Under förra mandatperioden styrdes regionen av en borgerlig allians, bestående av M, L, KD, C och MP.

Efter valet 2022 bildade C och MP majoritet tillsammans med S, med stöd av V.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna fick gå i opposition.

Inför att regionfullmäktige ska fatta beslut om budget för 2025 har nu alla oppositionspartier lagt fram sina skuggbudgetar.

Lite gemensamt

Av det forna samarbetet syns inte mycket i förslagen. Alla vill dock satsa på primärvården (främst vårdcentralerna) – och sänka skatten.

Moderaterna går längst, och vill sänka med 30 öre nästa år så att skattesatsen åter blir 12,08 kronor, och med 20 öre år 2026.

Liberalerna och Kristdemokraterna nöjer sig med 30 öre. Sverigedemokraterna vill sänka med 20 öre nästa år och 10 öre 2026.

Närakuter

Kristdemokraterna vill att närakuternas resurser ska föras över till primärvården, och att de ska jobba mot vårdcentralerna i stället för mot akutsjukhusen.

Om Liberalerna fick bestämma skulle i stället mer pengar satsas på närakuter, och fem nya öppna: I City, Skärholmen, Jakobsberg, Dalen och Bromma.

De vill också satsa mer pengar på Bup och BVC.

– Det är oroväckande att allt färre barn i 3-5 års ålder klarar utvecklingskontrollerna gällande bland annat motorisk och språklig utveckling på BVC, säger regionrådet Amelie Tarschys Ingre i ett pressmeddelande.

Regionbudgeten: Då sänker styret skatten

Det blir ingen skattesänkning 2025, det meddelar regionstyret under dagens budgetsläpp. Men SL slipper spara och vården ska fortsätta skyddas från nedskärningar.

– Skattehöjningen 2024 var en extraordinär och smärtsam nödåtgärd. Vi behöver behålla den skattenivån även under 2025 för att passera bottenpunkten för vården och kollektivtrafiken, säger Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd.

Det är inte bara skatten som lämnas oförändrad under 2025, även patientavgifterna förblir desamma. Det meddelade styret under dagens budgetpresentation för 2025.

Månadskortet blir dyrare

Priset på enkelbiljetter i SL höjs med en krona, medan SL-månadskortet höjs med 40 kr precis som man tidigare beslutat. Priset för barn, unga, studenter och pensionärer höjs inte, vilket innebär att deras biljetter har varit oförändrade i tre år.

Inför 2026 vill man också utreda ett särskilt terminskort för studenter, som ska sänka SL-taxan för den som studerar.

– Vi har också kvar målet att sänka taxorna för alla prioriterade grupper, alltså barn, unga och pensionärer, om det finns utrymme inför 2026 säger Anton Fender (MP), trafikregionråd.

SL ska gå plus

SL avlastas med 625 miljoner kronor, som man slipper spara genom att man sänker resultatkraven. Samtidigt ökar man på anslaget av skattepengar till trafiknämnden med 1,3 miljarder, vilket tillsammans med de höjda biljettpriserna ska ge ett överskott för SL på 180 miljoner nästa år.

Detta kan jämföras med det befarade underskott på 1,3 miljarder som tidigare flaggades i budgetunderlaget. Den akuta krisen för SL är alltså över.

Nattrafik på pendeln

– Vi har inte lagt in några riktade besparingar på SL nästa år. Inför 2026 ska vi tvärtom utveckla kollektivtrafiken med särskilt sikte på att locka bilister, säger Anton Fendert (MP).

Bland de planerade förbättringarna finns att ett pilotförsök med nattrafik på pendeltågen ska startas vid tidtabellskiftet i december 2025. Flera busslinjer ska få flexibla nattstopp och man ska utvidga försöken med så kallad dynamisk trafik där man kan beställa bussavgångar efter behov.

Sänks med fem öre

Men det är inte en budget för satsningar, utan en budget för återhämtning, understryker styret som ändå vågar planera för att börja trappa ner skattesatsen. Intör 2026 sänks skatten med 5 öre, till 12,33 kronor.

Aida Hadzialic (S), finansregionråd, sammanfattar:

– Jag är stolt över att vi tillsammans har kunnat skydda sjukvården från massvarsel under den värsta ekonomiska krisen på 30 år. Det här är en budget som tar ansvar för ekonomin, men som samtidigt tar ansvar för sjukvården och kollektivtrafiken.

M: "I särklass högsta skatten"

Oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) tycker tvärt emot att budgeten visar att de styrande partierna har tappat kontrollen.

– Neddragna bussar förblir neddragna. Stängd sjukvård förblir stängd. Detta samtidigt som stockholmarna ska tvingas betala Sveriges i särklass högsta regionskatt och de högsta SL-priserna någonsin. Detta är en budget präglad av dåligt ledarskap och dålig vänsterpolitik, säger Kristoffer Tamsons.

Avgifter och taxor nästa år

Patientavgifter för vuxna: oförändrat 275 kronor inom primärvård och öppenvård.

Besök på närakut: oförändrat 375 kronor

Besök på akutmottagning: oförändrat 400 kronor

SL-kort 30 dagar normalpris: höjs 40 kronor till 1060 kronor

Enkelresa med SL för vuxna normalpris: höjs en krona till 43 kronor.

Alla taxor för barn, unga, studenter, pensionärer och färdtjänst är oförändrade.

Källa: Region Stockholm

Fler siffror och satsningar

1 400 vårdanställda inom operationssjukvården får betald återhämtningstid, vilket sänker deras schemalagda arbetstid till 34 timmar per vecka. Kostnad: 200 miljoner för två år.

