2015 sågs den enligt rykten för första gången i Stockholm. Sedan dess har den blivit allt vanligare. Och nu är den här igen.
Harlekinnyckelpigan ser ut som en uppumpad version av vår sjuprickiga - och betydligt gulligare - Jungfru Marie-nyckelpiga. Större till storleken, fler prickar, mer invasiv.
– De är våldsamt bra på att äta bladlöss, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Harlekinnyckelpigan importerades till Europa som biologisk bekämpning av bladlöss. Men de spred sig snabbt från växthusen och ut i naturen.
Den vanligaste är en orangeröd variant med massor av prickar. Eller en svart med två till fyra röda prickar.
Inte blyg
Man vet i dag inte riktigt vilka ekologiska effekter den kan medföra i Sverige. Det finns en oro för att de stora krypen ska mumsa i sig vanliga nyckelpigelarver, och då slå ut övriga arter av nyckelpigor i Sverige. Det har dock inte skett – i alla fall inte än.
Det är ju ingen vithaj vi snackar om
– Det är en stor art och väldigt framåt, så det finns en risk. Det är alltid svårt med importerade arter, säger Didrik Vanhoenacker.
De kan nafsa på människor?
– Visst kan de nypa till i skinnet om de hamnari kläm. De är stora och har lättare att knipsa till. Men man måste ha lite perspektiv. Det är ju ingen vithaj vi snackar om, de äter inte människor.