Nätverket Bevara Årstaskogen har gått i graven. Men när staden presenterade planerna på flerfamiljshus vid Ottsjövägen nära Årsta gård, var medlemmarna kritiska till att nagga på ädellövsskogen.

Nu blir det dock inget naggande.

Utredningar som gjorts visade nämligen att stora delar av området där bostäderna var tänkta inte gick att bygga på, eftersom det skulle ha stor negativ påverkan på naturen, exempelvis för fåglar.

Ursprungsplanen var att bygga husen mellan befintlig bebyggelse och naturområdet. Men utredningen kom fram till att det skulle inskränka för mycket på djur och natur.

Ursprungsplanen var att bygga husen mellan befintlig bebyggelse och naturområdet. Men utredningen kom fram till att det skulle inskränka för mycket på djur och natur.

Angie Gray

"Byggaktören bedömde att de inte kunde fortsätta planarbetet med dessa förutsättningar gällande naturen och valde därför att kliva av", skriver Zsolt Juhász, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret, i ett mejl till Mitt i.

Han skriver vidare att utredningarna inte kostade något för staden, de betalades av byggaktören.

Boende lättade

Alexandra Nilsson, 46, har precis hämtat dottern Solveig på den närliggande förskolan vid Årstaskogen. De bor i området och har nogsamt följt utvecklingen, och avvecklingen, av projektet.

– Det har känts lite konstigt eftersom det var precis i kanten av naturreservatet. Att man ska klämma in ett till hus precis vid gränsen. Jag själv bor inte med utsikt mot skogen, men min förening har huset som ha skulle varit närmast. Så jag vet att många i bostadsrättsförenignen är väldigt glada, säger hon.



Men det innebär inte att inga nya grannar väntar i Årsta. Tvärtom finns en rad pågående bostadsprojekt utspritt i stadsdelen. Närmast i höst ska planerna på 50 hyresrätter vid Orrfjärdsgränd och 65 nya hyresrätter vid Sköntorpsvägen ut på granskning, vilket är sista chansen för allmänheten att tycka till.