Klimatarbetet ska accelereras genom att regionens indirekta utsläpp, exempelvis genom förbrukningen av engångsmaterial i sjukvården, ska minska. 10 miljoner avsätts till en klimatomställningspott.

En tunnelbanelinje till Bromma parkstad ska börja utredas nästa år, som förberedelse för att flygplatsen kan komma att läggas ner och ersätts med tiotusentals nya bostäder. 50 miljoner läggs på att utreda lokalisering och kostnader.

Totalt omsätter 2025 års regionbudget 104,6 miljarder kronor, vilket är en ökning med 6,7 procent mot 2024. Av detta går 71 miljarder till sjukvården och 15 miljarder till kollektivtrafiken.

Räknar man med biljettintäkterna omsätter kollektivtrafiken nästa år 29,3 miljarder, en budgetökning med 3,2 procent.

Källa: Region Stockholm

Gustav Hemming (C), Aida Hadzialic (S), Anton Fendert (MP) och Anna Sehlin (V).

Gustav Hemming (C), Aida Hadzialic (S), Anton Fendert (MP) och Anna Sehlin (V).

Petter Beckman

Då sänker regionen skatten

Ingen minskning i år: ”Smärtsam nödåtgärd” ✔ Så mycket höjs priset på SL-kortet ✔ Nattrafik på pendeln nästa år

M-toppar går ihop – vill göra skatten till valfråga

Om Moderaterna fick bestämma i både regionen och i Stockholms stad skulle skatten för en vanlig stockholmsfamilj sänkas med 10 000 kronor per år – den största skattesänkningen i modern tid, enligt M-topparna Christofer Fjellner och Kristoffer Tamsons.

Sedan valet 2022 styrs såväl Stockholms stad som regionen av S-ledda koalitioner, som hittills har höjt region- och kommunalskatten med sammanlagt 54 öre per intjänad hundralapp. Nästa år höjs kommunskatten i Stockholm med ytterligare 24 öre.

Det här vill M-oppositionen i båda församlingarna ändra på. I ett gemensamt budgetutspel föreslår de att skatten nästa år ska återställas till de nivåer som rådde innan höjningarna. För 2026 vill M i regionen sänka med ytterligare 20 öre.

På så sätt vill de förbättra stockholmarnas köpkraft och därmed stimulera den ekonomiska tillväxten i Stockholmsområdet. Eftersom den fallande inflationen minskar de offentliga pensionskostnaderna kraftigt nästa år finns utrymmet att lätta på skattetrycket, menar Moderaterna.

Bästa sättet

– Inflationen har raderat ut tio års reallöneökningar. Vänsterstyrets skattehöjningarna slår hårdast mot dem som har det tuffast att få ekonomin att gå ihop, säger Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

De båda M-topparna ser en skattesänkning som det bästa sättet att lätta på bördan för ensamstående föräldrar som sitter vid köksbordet och undrar hur de ska få råd med nya vinterkläder till barnen.

– Om våra budgetar skulle gå igenom får en genomsnittlig familj i Stockholm 10 000 kronor mer per år i plånboken. Det är vårt sätt att säga: vi har sett er, vi har lyssnat på er, säger Kristoffer Tamsons, oppositionsledare i Region Stockholm.

– Det här är det bästa vi kan göra för att stötta dem som har det tuffast, säger Christofer Fjellner (M) och Kristofer Tamsons (M).

– Det här är det bästa vi kan göra för att stötta dem som har det tuffast, säger Christofer Fjellner (M) och Kristofer Tamsons (M).

Petter Beckman

Skattesänkningen skulle leda till att Stockholms stad nästa år får 1,7 miljarder mindre i intäkter än med den sittande majoritetens budget.

– Ändå satsar vi mer på skolan, samtidigt som vi återinför de ordningsvakter och väktare som S-styret har tagit bort, säger Christofer Fjellner.

Tuffa prioriteringar

I Region Stockholm skulle skattesänkningen ge ett intäktstapp på 4,4 miljarder. M-alternativet innebär att SL-taxorna höjs även för barn, ungdomar och pensionärer – grupper som mittenkoalitionen har undantagit från taxehöjningar.

– Samtidigt lägger vi 400 miljoner mer på SL-trafiken och återställer all busstrafik som det nuvarande styret har lagt ner, säger Kristoffer Tamsons.

Detta går att finansiera, menar de båda M-ledarna, genom tuffare prioriteringar och mer fokus på välfärdens kärna. Det handlar bland annat om minskat kulturstöd, krympt politisk organisation, nedkapad administration och hårdare tag mot fusk med avtal och utbetalningar.

– Det här blir en av de stora valfrågorna. Vi vill att skatten ska ner och att människor ska få behålla mer i den egna plånboken, säger Kristoffer Tamsons.

"Stockholm får den högsta skatten någonsin"

Inför 2024 året höjdes regionskatten med 30 öre och kommunalskatten i Stockholm med 24 öre.

Nästa år blir regionskatten oförändrad, medan Stockholm stad höjer med ytterligare 24 öre.

För den som bor i Stockholms stad blir därmed den sammanlagda kommun- och regionskatten nästa år den högsta någonsin, enligt Christofer Fjellner (M).

Källa: Mitt i

Petter Beckman

M-förslaget: 10 000 kronor tillbaka till stockholmarna

Blir en av de stora valfrågorna ✔ M-topparna går samman ✔ Tamsons: "Ska återställa all busstrafik"