Gamla Nytorps förskola är snart ett minne blott. Lokalerna var slitna och under september väntas arbetet med att riva byggnaden vara klart.

Förskolebarnen har flyttat in i paviljongerna som byggts i samma område. Något som Mitt i skrivit om tidigare.

Där får det plats med fler barn, 100 jämfört med de numera rivna lokalerna som hade plats för 50. Paviljongerna har ett tidsbegränsat bygglov på 15 år.

Maria Svensson

Ny skola ska byggas

Samtidigt planeras för en ny förskola och grundskola på platsen. En detaljplan för projektet ligger på bordet hos kommunen. Förskolan föreslås bli två våningar och ha en förskolegård med cirka 30 kvadratmeter friyta per barn.

Den nya byggnaden föreslås placeras närmare Näsbydalsvägen. Det planeras också för en ny grundskola med barn från förskolan till nian. Grindtorpshallen föreslås stå kvar.

Ska flytta tillbaka

När det är färdigbyggt ska Nytorps förskola ska flytta tillbaka.

"När verksamheten har flyttat tillbaka till en nybyggd förskola, kan paviljongen fortsatt användas för förskoleändamål", står det i ett tjänsteutlåtande.

Maria Svensson

Då kommer det helt enkelt bli fler förskoleplatser i området. Både i paviljongerna och i den nya skolan. Enligt kommunen behövs detta för att möta behovet i barnrika centrala Täby.

Enligt prognoser väntas det nämligen ett underskott på cirka 550 förskoleplatser i centrala Täby år 2030.

Samråd för detaljplanen hölls under våren 2023. Planen är att den ska vinna laga kraft i slutet av 2025.