron och skolresultaten positivt.

Gröna kort

Tallbackaskolans rastfokus startade förra året. Då köptes ny utrustning för sport och lek in. Som ett försök att skapa sjysstare spel på fotbollsplanen infördes "gröna kort" som började delas ut till elever med en positiv attityd på planen.

Selim Badici testar studsen. Tallbackaskolans rastbod användes tidigare bara för elever på lågstadiet, men nu har den fyllts på även för mellanstadieeleverna.

Selim Badici testar studsen. Tallbackaskolans rastbod användes tidigare bara för elever på lågstadiet, men nu har den fyllts på även för mellanstadieeleverna.

Stefan Källstigen

Enligt Adam Becker fick det effekt.

– Det blev bättre stämning och det var också en hel del tjejer som började vara med och spela. I början var det nog mest för att få det gröna kortet, men flera har fortsatt och tycker det är kul.

Mindre yta och mobilförbud

Nästa läsår tas första spadtaget för nya Tallbackaskolan, det betyder år av byggstök och mindre skolgårdsyta. En striktare mobilpolicy på högstadiet stärker än mer behovet av en skolgårdspedagog, tror Adam.

– Efter påsk blir vi en mobilfri skola. Då gäller det att kunna erbjuda meningsfulla aktiviteter åt högstadieeleverna som idag sitter inne med mobilspel och tiktok, få ut dem på gården.