Renoveringarna av den orange eller brandgula bibblan från 1928 är i full gång. Gunnar Asplunds ikoniska byggnad rustas upp och byggs om inför 100-årsjubileet, och nu vill Stockholms stad passa på att måla om den i samma veva.
Men exakt vilka färger det blir går inte att svara på än. Först måste fasaden provmålas och färgerna godkännas av länsstyrelsen och stadsbyggnadskontoret, enligt Maria Sköld Wulf, projektledare vid fastighetskontoret.
– Färg är så svårt att beskriva, alla uppfattar färger väldigt olika. I illustrationen vi tagit fram är det en brun bas som är mörkare och en ljusare kulör upptill.
Vad tycker du om den?
– Det var ju så här som Gunnar Asplund hade tänkt sig att huset skulle se ut, så jag litar på proffsen och är övertygad om att det blir bra.
Hieroglyferna ska symbolisera bibliotekets innehåll.
Emil Salmaso
Ett detektivarbete
Gunnar Asplund ville att byggnadens insida och utsida skulle spegla varandra, att det mörka i botten öppnar upp mot ljuset, vilket även syns inne i biblioteket. I bibliotekets så kallade vårdprogram står att "den ursprungliga färgsättningen ska sökas i samband med renovering och ommålning av fasaden".
– Det har vi gjort nu, vilket också är i linje med Asplunds idé om att interiören och exteriören skulle spegla varandra. När du kliver in i Rotundan omgärdas du av mörkare färger som sedan övergår i ljusare upp mot taket och himlen.
Maria Sköld Wulf beskriver jakten på originalfärgerna som ett detektivarbete. Utredningsgruppen hon ledde letade efter spår av färg på putsrester från fasaden i ett hisschakt, i fönstersmygar och bland hieroglyferna på fasaden – den så kallade gördelgesimsen.
– Vi har bokstavligt talat letat i skrymslen och vrår genom att skrapa puts i fönstersmygar och dolda schakt. Proverna har skickats på färganalyser, vi har analyserat gamla foton och målningar och tagit hjälp av många olika experter.
Stockholms stad vill måla om Stadsbiblioteket i brunt.
Arkitema
Färg från 1994
Stadsbiblioteket fick sin nuvarande färg 1994. Förmodligen valdes den för att den liknade husen intill, tror Maria Sköld Wulf.
– Vi har pratat med färgexperter som var med på den tiden och de bekräftar att det fördes diskussioner om att försöka återgå till originalfärgerna, men de tyckte inte att de visste tillräckligt om vilka kulörer som skulle kunna vara ursprungliga. På den tiden hade man andra metoder än vi har i dag.
Stadsbiblioteket är klassat som ett viktigt byggnadsminne av synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Godkänns ommålningen kommer det att göras i två omgångar under somrarna 2025 och 2026.
Det kan komma att väcka "starka känslor" hos många stockholmare, tror stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
– Personligen tycker jag att det vore fint om byggnaden får tillbaka sin ursprungskostym, och att i samband med det kommande 100-årsjubileet få knyta an till historien, säger Daniel Forsman i ett pressmeddelande.
På fotot från 1962 syns tydligt färgskillnaden mellan basen och övrig fasad på Stadsbiblioteket, menar Stockholms stad.
Ingemar Gran