Musikerna Fanny Marechal och Lucas Brar bor i närheten av S:t Sigrids kyrka. De har kastat ögon på den röda träbyggnaden på en kulle i flera år. Vore det inte en perfekt plats för konserter och för musikverksamhet för barn och unga?
Men det blev länge nej, när de frågade S:t Sigfrids kyrka vänner, som äger kyrkan. Orsaken var att föreningen var indragen i långa rättsprocesser mot två hyresgäster (församlingarna S:t Stefanus Koinonia och rysk-ortodoxa Helige Sergij) som försökte ta över kyrkan och göra den till sin. Mitt i har i flera artiklar skildrat föreningens över fyra år långa kamp för att få kontroll över kyrkan igen.
I juni kom beskedet att den sista rättsprocessen var över. S:t Sigfrids kyrkas vänner vann över inkräktarna, som måste flytta ut.
– Äntligen är kyrkan öppen! Vi har följt processen i flera år och tänkt att det vore kul att göra något här när det blev möjligt. Vi vill vara med och ge tillbaka kyrkan till Aspuddsborna, säger Fanny Marechal och skiner som en sol på kyrkotrappen.
Musikerna Fanny Marechal och Lucas Brar är nya hyresgäster i St Sigfrids kyrka.
Märta Lefvert
Hyresavtal tecknat
Bredvid henne står sambon Lucas Brar och Johan Strindberg, medlem i styrelsen i S:t Sigfrids kyrka vänner. Han höll kontakten med de två musikerna under rättsprocesserna och är glad över att man nu har slutit ett hyresavtal med dem.
– De blir våra första nya hyresgäster. Det är jätteroligt! De har många idéer om vad man kan göra i kyrkan, säger han.
Fanny Marechal och Lucas Brar är klassiskt skolade musiker, med altfiol respektive klassisk gitarr som instrument. De ska repetera i kyrkan och öppna verksamheter efter hand.
– Vi vill starta verksamheter för barn och unga i närområdet. Vi tänker oss musiklektioner, körverksamhet och afrikansk dans, till exempel. Och så vill vi ha konserter, säger Fanny Marechal.
1993 blev S:t Sigfrids kyrka ett byggnadsminne, enligt kulturmiljölagen – det starkaste kulturhistoriska skyddet bebyggelse kan få.
Märta Lefvert
Äppelpaj och sång
Först ut blir förmodligen en loppis. Datum är ännu inte spikade men nyheter om vad som är på gång ska läggas ut på S:t Sigfrids kyrkas webbsida.
– Jag ser också fram emot att ha jamkvällar i kyrkan, säger Lucas Brar, som ofta drar åt det jazziga hållet när han spelar.
Mitt i hälsar på en lördag i slutet av september, när det är invigning i den åttakantiga kyrkan. Det bjuds på kaffe och äppelpaj, sång och musik. De yngsta gästerna är inte mer än ett år, de äldsta över 80. Till det äldre gardet hör Per-Ola Eriksson, 80. Han har många fina minnen härifrån.
– Jag konfirmerades här 1959, vigdes 1968 och döpte barnen här 1970 och 1973. Ett av dem vigdes sedan här 2005, berättar han.
Per-Ola Eriksson har firat många av livets högtider i S:t Sigfrids kyrka.
Märta Lefvert
Henrik von Delwig, ledare i S:t Sigfrids scoutkår, är öppen för samarbeten med S:t Sigfrids kyrkas vänner.
Märta Lefvert
Scouter i fackeltåg
Henrik von Delwig, scoutledare vid S:t Sigfrids scoutkår, tittar också in. Scoutkåren hade tidigare avslutningar här och gick fackeltåg upp till kyrkan på S:t Sigfridsdagen.
– Nu är vi öppna för ett samarbete igen. Det är roligt att kyrkan är öppen igen, säger han.