Den som vill resa med röd linje och korsa Slussen gör bäst i att vara ute i god tid, ha tålamod och kolla upp sin resa i förväg. Fram till 11 juli är det nämligen bara grön linje som går mellan Slussen och T-centralen.

Orsaken är att en bro vid Slussen, Söderströmsbron, ska renoveras.

Detta får till följd att det både blir mer trångt på grön linje och att de som ska resa på röd linje kan få flera byten.

Ska du till exempel resa mellan Liljeholmen och Östermalmstorg behöver du byta tunnelbana vid Mariatorget, Slussen och T-centralen. Vid de två sistnämnda stationerna behöver du även byta perrong för att fortsätta resan.

Men det är flera avstängningar i kollektivtrafiken i sommar – årstiden som är SL:s högtid för underhåll och renoveringar.

Får stockholmarna räkna med spårarbeten under hela semestern?

Ja, det är en del underhåll som behöver göras. Det är färre som reser på sommaren och det är ljusare ute då, vilket gör det lättare att göra underhållsarbeten den här tiden på året, säger Natalie Nordenswan, kommunikatör på SL.

Pendeltåg.

Pendeltåg.

Angie Gray

Vad ska resenärerna tänka på?

– Man får räkna med en längre resa. Det är lite krångligt med plattformsbyten men mitt tips är att verkligen söka på sin resa och vara ute i väldigt god tid. Det kan vara mycket folk, säger hon.

Är det inte för tidigt att stänga av trafiken redan vid midsommar, eftersom många fortfarande jobbar då?

– Det finns flera anledningar till att vi sätter i gång många arbeten direkt vid tidtabellsskiftet. Det är ett jätteplaneringspussel då vi måste få möjlighet att arbeta på spåren. När det gäller pendeltåget måste vi samarbeta med Trafikverket till exempel. Det finns alltså många saker att ta hänsyn till, säger hon.

För alla som passerar Slussen kommer dock ett lugnande besked. Det här ska vara sista sommaren som Söderströmsbron renoveras, vilket kan betyda färre avstängningar vid Slussen framöver. Detta om det inte behövs andra renoveringar i området, som ger inställd trafik på nytt, vill säga.

Tvärbana.

Tvärbana.

Angie Gray

Här är inställd trafik i fler områden

Tvärbanan/bussar: Inställd mellan Stora Essingen och Sickla fram till söndag 18 augusti. Bussar ersätter. Detta på grund av ett spårbyte vid Gröndal, vilket även innebär att busshållplatsen Gröndal dras in eller flyttas för busslinjerna 133, 152, 161 och 907. Se SL:s hemsida för mer information.

Spårvagnen: Det är oregelbunden spårvagnstrafik till Djurgården till följd av vagnbrist på linje 7. Bussar ersätter men det finns ingen prognos om när vagnbristen är åtgärdad.

Pendeltågstrafiken:

Solna: Vissa pendeltåg på linje 40 och 41 stannar inte vid Ulriksdal fram till 11 augusti och inte heller vid Solna station mellan 12–16 augusti. Detta då underhållsarbete behövs i tunnlarna i Solna.

Mot Bålsta: Inga pendeltåg mellan Stockholm City och Bålsta mellan 29 juni och 11 augusti på grund av underhållsarbete. SL hänvisar till buss och tunnelbana.

Mot Södertälje: Buss ersätter pendeltåg mellan Flemingsberg och Tumba mellan den 30 juni och 4 augusti, då underhållsarbete sker på sträckan. Den 30 juni och 20-21 juli går inga pendeltåg alls mellan Flemingsberg och Södertälje C, buss ersätter då.

Se SL:s hemsida för mer information.