Det har nu hunnit gå fyra år sedan den unga kvinnan besökte den mottagning i Stockholms innerstad där sjukgymnasten var verksam.

Sjukgymnasten, en man i 60-årsåldern, ska enligt henne ha frågat om hon ville ha vin, och under behandlingen sagt något om att hon var "lammkött" och att hennes "kropp tyckte om att bli tagen på".

Avklädd

Detta medan hon låg avklädd på en brits på mage med byxor och trosor halvvägs neddragna på rumpan, enligt domen. Han ska också ha berört henne på ett sätt som vållade obehag.

Kvinnan polisanmälde mannen, och 2022 kom Stockholms tingsrätts dom: Han frikändes.

Inte sexuellt

Enligt tingsrätten är det inte bevisat att beröringarna inte utgjorde vad som kan anses vara en normal sjukgymnastbehandling. Vad gäller uttalandena hade de inte någon "tydlig sexuell inriktning eller prägel".

Men Svea hovrätt tolkade lagen annorlunda. Sjukgymnasten har ofredat kvinnan på ett sätt som kränkt hennes sexuella integritet, särskilt med tanke på att hon befunnit sig i en utsatt position.

Olämplig

Straffet, dagsböter, mildrades av att han riskerar att förlora sin yrkeslegitimation. Det blir nu Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som får avgöra det.

Enligt Ivo har han "visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som sjukgymnast".