– När jag pratar med kuratorer och föräldrar säger nästan alla att barnen som sitter hemma tillbringar extremt mycket tid vid en skärm, berättar Sven Rollenhagen, expert på hemmasittarfrågor och digitala missbruk.

Rollenhagen förklarar att hemmasittare lättare drabbas av skärmmissbruk, samtidigt som personer med ett skärmberoende lättare bli hemmasittare. Precis som att andra minssbruk tillfälligt kan lindra dåligt mående, erbjuder skärmar en lättnad för barn som känner sig otrygga i skolmiljön, menar han.

– Men det är viktigt att komma ihåg att orsakerna och behoven varierar från barn till barn, betonar Rollenhagen.

Skickas runt inom vården

Han jämför skärmberoendet med alkoholism – det handlar inte bara om att säga åt någon att gå tillbaka till skolan, utan om att behandla beroendet.

– En alkoholist ber du inte bara att gå till jobbet och sluta supa.

Sven Rollenhagen, socionom, är specialist på datorspelsberoende och hemmasittarfrågor.

Sven Rollenhagen, socionom, är specialist på datorspelsberoende och hemmasittarfrågor.

Stefan Bohlin

Samtidigt pekar han på en handlingsförlamning när flera myndigheter är inblandade i en hemmasittares situation. Han ser behov av att en enda instans får ett tydligare ansvar.

– Alla pekar på varandra som det ser ut i dag. Föräldrar jag pratar med blir ofta förtvivlade för att de i flera års tid har valsat runt inom vården.

Erbjuds distansundervisning

Stockholms stad har nyligen fått godkänt att erbjuda distansundervisning för elever med hög frånvaro. Rollenhagen uttrycker försiktig optimism kring förslaget, men betonar att det är avgörande att det är en tillfällig lösning. Rollenhagen arbetar själv med att hjälpa hemmasittare att hitta en balans i skärmanvändningen.

– Barn behöver sociala interaktioner. Det finns en risk att det här gör att man får ännu mindre motivation att gå till skolan.

Om elever redan har skärmberoende kan det också förvärras när de ska studera framför en skärm hela dagen, poängterar han.

Nu får hemmasittare distansundervisning

Stockholms stad har fått grönt ljus att erbjuda distansundervisning för elever med hög frånvaro.

Efter flera avslag från Skolinspektionen har Stockholms stad nu fått tillstånd att erbjuda distansundervisning som särskilt stöd för elever med hög frånvaro, även kallade hemmasittare.

– Jag känner bara, äntligen! Stockholms stad har länge haft både viljan och kapaciteten att bedriva distansundervisning som särskilt stöd men fått nej från Skolinspektionen på grund av ett krångligt regelverk. Nu kan vi efter många turer snart sätta igång med den här viktiga undervisningen som för den enskilde individen kan betyda skillnaden mellan ett skolmisslyckande och en positiv väg framåt i livet, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

200 elever får erbjudandet

Över 1 000 elever hade över 50 procent frånvaro i Stockholms stad vårterminen 2024. Staden kommer nu att erbjuda distansundervisning för 200 elever i årskurserna 4 till 9. 

– Vi börjar nu med att erbjuda 200 platser och får med det se hur stort behovet faktiskt är ute i våra skolor. Om det visar sig att behovet är större än så kan vi söka tillstånd igen för att utöka platserna, säger Bjuggren.

Distansundervisning är inte hela svaret, poängterar hon.

– Men det kan vara ett sätt att vända en negativ utveckling och på sikt få tillbaka eleven till klassrummet, vilket alltid är det huvudsakliga målet, säger Bjuggren.

Staden arbetar även med mindre undervisningsgrupper och skolsociala team för att på olika sätt stötta elever som av olika anledningar har svårt att ta sig till skolbänken.

Ämnen som godkänns

Möjligheten till distansundervisning gäller för ämnena engelska, franska, spanska, tyska, matematik, biologi, kemi, fysik, geografi, historia, religionskunskap, samhällskunskap, svenska, svenska som andraspråk och teknik.

Källa: Stockholms stad

De som har svårt att ta sig till skolbänken kan nu erbjudas distansundervisning.

De som har svårt att ta sig till skolbänken kan nu erbjudas distansundervisning.

Mostphotos

Grönt ljus: Hemmasittare får distansundervisning

Skolborgarrådet Bjuggren (S): "Äntligen!" ✔ Över 1 000 elever – men bara 200 kan få hjälp