Den rosa dörren sticker ut bland huskropparna som reser sig i Tuna. Den är svår att missa, ungefär lika svårt som att missa de rosaklädda kvinnorna som nu håller rent och fint i och runt Botkyrkabyggens bestånd.
De 45 kvinnorna utgör Botkyrkabyggens integrationssatsning Qvinna, där allmännyttan anställer långtidsarbetslösa kvinnor med utländsk härkomst för att städa i Botkyrkabyggens områden.
– Vi plockar skräp i området, tömmer papperskorgarna och i soprummen. Vi städar i portarna till alla husen. Jag tycker om det, och jag trivs, säger Sivajini Nagulan som har arbetat tillsammans med Botkyrkabyggen sedan ett och ett halvt år.
Men för tre veckor sedan blev det förändring. Då började de städa i Storvreten. Till en början var det lite skräpigare än de andra områdena som de städar i, menar Amina Issaka.
– Det var lite smutsigare när vi började, men nu när vi varit där är det bättre – som alla andra områden, säger hon.
En jämställdhetssatsning
Sivaijinis, Aminas och alla de andra kvinnornas arbete märks – och uppskattas.
Botkyrkabyggens egna mätningar visar att boende i Botkyrkabyggens bestånd är mycket mer nöjda med städningen i tvättstugor och trapphus i norra Botkyrka jämfört med för några år sedan.
– Styrkorna med Qvinna är att hjälpa kvinnorna ut i arbetslivet – att de får en egen försörjning, friskvårdsbidrag och erbjudna språkstudier. Men också nöjdare hyresgäster, där vi ser att det blir renare i områdena och kvaliteten blir bättre, säger Susanne Axelsson Heldring, HR-chef på Botkyrkabyggen.
Rent och snyggt
Kvinnornas arbetsledare, Paula Engqvist, visar dem vilket område de ska ta sig an härnäst. På en whiteboard-tavla hänger kartor på alla områden, med pedagogiskt utmärkta sopstationer, papperskorgar och uppsamlingsområden med kärror.
Näst på tur? Passvägen i Storvreten.
Väl på plats – i sina neonrosa kläder under vinterjackorna – kör de fram en kärra med soppåsar, kvastar och plockpinnar. Ut med plockpinnarna och börja plocka! Men det är ett litet problem – det finns knappt något skräp att plocka i området.
– Ni har varit för flitiga, säger Paula Engqvist.
Hon och kvinnorna skrattar.
– Får vi sluta nu då? frågar en av dem skämtsamt.