Bostadsområdet Sigma hittar vi tio minuters promenad från pendeltågsstationen i Upplands Väsby.

Här dominerar 60-talshusen, några renoverade för ett tiotal år sedan. Många av de 7 500 invånarna bor i Väsbyhems hyresrätter.

Några mammor med barnvagnar promenerar förbi, ett par pensionärer ska handla mat i Sigma Centrum – första köpcentret i Stockholmsområdet när det byggdes 1966. Nu något stukat efter branden häromveckan.

Denna vardagsförmiddag är det glest med folk. Men på medborgardagen i maj kryllade det av besökare.

Hani Baloch har bott i Upplands Väsby ett år: "Min bror lurade hit mig, men jag trivs bra." Svägerskan Mina Dehvari är enligt Hani mer av en "ur-Väsbybo".  "Jag trivs så bra så att jag har flyttat tillbaka hit till Väsby och Sigma. Jag gillar gemenskapen, mångfalden, det är nära familjen, grönområden, centrum och Arlanda. Om jag fick önska något skulle det vara ett utegym. Jag känner mig aldrig otrygg och kan gå ut ensam på kvällen. Det är ju ett socioekomiskt utsatt område, med de problem som följer med det, men sådana områden finns i varje kommun, säger Mina Dehvari.

Hani Baloch har bott i Upplands Väsby ett år: "Min bror lurade hit mig, men jag trivs bra." Svägerskan Mina Dehvari är enligt Hani mer av en "ur-Väsbybo". "Jag trivs så bra så att jag har flyttat tillbaka hit till Väsby och Sigma. Jag gillar gemenskapen, mångfalden, det är nära familjen, grönområden, centrum och Arlanda. Om jag fick önska något skulle det vara ett utegym. Jag känner mig aldrig otrygg och kan gå ut ensam på kvällen. Det är ju ett socioekomiskt utsatt område, med de problem som följer med det, men sådana områden finns i varje kommun, säger Mina Dehvari.

Charlotte Arwedsson

Då träffade vi "gänget från Hasselgatan": Huda Sonono, Josephin Hanna med maken Gamil Haddad, samt Najah Mikhail. De har bott i området i flera år.

– Vi är grannar och trivs jättebra här. Det var mer oroligt tidigare, men nu är det lugnare. Vi är inte rädda när vi går ut på kvällen, säger Huda Sonono.

Kommunen har länge haft ögonen på Sigma. Det har enligt undersökningar och polisanmälningar förekommit droghandel, störande gäng och viss skadegörelse.

En samlad lägesbild har nyligen gjorts i hela kommunen – och där utmärker sig bland annat Sigma.

– Den visar att det finns stora skillnader inom kommunen både vad gäller livsvillkor, utsatthet för brott och otrygghet. De centrala stråken, som centrala Väsby, Smedby och Sigma, har haft en koncentration av brott, säger Cecilia Falkeborn, social hållbarhetsstrateg i Upplands Väsby kommun.

Hon pekar på att i de här delarna har Upplands Väsby även störst andel med sårbara livsvillkor, flest barn som lever med låg ekonomisk standard, lägst valdeltagandet i Väsby (52 procent i riksdagsvalet 2022) och minst andel barn aktiva i en idrottsförening.

Förra medborgardagen i Sigma.

Förra medborgardagen i Sigma.

Charlotte Arwedsson

Riktade insatser

I Upplands Väsby är 35 procent av befolkningen födda utomlands och i Sigma bor många som inte har svenska som modersmål.

Arbetslösheten bland kvinnor i Väsby låg i april på 8 procent. För utrikesfödda kvinnor är motsvarande siffra 14,7 procent och många av dem bor i Sigma och centrala Väsby.

Samtidigt har kommunen dragit i gång en rad insatser i Sigma. Det finns språkkafé, konstverkstad och kurser för kvinnor som behöver träna svenska.

Och nu ska barn och ungdomar som är hemma i Sigma under sommaren få något att göra på lovet.

På RQT:s racketanläggning ordnas sommarläger där föreningen En frisk generation har öppna aktiviteter. Fritidsgårdarna (närmast är Väsbygården) håller öppet och serverar gratis mellanmål. Ungdomsverksamheten Libra lånar ut sportprylar och driver kafé fyra sommarfredagar.

– Vi gör även i ordning en grillplats i Sigma vid Hjortvägen/Hammarbyvägen, bredvid odlingslotterna. De vuxna vill ha fler umgängesytor, barnen fler lekplatser, säger Cecilia Falkeborn.

Men hjälper insatserna?

– Tidigare år har det visat sig att uppstyrda sommaraktiviteter har en positiv inverkan på lägesbilden. Det som är nytt inför den här sommaren är att kommunen tagit ett samordningsansvar för att samla alla aktiviteter på en webbsida, Sommar i Väsby. Det tror vi underlättar, säger Cecilia Falkeborn och fortsätter:

– Det finns en positiv förändring i området, vi har sett i mätningar att tryggheten ökat. 

Hon menar att det både ger barnen något att göra och i förlängningen gynnar hela samhället.

– Barnen har en bra fritid och känner sig värdefulla, de klarar skolan och kommer ut i sysselsättning, vilket i sin tur ger skatteintäkter och bättre hälsa, säger Cecilia Falkeborn.

Även Väsbyhem arrangeraraktiviteter, bland annat boendedialoger och gårdsträffar.

– Vi ordnar många event under året för att bidra med ökad trivsel och gemenskap mellan grannar i området, säger Caroline Sjölund, marknads- och kommunikationschef på Väsbyhem.

Hon pekar också på vikten av Väsbyhems nära samverkan med olika föreningar i kommunen. I Sigma är exempelvis basketkvällar och en gratis badbuss till Kairobadet planerade under sommaren.

– Vi vill både bidra till ökad trivsel och att fler hittar hit, för närheten till service, grönområden och parklek.