I 20 procent av de fall där ingen utredning inleddes saknades tillräcklig dokumentation om varför, trots att allvarliga omständigheter som våld, missbruk och omsorgsbrister framkommit. Detta problem återfinns i samtliga stadsdelsförvaltningar, där inspektörerna bedömer att det fanns tillräcklig information för att omedelbart inleda en utredning.

Rapporten pekar också på att socialtjänsten i de allvarligare anmälningarna ger företräde till föräldrarnas uppfattning. I flera fall har anmälningar avskrivits baserat på ett enda samtal där vårdnadshavarna förnekat anklagelserna.

Barnen kom endast till tals i 25 procent av förhandsbedömningarna.

– Hela funktionen med en socialtjänst är att skydda barn, då måste man rimligtvis utgå från barnets egna berättelse, säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).

Återkoppling uteblir

Granskningen visar också att återkoppling till anmälare endast sker i 66 procent av fallen där det efterfrågats. När återkopplingen uteblir, finns risken att anmälaren felaktigt antar att åtgärder har vidtagits, trots att ärendet i själva verket redan lagts ner.

– Det kan innebära att det dröjer ytterligare tid för barnet att fångas upp.

Jan Jönsson (L), oppositonsborgarråd i Stockholms stad, ser allvarligt på uppgifterna.

Jan Jönsson (L), oppositonsborgarråd i Stockholms stad, ser allvarligt på uppgifterna.

Tom M Kronestedt

Polisanmälan vid misstanke om våld mot barn eller då barnet bevittnat våld gjordes inte i ett enda fall. Överväganden om polisanmälan gjordes endast i tre fall.

– Jag skulle säga att det är allvarliga uppgifter som framkommer här, säger Jönsson.

"Måste lägga politiskt tryck"

Jönsson misstänker att liknande brister kan ha förekommit även under hans tid vid styret, men påpekar att man då införde flera förändringar i socialtjänstens riktlinjer, såsom regelmässig återkoppling och ökad övervägning av polisanmälan vid våldsrelaterade ärenden.

– Man måste lägga politiskt tryck för att det ska fortsätta att arbetas på detta sätt i verksamheterna, säger han.

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd, uttrycker att han är bekymrad över bristerna.

“Men det är viktigt att komma ihåg att de här granskningarna görs för att vi ska hitta de här bristerna och kunna förbättra Stockholms socialtjänst. Nu kommer arbetet fortsätta för att förbättra de brister som uppdagats,” skriver han i ett mejl till Mitt i.

Ojanne hoppas att de utökade resurserna till stadsdelarnas socialtjänst, tillsammans med insatser för att förbättra arbetsvillkoren för medarbetarna, ska leda till bättre stöd för barn och familjer.