Vad kostar egentligen en lunch i Stockholms innerstad? För att ta reda på det kollade Mitt i upp priset på den billigaste serverade rätten på lunchmenyn på 108 restauranger innanför tullarna. Soppor valdes dock bort.

Det visade sig då att snittlunchen kostar 141,69 kronor. Den som äter ute i innerstan varje arbetsdag kan alltså komma hem med en månadsnota på över 3 100 kronor.

Samtidigt kan en lunch variera rejält i pris beroende på vad du är ute efter. Vissa betalar en bit över 200 kronor för ångad fisk eller grillat kött på en finare restaurang, medan andra slår till på en indisk vegetarisk rätt för 89 kronor.

Billigast och dyrast

Utifrån listan finns den billigaste snittlunchen på Kungsholmen, tätt följd av Södermalm. Sedan blir det ett prishopp upp till Östermalm, medan Vasastan/Norrmalm hamnar på det högsta snittet.

Billigast lunch har de indiska restaurangerna, med ett snitt på 114 kronor (utan naan). I andra änden hittas det franska köket och husman, båda på 160 kronor.

Lunchpriserna drivs upp

Upplevelsen att luncher på kort tid ökat i pris tycks vara korrekt. Speciellt märkbart blev det under 2022. Då tog den generella inflationen rejäl fart.

Högre priser på råvaror och livsmedel tillsammans med framför allt högre hyror och högre personalkostnader driver på lunchpriserna.

– Allt har höjts historiskt mycket på senare tid, men restaurangerna har faktiskt inte lyckats ta ut de prisökningarna mot gästerna. Annars hade lunchpriserna varit betydligt högre. Det beror sannolikt på att det råder stor konkurrens, säger Thomas Jakobsson, chefs­ekonom på branschorganisationen Visita.

För många är det viktigt att salladsbuffé ingår i lunchen.

För många är det viktigt att salladsbuffé ingår i lunchen.

Pekka Pääkkö

Dubbelt så många män

Med Mitt i:s snitt på 142 kronor som utgångspunkt gör Thomas Jakobsson en snabb uträkning. Hade försäljningspriserna följt ökningen av råvarupriserna hade snittlunchen kostat nära 160 kronor.

För att luncher ska vara en vinstaffär har restauranger traditionellt behövt satsa på volym – att på kort tid få ut så många tallrikar som möjligt. Ändå tycks brickluncherna ha minskat till förmån för lite mer tjusiga rätter.

– En teori är att snabbmat har tagit bricklunchens plats. Det är förhållandevis snabbt, billigt och tillräckligt mättande.

En undersökning Visita gjort visar att det är drygt dubbelt så vanligt att män äter på restaurang jämfört med kvinnor.

– En större kostnadsmedvetenhet bland kvinnor kan vara en orsak. Det handlar nog även om matlagningsvana och andra typer av jobb.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap.

Pressbild

Ett kulturarv

Richard Tellström, docent i måltidskunskap och frekvent anlitad expert i tv och radio, säger att det främst är vid lunchtid man hittar klassisk husmanskost på menyn. Men på det stora hela har den enklare maten försvunnit från lunchmenyerna.

– De som finns i dag är mer likt den gamla tjänstemannalunchen.

Sett till vad man får på tallriken är ett snittpris på 142 kronor inte särskilt högt, menar han.

– Jag skulle nog säga att det är billigt, restaurangerna skulle behöva ta mer betalt med tanke på vilka kostnader de har.

INNER_lunchpriskollen_2406