I Sverige finns runt 1 500 riksintressen för kulturmiljövård.

Ett av dem, Skålhamravägen, ligger i Sollentuna kommun. Området sträcker sig även över Sigtuna, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Det är framför allt Sollentunadelens äldre fornlämningar som rösen, fossil åkermark, vägsträckningar, gravfält och runstenar som gör den till ett skyddsvärt riksintresse.

Och mycket tar avstamp i två familjer från Täby och Vallentuna: Jarlabanke och Skålhamra.

Anne-Berit Lavold, historieintresserad och aktiv i Sollentuna hembygdsförening, tar med oss till en av områdets intressanta fornlämningar.

Vi parkerar bilen i utkanten av Törnskogen, intill Gustavsbergsleden. Myggen gör oss sällskap på femminuterspromenaden, men belöning väntar: den mäktiga Snuggastenen.

– Den här runstenen lät den rika Skålhamrafamiljen uppföra på 1000-talet. Den restes av en kvinna, Gyrid. Kvinnliga stenresare var inte så vanligt då. Den är även ett gränsmärke mellan Sollentuna och Vallentuna, berättar Anne-Berit.

Gräns- och minnesmärke

Enligt henne kan platsen för Snuggastenen även vara gränsen för Skålhamrafamiljens jordegendom i Fresta.

– I så fall är stenen både minnesmärke och gränsmärke, säger Anne-Berit och fortsätter:

– Här står vi på den gamla vägen mellan Edsbacka och Fornboda, som fantastiskt nog har återställts. På en halvmeters djup har man dessutom hittat en stenbro.

Leden kallas Långbroleden.

– När stenen restes var leden sannolikt en viktig väg söderut för gårdarna i Fresta och en utfartsväg till Edsviken, där man hade direkt sjöväg söderut, berättar Anne-Berit.

Hon pekar på det ovanliga i att hitta en gammal så kallad hålväg – en fåra i marken där en forntida väg tidigare legat.

– Det är häftigt att tänka sig alla människor som färdats här. Man tog inte gärna landvägen på vikingatiden, utan valde hellre båt – eller kälke på vintern.

Hon är inte förvånad att Skålhamraområdet är ett riksintresse.

– Sollentuna har väldigt många fornlämningar, men den röda tråden här är runstenarna, gravfälten och den återställda hålvägen. Många människor färdades här, från Edsbacka där man bedrev handel, uppemot Vallentuna.