I förra veckan kom beskedet att det bara kommit in ett enda anbud på att driva pendeltågstrafiken i Stockholm och att regionpolitikerna därför tagit beslutet att avbryta upphandlingen. Därmed tvingas SL medge att affärsupplägget och de villkor man erbjuder inte räckt till.
"Indikationer finns på tveksamhet hos marknaden inför de rent affärsmässiga förutsättningarna, fordonsflottans status, samt riskfördelning mellan avtalsparterna i det valda upplägget", skriver SL-chefen David Lagneholm i beslutsunderlaget.
Konsekvensen kan bli att SJ får driva trafiken vidare på det tillfälliga nödavtal som gällt sedan i mars förra året. Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) håller öppet för att förlänga med SJ fram till mars 2028.
Kraftig fördyring
Vad kostnaden för detta blir kan ingen säga idag. Men att den avbrutna upphandlingen gör trafiken dyrare står klart.
Det första året med SJ:s nuvarande nödavtal innebar en fördyrning med minst 800 miljoner jämfört med 2023 (se också faktaruta). Fram till 2028 kan det handla om flera miljarder.
Men SL-ledningen signalerar att det kanske inte ens räcker med två års extra nödavtal. "Det föreligger risk för att fler nödavtal kommer att krävas för att säkra trafiken framledes", skriver man i tjänsteutlåtandet.
Facket: mycket lättade
Ingen ny, reguljär upphandling kommer att startas förrän man gjort en "fördjupad analys av förutsättningarna för att driva pendeltågstrafik i Stockholm". Och det kan ta tid.
– Om en ny upphandling inte hinner genomföras innan nödavtalet löper ut kan trafiknämnden behöva besluta om en ny tillfällig lösning, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.
Beskedet att SJ kan komma att driva trafiken vidare hälsas med glädje av lokförarfacket, som betraktar SJ som en mycket bättre arbetsgivare än MTR som man hade tidigare.
Oron har varit stor inom facket att en upphandling skulle leda till nya försämringar.
– Vi som jobbar på pendeln är efter de senaste årens kaos mycket lättade över denna nyhet, meddelar Melissa Svenhard, ordförande för Seko Lok Pendeln.
Roger Delin, ordförande för ST Pendeln, hoppas att fackets synpunkter och erfarenheter tas tillvara i analysen.
Pressbild, Stefan Källstigen
Roger Delin, ordförande för ST Pendeln ser den avbrutna upphandlingen som ett bra tillfälle att stanna upp och analysera nyttan med upphandlad trafik. Han hoppas också att de fackliga organisationerna får vara med i den utvärderingen.
– Man har kört med upphandlingar i 25 år nu. Frågan är om någonting har blivit bättre för Stockholmarna. Har man ens tjänat några pengar på det? Den analysen borde man göra nu, säger Roger Delin.