Den 28 augusti öppnar dörrarna till den nya skolbyggnaden på en tomt bakom Midsommarkransens gymnasium. Efter många år av förseningar och 600 miljoner i byggkostnader kan James Northcott, rektor på engelska skolan Liljeholmen äntligen lasta ur flyttbilarna tillsammans med annan personal.

– Det är ett ganska stort projekt, eftersom vi måste lista ut vilka möbler vi redan har och vad vi behöver köpa nytt. Vi har också tagit en del möbler från den gamla skolan vid Skärholmen, som stängde förra läsåret.

Den nya L-formade byggnaden är stor, 10000 kvadratmeter och fem våningar hög och kommer att rymma en av de större grundskolorna i Stockholm. Brännkyrka bollplan blir den nya skolans skolgård och på andra sidan bygger Stockholms stad tre idrottshallar.

– Första året blir det ungefär 1200 studenter från F till nio, så det blir tre parallellklasser i förskoleklass och två i ettan, tvåan och trean. Från fyran till nian blir det fem parallellklasser, säger James Northcott.

James Northcott, rektor på Engelska skolan i Liljeholmen, står utanför den nya entrén.

James Northcott, rektor på Engelska skolan i Liljeholmen, står utanför den nya entrén.

Gustav Ohlén

Tanken var att de gamla lokalerna, ett omvandlat kontorshus i Telefonplan, bara skulle vara preliminära. Men det visade sig att det är svårt att hitta lämpliga lokaler till en så stor skola i Stockholm och nu har man väntat på att få flytta in i något nytt i sex år.

– Det har tagit tid att hitta det utrymme som vi behövde, säger James Northcott..

Nu är den nybyggda skolan färdig, vilket ger helt nya möjligheter enligt honom.

– I en skola av den här storleken behöver man en bra byggnad med en stor skolgård vilket vi äntligen har. Så jag ser verkligen fram emot att se vad eleverna och personalen tycker om att komma till en helt ny skola.

Ännu är inte skolgården helt färdig. Men den är bra mycket större än den gamla, berättar James.

Ännu är inte skolgården helt färdig. Men den är bra mycket större än den gamla, berättar James.

Gustav Ohlén

Rotation från Sätra

Vid vårterminens slut rapporterade Mitt i om att Engelska skolan i Sätra stänger för gott. Orsaken var att skolan inte längre hade giltigt bygglov för att fortsätta bedriva skolverksamhet. Det har däremot ingenting att göra med flytten till den nya mastodontbyggnaden i Midsommarkransen, enligt James Northcott. Däremot har både lärare och elever roterats till honom.

– Vi har rekryterat en del personal från Skärholmen, det var förstås en stor omplaceringsprocess internt. Jag har anställt två lärare från Skärholmen, men jag förstår det som att alla har fått ett nytt jobb inom Engelska skolan någonstans.

Flyttlådorna flyger in i byggnaden.

Flyttlådorna flyger in i byggnaden.

Gustav Ohlén

Ett trettiotal elever från Sätra kommer över till den nya skolan. Resterade har fått platser på andra skolor i närområdet.

– När informationen kom att skolan skulle stänga var det många som gick med i vår kö, säger James Northcott.