Det är en plats som de flesta bara passerar, på väg till kontoret, köpcentret eller kollektivtrafiken.

Jan Stenbecks torg, som ligger precis utanför Kista galleria, är en yta som kanske inte riktigt bjuder in folk för längre vistelser.

– Just nu är det mest som ett blåshål – det blåser alltid där tycker jag, och man vill helst inte stanna, trots att det är så centralt i Kista. På kvällar och helger är det ofta helt folktomt och kan upplevas som otryggt. Det vill vi ändra på, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

Sex miljoner

Stockholms stad har nu, tillsammans med fastighetsägare och företag i området, tecknat ett avtal med föreningen Centrum för AMP.

Staden bidrar med tre miljoner och fastighetsägarna med ytterligare tre, för att föreningen från och med den 1 januari 2025 till den 31 december 2026 ska aktivera platsen på olika sätt.

– Det kan vara genom marknader, uppträdanden, träningspass – allt möjligt roligt, utifrån dialoger med närsamhället. Målet är att torget alltid ska kännas aktivt och tryggt, säger Karin Wanngård.

Två heltidstjänser

Centrum för AMP kommer ha två heltidsanställda på plats i Kista under de två år som avtalet löper.

– Vår förening bildades just för att arbeta med att levandegöra platser; för att skapa trygghet och trivsel i offentliga rum. I vårt arbete står människor i centrum – för att en plats ska vara just trygg och trivsam behöver det finnas människor där, är vår övertygelse, säger Helena Olsson, vd.

Man kommer nu att göra en platsanalys där de fysiska möjligheterna för torget undersöks, berättar hon.

– Vi arbetar evidensbaserat och anpassar verksamheten efter lokala önskemål. Vi kommer jobba med både aktiviteter och evenemang, men även med gestaltning: Våra anställda kommer ta hand om platsen och göra den fin, på ett sätt som är utöver det som redan är kommunens grundansvar. Det kan handla om belysning, växter, dekorationer och annat roligt.

Vad skulle kunna hända på torget?

– På andra platser har vi exempelvis haft zumbaträningar, lekzoner för barnfamiljer, arrangerat konserter, satt ut stolar, bord, böcker – det kan vara allt möjligt, beroende på vad de som rör sig där önskar. Vi står för kostnaderna och för all infrastruktur bakom aktiviteterna, som att se till att det finns el under uppträdanden, att rätt tillstånd finns och liknande.

Målet är att både de som bor, arbetar eller handlar i Kista ska lockas av aktiviteterna.

– I avtalet med staden har vi uttalat att vårt uppdrag är att sammanföra alla som rör sig i området, och i längden vara en accelerator för att Kista ska bli en mer blandad stad, säger Helena Olsson.