Det var förmodligen nyårshelgens kraftiga vindar som tog knäcken på en av spikklubborna på Säby gårds tak. Det är vad Mona Kivistö Svanholm tror. Hon bor i byggnaden och är rektor på Säby Waldorfförskola som också håller till där.
– Den natten var det fruktansvärd storm. När jag skulle iväg morgonen efter kom en kvinna med spiran i handen som hon hade hittat på lekplatsen. Det var en herrans tur att det inte hände dagtid, säger hon.
Säkerhet kontra kulturhistoria
Efter incidenten har samtliga spikklubbor tagits ner från taket.
– Det är för att kontrollera att de andra är schysta. Om en går sönder kan fler göra det, säger Jan Thelenius, förvaltare för Järfälla kommuns kulturfastigheter.
Säby gårds spiror ser ut som spikklubbor, men stod inte pall för hårda vindar.
Järfälla kommun
Innan de kan sättas upp igen måste man reda ut hur det kan göras säkert utan att skada kulturhistoriska värden. Säby gård är nämligen ett statligt byggnadsminne.
Uppdraget har gått till Jan Perotti, antikvarie på White arkitekter, som åtminstone hunnit bilda sig en uppfattning om säkerheten.
Kanske får man förvara dem på vinden i stället.
– Den var bara fastlödd mot plåten, det är inte en adekvat lösning. Frågan är om det är dåligt hantverk eller om det är en kopia av äldre hantverk, som då inte heller var bästa lösningen, säger han.
Fönster landade i sandlådan
Enligt Mona Kivistö Svanholm är det inte första gången något lossnar från det kommunalägda Säby gård. Vid ett tidigare tillfälle ska ett fönster ha lossnat och landat i en sandlåda.
– Det är klart det allvarligt. Om man hyr i befintligt skick tycker jag inte att fönstren ska flyga ut och spirorna trilla ner. Kommunen kanske skulle behöva gå igenom det noggrannare för att se till att det inte händer igen, säger Mona Kivistö Svanholm.
Enligt Jan Thelenius har kommunen nyligen sett över hela fastigheten i samband med att taket byttes ut 2008. Men pengar har saknats för att fortsätta renoveringen.
Kommer ni se till att det blir en säkrare lösning för spikklubborna när de sätts upp igen?
– Det är något vi måste ta ställning till i samråd med länsstyrelsen. Om de börjar bli så gamla att man inte törs sätta upp dem igen så kanske man får förvara dem på vinden i stället. Eller så kan man nytillverka dem, men det vet jag inte hur länsstyrelsen ställer sig till.