JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Stora brister på Sjödalsgymnasiet – riskerar 4 miljoner i vite

Sedan i höstas är Sjödalsgymnasiet inhyst intill Huddingegymnasiet. Tillsammans med Sågbäcksgymnasiet bildar de Campus Huddinge.

Sedan i höstas är Sjödalsgymnasiet inhyst intill Huddingegymnasiet. Tillsammans med Sågbäcksgymnasiet bildar de Campus Huddinge.

Pernilla Fagerström

20250120111304
20250120111315
2025-01-20
11:13
2025-01-20 11:13

En skola där eleverna lämnats vind för våg. Det är bilden av Sjödalsgymnasiet som Skolinspektionen ger. Nu riskerar kommunen 4 miljoner i vite om inte bristerna åtgärdas.

Allvarliga brister när det gäller elevers frånvaro, rätt till särskilt stöd och anpassningar, arbetet med kränkande behandling och med praktikplatser. Det lyfter Skolinspektionen efter en tillsyn i höstas.

– Det är allvarlig kritik som vi nu jobbar med för att se till att vi följer de lagar och regler som finns i skolan. Vi har bedrivit en verksamhet där det har funnits brister, säger Patrick Vestberg, gymnasiechef i Huddinge.

Vårterminen 2024 hade 71 elever i årskurs två och tre en frånvaro på minst 20 procent. Av dessa hade 24 elever en frånvaro på 40 procent eller högre.

Trots det gjordes inga frånvaroutredningar.

– Jag kan inte svara på varför man inte gjort det, det är en fråga som ligger i verksamheten. I samband med flytten var det en del omstruktureringar och stor personalomsättning, det kan vara en förklaring, säger Patrick Vestberg.

Sedan i höstas är Sjödalsgymnasiet inhyst intill Huddingegymnasiet. Skolan fick lämna sina lokaler vid Paradistorget eftersom det nya kommunhuset ska byggas där. Under flytten hade skolan en tillförordnad rektor, som slutade i höstas.

Enligt Skolinspektionen har flera av de brister som konstaterats pågått en längre tid och har drabbat många elever. Inte ens hälften av eleverna (45,4 procent) på skolans högskoleförberedande program fick en gymnasieexamen efter det förra läsåret. Motsvarande siffra för yrkesprogrammen var 59,5 procent.

– Självklart är det ett underbetyg och ett misslyckande när vi inte lyckas få eleverna att ta examen. Målet är att de ska göra det, men vi vet att elever kommer in med mycket olika förutsättningar, säger Patrick Vestberg.

Efter flytten har Sjödalsgymnasiet bara yrkesförberedande program.

Efter flytten har Sjödalsgymnasiet bara yrkesförberedande program.

Pernilla Fagerström

Självklart är det ett underbetyg och ett misslyckande när vi inte lyckas få eleverna att ta examen.

Vittnar om kränkningar

Skolinspektionens tillsyn visar att det finns allvarliga och omfattande brister i skolans arbete med extra anpassningar och särskilt stöd. Elever har haft betyget F på i princip alla kurser utan att det utretts om de har behov av särskilt stöd.

– Det vi vet är att skolan inte haft dokumentation av det. Vi vet inte om de har erbjudit stöd eller inte. Men vi ser att det är en god undervisning som bedrivs, säger Patrick Vestberg.

Det finns dock lärare som uppger för Skolinspektionen att de behöver lägga så mycket tid på att försöka upprätthålla studiero att de inte hinner ge elever det stöd som de behöver.

Av intervjuer med elever, lärare och elevhälsan framkom också att det sker mycket kränkningar. Trots det har det inte gjorts några anmälningar om kränkande behandlingar det senaste året innan Skolinspektionens besök.

– Omedelbart efter att vi fick reda på det gick vi ut med att det måste göras. Vi har haft samtal på skolan kring att kränkningar ska anmälas, jag kan inte svara på varför det inte har gjorts, säger Patrick Vestberg.

Om inte åtgärder vidtas före sommaren riskerar kommunen ett vite på 4 miljoner kronor. Man har redan satt i gång ett handlingsprogram.

– Varje elev ska får de förutsättningar som de behöver för att tillgodogöra sig undervisningen. I dag är Sjödalsgymnasiet en av de skolor som kommer att ha mest fokus på det.

Skolinspektionens kritik i korthet

Allvarliga brister i skolans arbete med att utreda elevers frånvaro. 

Omfattande och allvarliga brister i alla steg i arbetsgången med extra anpassningar och särskilt stöd.

Allvarliga brister i skolans arbete med att anmäla kränkande behandling. Trots att såväl lärare som elevhälsa vittnar om en skola där det sker många kränkningar hade det inte, under året före Skolinspektionens tillsynsbesök, gjorts någon anmälan om kränkande behandling till huvudmannen. 

