År 1947 besökte Jenny Törnqvists mormor Inga Viola Fjärdlång för första gången. På den tiden ägdes ön av staten och hon fick sitta i Eriksdalshallen med en kölapp i handen för att få chansen att boka en vecka på ön.
Jennys föräldrar träffades där när de var 15 år. Själv har hon tillbringat många somrar i Långstugan.
– Det är en plats som ligger många varmt om hjärtat, inte bara vår släkt, utan många sommargäster, säger hon och visar bilder från familjens många besök.
Sedan 2006 ägs en del av ön av Haninge kommun. Men i höstas sades avtalet med Enebackens fastighetsservice, som drivit vandrarhemmet på ön i elva år, upp och kommunledningen vill sälja fastigheten.
Jenny Törnsvists visar upp en bild på sin mamma (längst till vänster) på båten på väg ut till Fjärdlång som 14-åring år 1957. Nu är hon och andra sommargäster oroade över fastigheterna på ön. "Vad händer om det säljs vidare? Man kanske till och med bygger om Thielska villan eller Långstugan. Vi känner ett ansvar gentemot de här fastigheterna", säger hon.
Angie Gray
Startat namninsamling
Beskedet har lett till oro bland gäster och nu har de startat en namninsamling mot försäljningen.
– När staten ägde Fjärdlång gjordes många sociala prioriteringar för att så många som möjligt av medborgarna ska ha tillgång till skärgården, säger Jenny Törnqvist.
Enligt henne är många gäster ensamstående föräldrar som kan hyra billigt just för att verksamheten inte är så omfattande. När kommunen köpte fastigheten stod det i köpekontraktet att det är förbjudet att "använda byggnader och anläggningar annat än för vandrarhemsverksamhet, korttidsuthyrning och för friluftslivets behov".
– Säljer man det så ser vi risken att det blir ett nytt Sandhamn med lyxiga beach clubs med jetskis. Det som gör Fjärdlång så speciellt är att det är så oexploaterat och överkomliga priser.
Jenny Törnsqvists hyr alltid samma rum i långstugan på Fjärdlång. "Mormor bodde alltid i 3:an och där bor jag för det mesta när jag är där. Där finns gamla kaffehurran kvar och gamla bakbordet som min mormor har använt", säger Jenny Törnqvist.
Angie Gray
Gruppen har svårt att se hur kommunen ska säkra invånarnas tillgång om fastigheten säljs. Ön ingår även i Natura 2000, ett nätverk av skyddade områden i Europa som anses vara särskilt skyddsvärda enligt EU:s art- och habitatdirektiv. Gruppen planerar att starta en vänförening för att bevaka Fjärdlångs intressen framöver.
– Det här är vår gemensamma skärgård och våra kulturminnen som alla ska kunna nyttja. Det kan inte bara vara rika människor som kan köpa fastigheter därute som får vara i skärgården, säger Jenny Törnqvist.
Jenny Törnqvist som barn under midsommarfirande på Fjärdlång. "Det var så kul för oss unga, vi sprang in och ut i Långstugan där familjerna bodde och lånade serietidningar av varandra och grillade på gårdsplanen."
Angie Gray
Snabb försäljning
Underlaget är inte färdigt ännu men kommunstyrelsens ordförande, Sven Gustafsson (M), hoppas att försäljningen ska vara klar lagom tills säsongen drar i gång.
Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande hoppas på en snabb försäljning av Fjärdlång.
Angie Gray
Hur kommer ni att se till föreskrifterna efterföljs om det säljs till en privat aktör?
– Om inte annat kommer staten se till det. Fastigheten är helt omgiven av mark med många restriktioner. Vi vill sälja det till en aktör som vill bedriva liknande verksamhet som i dag och det kommer att vara inskrivet i avtalet och tillsynen kommer att ligga på fastighetsägaren, säger han.
Att det finns en risk att det blir dyrare att bo på Fjärdlång framöver ser han inte som en fråga för kommunen.
– Jag kommer inte att verka för att subventionera någonting utan det får kosta vad det kostar. Det är många skattebetalare som inte vill subventionera en sådan här verksamhet.
Jenny Törnsqvists visar bild på sin mamma och pappa tillsammans med andra sommarboende på Fjärdlång. "Vår släkt tog ofta upp halva Långstugan när vi var där."
Angie Gray