Lätt duggregn, grå himmel och nakna träd. På den bara marken ligger skräp här och var och de små röda husen ser lite ledsna och skamfilade ut där de står utplacerade runt en stor grusplan.
Det är svårt att föreställa sig att över 4 000 människor kommer samlas här för att sjunga in våren om ett par månader. Det finns inget insmickrade över Stortorpsparken så här en dag i slutet av februari.
Men nu ska parken få ett rejält lyft. Kommunen har tagit fram ett förslag för att rusta upp den.
– Det är en ganska unik park för att finnas i Huddinge. Den har mer karaktären av en Folkets park som finns runt om i landet med en aktiv förening med eget kultur- och högtidsprogram, säger Emil Högberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.
I förslaget som kommunen tagit fram är en sommarscen inritad där muren är i dag. Den föreslagna lekplatsen ska vara bakom den, där det röda skjulet står.
Pernilla Fagerström
Lekpark på ingång
Nu ska det bli bättre belysning, sittplatser och mer välkomnande entréer. Det ska också byggas en lekpark med temat Folkets park, som knyter an till platsen.
Notan för hela kalaset beräknas landa på 11 miljoner kronor.
– Det ska vara en upprustning som märks och och gör skillnad för besökarna i parken. Det kommer att kännas som ett rejält lyft. Tanken är att vi ska få fler besök även när det inte är firanden, säger Emil Högberg.
Carina Andersson vid en av byggnaderna som föreslås rivas och ersättas med en pergola. "Jag skulle hellre se mer mobila lösningar som vi kan flytta"..
Pernilla Fagerström
Vill ha ungdomsverksamhet
Föreningen Stortorpsparken, som driver verksamheten och sköter om husen, välkomnar förslaget.
Vi vill också ha ungdomsverksamhet i parken, det är den grupp som vi inte når i dag.
– Äntligen har kommunen vaknat. Vi har länge sökt en relation med kommunen, men det har varit tyst i tio år, säger Oscar Hjärre, tidigare ordförande.
Föreningen ordnar sedan många år exempelvis valborgsfirande och julmarknad här. Men verksamheten har vuxit. De ordnar inte bara svenskt nationaldagsfirande, utan även firanden för en rad andra nationaliteter.
– Vi har skapat en mångkulturell verksamhet från att det egentligen bara har varit gamla pensionärer som jag, säger Oscar Hjärre.
De har stora visioner för parken och de vill skapa en verksamhet som lever året om.
– Vi vill bygga ett allaktivitetshus. Vi har dialog med pensionärsföreningarna och vill erbjuda dem att ha sina aktiviteter här. Vi vill också ha ungdomsverksamhet i parken, det är den grupp som vi inte når i dag, säger Carina Andersson, ordförande.
Det är populärt att fira valborg i Stortorpsparken.
Inna Johansson
Ska ske 2026
De är positiva till upprustningen. Men de har också synpunkter.
– Vi tycker att det skulle bli ännu bättre om man tog ett större grepp tillsammans. Jag tror inte riktigt på placeringen av dansbanan och lekplatsen. Man behöver titta på flödena, när det är valborgsfirande har vi 4 500 besökare på ganska liten yta, säger Carina Andersson.
Kommunen ska hålla en medborgardialog om Stortorpsparken senare i vår. Planen är att upprustningen ska ske nästa år.