Allvarliga brister i skolans arbete med praktikplatser vilket är en central del av utbildningen på yrkesprogrammen.

Källa: Skolinspektionen

PernillaFagerström
08-550 554 95

Senaste nyheterna

Ninette rör ihop en ny omgång smaksatta popcorn. De är både veganska och glutenfria, påpekar hon.

Ninette rör ihop en ny omgång smaksatta popcorn. De är både veganska och glutenfria, påpekar hon.

Alexander Kuronen

Ninette vill bli drottningen av popcorn

Nyheter

Smaksätter snacksen i sin lägenhet ✔ Drömmer om egen fabrik ✔ "Ett hantverk"

Det äldre huset ska byggas om till lägenheter enligt planen. Micasa tänker framöver sälja huset till ett annat bolag.

Det äldre huset ska byggas om till lägenheter enligt planen. Micasa tänker framöver sälja huset till ett annat bolag.

Angie Gray

Fler bostäder vid tv-kända huset i Enskededalen

Nyheter

I tv varje julafton ✔ Upp till 160 nya bostäder planeras på fastigheten

Origo vill nå ut till unga killar som lever med hedersrelaterat förtryck och våld och öka tillgängligheten av stöd och insatser riktade till målgruppen.

Origo vill nå ut till unga killar som lever med hedersrelaterat förtryck och våld och öka tillgängligheten av stöd och insatser riktade till målgruppen.

Mostphotos

De vill sätta unga killar i fokus – får 3,5 miljoner kronor

Nyheter

Söker sällan stöd för hedersvåld och förtyck ✔ Origo startar nytt projekt: "Vill lyfta killarnas utsatthet"

Bibliotek om bedrägerierna: "Markant skillnad"

Bedragare har försökt lura människor på pengar genom att påstå sig jobba på bibliotek. Till höger Henrika Åström, bibliotekschef i Sundbyberg.

Bedragare har försökt lura människor på pengar genom att påstå sig jobba på bibliotek. Till höger Henrika Åström, bibliotekschef i Sundbyberg.

20250202073016
20250123154147
2025-02-02
07:30

Lurendrejare som låtsas jobba på bibblan och lurar äldre på pengar blev en riksnyhet efter Mitt i:s rapportering häromveckan.

Nu vittnar både polisen och Sundbybergs bibliotek om en avmattning.

Lokaltidningen var först med att rapportera om bedragarnas nya metod: Att låtsas ringa från biblioteket och förmå låntagare att öppna bank-id.

Flera kommuner i länet har drabbats.

På Sundbybergs bibliotek kunde personalen på en dag få 15 till 20 samtal från drabbade. Några veckor senare är det en "markant skillnad", enligt stadens bibliotekschef Henrika Åström.

– I närtid har vi inte haft några personer som har sagt att de har varit utsatta för några bedrägerier.

Tecken på avmattning

I skrivande stund har det gjorts totalt åtta polisanmälningar i länet, om antingen fullbordade bedrägerier eller försök till detsamma. Ingen har gripits.

De två senaste anmälningarna kom in i mitten av januari. Båda gjordes i Haninge och gäller försök till bedrägeri.

I närtid har vi inte haft några personer som har sagt att de har varit utsatta för några bedrägerier.

"Det har således inte inkommit fler anmälningar från drabbade brottsoffer som förlorat pengar vilket är positivt", skriver Johan Halling på polisens bedrägerisektion.

Att polisen inte ser fler nya anmälningar tyder på en avmattning vad gäller metoden, fortsätter Halling. Han tror att en förklaring är den stora mediala uppmärksamheten.

Trots det finns skäl att fortsätta vara på sin vakt mot bedragare, poängterar Halling.

Ser ingen oro

Henrika Åström märker inte av något skadat förtroende från äldre låntagare till följd av bedrägerierna.

– Vi har fått tag på majoriteten av dem och de är informerade. Vi har inte upplevt att de är oroliga på något sätt.

Tips mot bedrägerier

Lägg på luren om någon okänd ringer, även om personen verkar trovärdig.

Signera aldrig med bank-id eller bankdosa. Inga myndigheter eller seriösa företag ber om det.

Lämna aldrig ut personuppgifter, betalkort eller koder.

Om du är osäker, ta namn och titel på personen. Ring sedan tillbaka till myndigheten eller företaget på ett telefonnummer du vet är korrekt.

Använd endast officiella telefonnummer när du kontaktar myndigheter och företag.

Släpp inte in okända personer i ditt hem.

Källa: Polisen

AlexanderKuronen
08-550 550 70