Just nu restaurerar länsstyrelsen Stockholm en strandäng, harmark och betad skog i området Höggarns udde i naturreservatet Sandemar. EU finansierar för att förstärka naturvärdena i området och ett avtal med KNM Förvaltning AB har tecknats för arbetet.
Men under ett par veckor i mitten av november missförstod underentreprenören Mellanskog AB en del i uppdraget och tog ner för många träd inom ett av de områden som skulle restaureras, något som Tidningen Skärgården var först att rapportera om.
Den felaktiga skövlingen har nu lett till att ett tillsynsärende påbörjats. Tillsynsärendet kommer att hanteras av en annan länsstyrelse.
Enligt Karin Joelsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen, rör det sig om ett missförstånd.
"Vi har från vår sida lämnat både skriftliga och muntliga instruktioner och markerat i fält", skriver hon i ett mejl till Mitt i.
På bilder i tillsynsärendet hos Länsstyrelsen kan man se att området där skövlingen inträffade såg ut så här innan händelsen.
Länsstyrelsen
Brist i dialog
Mellanskog AB avböjer att medverka i en intervju om skövlingen. I ett mejl till Mitt i skriver kommunikationschef Anna Ramstedt att bolaget delar länsstyrelsens bild att det har tagits ner för många träd och att man sedan dess fört en dialog med länsstyrelsen om händelsen.
Vi har från vår sida lämnat både skriftliga och muntliga instruktioner och markerat i fält.
Dialogen hade uppenbarligen behövt vara ännu tätare.
"I det område där för många träd har tagits ner har länsstyrelsen och entreprenören jobbat med en målbild för hur resultatet skulle bli. Detta arbetssätt kräver mycket god dialog mellan den som utför uppdraget och beställaren (i det här fallet länsstyrelsen). Dialogen hade uppenbarligen behövt vara ännu tätare", skriver hon.
På bilder i tillsynsärendet hos Länsstyrelsen kan man se hur området såg ut efter att skövlingen ägt rum.
Länsstyrelsen
Flera grova tallar
I tillsynsärendet framgår att bland annat flera grova tallar har tagits ned. Länsstyrelsen ska följt upp ärendet under arbetets gång, dock inte varje dag.
Enligt Karin Joelsson är det man nu kan göra för att återställa att lämna trädstammar som felaktigt tagits ner som faunadepåer. Dessutom åtgärds skador som kommit till på grund av körning.
När hela arbetet är klart ska länsstyrelsen och Mellanskog analysera hur misstaget uppstått.
"Vi är naturligtvis ledsna över att det har blivit fel och får överväga hur vi själva arbetar så det inte upprepas", menar Karin Joelsson.