Den 31 mars har Hammarbys herrar premiär mot Kalmar i fotbollsallsvenskan. Premiär innebär också marsch med tusentals deltagare från korsningen nära Medborgarplatsen till stadion i söderort.
Enligt Hammarby Fotboll brukar supporterföreningen Bajen Fans uppskatta antalet deltagare till 10 000 – 20 000 personer. Utöver dessa kantas vägen av allmänhet som tittar på supportrarnas vandring.
Anders Björklund
Jan "Pannbands-Janne" Söderberg berättar att han startade marschen på 90-talet. Han tänker gå i marschen men saknar biljett till matchen.
Eira Desax
Oklart hur det började
Götgatan och Skanstullsbron spärras av för biltrafik när det stora följet sträcker ut sig. Marschen har pågått sedan 90-talet. Men det finns olika historier om hur allt började.
Två namn som förekommer i två olika historier är Micke Hällbom och Janne Söderberg.
– Marschen har blivit en folklig grej där alla är välkomna, både gamla, unga, halta och lytta. Den är ett självgående piano, säger Gröndalsbon Janne Söderberg som fått smeknamnet Pannbands-Janne.
"Tycker inte tillstånd behövs"
Förra året fanns ingen arrangör för marschen och polisen upprättade därför en anmälan om brott mot ordningslagen. Polisen försökte dock inte stoppa marschen, men fanns på plats för att bereda väg och säkerställa ordningen.
I en intervju med SVT förra året sa Hammarby Fotbolls evenemangsansvarige Göran Rickmer att fotbollsklubben aldrig arrangerar marscher och att supporterkulturen står för sig själv.
– Enligt supporters är det ingen offentlig tillställning, man möter upp sina vänner och går till matchen. De tycker inte det behövs tillstånd för att gå på gator och torg, säger han.