I sitt budgetförslaget sänker styret (M, L och KD) skattesatsen med 23 öre. Det innebär att kommunalskatten i Haninge blir 19,45 procent nästa år. För en medelinkomsttagare i kommunen, med en lön på knappt 31 000 kronor, motsvarar det 71 kronor i månaden.

Skattesänkningen kostar 61 miljoner kronor.

– Det här är början på ett paradigmskifte. Vi har en vision där Haninge ska vara känt för sin starka ekonomi och låga skatt. Nu har vi sett att det finns utrymme för en skattesänkning, säger kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M).

"Den här organisationen måste bantas. Vi kostar för mycket i förhållande till andra kommuner i Storstockholm", säger Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

"Den här organisationen måste bantas. Vi kostar för mycket i förhållande till andra kommuner i Storstockholm", säger Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Filip Magnusson

Hur ska skattesänkningen finansieras?

– Det finns några underskott, till exempel socialnämnden. Men vi har nått en ny nivå genom att växa med drygt 2000 invånare per år. Varje ny invånare genererar ungefär 50 000 kronor i skatteintäkter.

Enligt förslaget förväntas kommunen även ha lägre pensionskostnader för 2025, och därför är finansförvaltningens budgetram betydligt lägre än i år.

Placeringar har kostat

Skattesänkningen kommer efter ett år där kommunen har lagt stora summor på att bekämpa kriminaliteten, bland annat genom LVU-placeringar.

Totalt kostade placeringarna kommunen 72 miljoner kronor, varav 36 miljoner för placeringarna kopplade till kriminalitet under 2023. I fjol togs pengarna från kommunstyrelsens reserv. Men i den nya budgeten sänks reserven med drygt 21 miljoner kronor. Däremot utökas socialnämndens budget med 41,4 miljoner kronor.

Gräskobbens förskola i Jordbro läggs ner i sommar på grund av att barnen blivit färre. Sven Gustafsson utesluter inte att fler förskolor får stänga de kommande åren.

Gräskobbens förskola i Jordbro läggs ner i sommar på grund av att barnen blivit färre. Sven Gustafsson utesluter inte att fler förskolor får stänga de kommande åren.

Angie Gray

Om placeringarna fortsätter som i fjol – hur ska de kostnaderna täckas?

– Den är inbudgeterad för 2025 – den ska inte tas från reserven, säger Sven Gustafsson.

Samtidigt lyfter han att Haninges socialförvaltning har en högre kostnad än andra kommuner, och att man måste jobba för att färre unga ska placeras.

Man minskar även bland annat budgeten för förskolan, vilket motiveras med att barnen blir färre.

– Naturligtvis kommer fler förskolor behöva avvecklas, för att det är färre barn – annars äter lokalkostnader upp elevpengen.

Däremot ökar man budgetramen för grundskolan.

– Om vi ska spara i andra verksamheter så ska vi inte göra det i skolan. Nu måste vi fokusera på hur våra kommunala skolor ska förbättra resultatet med alla pengar vi avsätter, säger Sven Gustafsson.

Grundskolan får mer pengar nästa år. Arkivbild från Vega skola.

Grundskolan får mer pengar nästa år. Arkivbild från Vega skola.

Angie Gray

Organisationen ska bantas

Den uppräkning som man gjort i budgeten täcker inte löneökningar – vilket innebär att verksamheterna måste spara för att täcka de ökade kostnaderna.

– Det kommer att göra ont i den här organisationen. Den ska anpassas till att bli en organisation med stark ekonomi och låg skatt, då kan man inte vara så stor som i dag, säger Sven Gustafsson.

Enligt styret är fler skattesänkningar att vänta.

– Skattesänkningen är inte främst till för de som bor i Haninge i dag utan för att locka till oss de invånare som vi tänker konkurrera om i Stockholmsregionen. Skattesatsen är en större drivkraft än man kan tro, säger Sven Gustafsson.

Robert Nordvall, Vendelsö – Det är bra, det betyder mer pengar. Vad tycker du man ska satsa pengar på i Haninge?  – Man bör satsa mer på skolorna och att ta hand om ­barnen.

Robert Nordvall, Vendelsö – Det är bra, det betyder mer pengar. Vad tycker du man ska satsa pengar på i Haninge? – Man bör satsa mer på skolorna och att ta hand om ­barnen.

Anna Ludvigsson

 Lena Hallström, Handen – Givetvis vill man ha mer pengar och 23 öre gör en stor skillnad för mig. Men det behövs mer pengar till skola och omsorg och lägger vi ihop pengarna i stället får vi mer. Vad tycker du man ska satsa pengar på i Haninge?  – Skola och omsorg. Klasserna blir större och det är svårt att få tillgång till den vård man behöver.

Lena Hallström, Handen – Givetvis vill man ha mer pengar och 23 öre gör en stor skillnad för mig. Men det behövs mer pengar till skola och omsorg och lägger vi ihop pengarna i stället får vi mer. Vad tycker du man ska satsa pengar på i Haninge? – Skola och omsorg. Klasserna blir större och det är svårt att få tillgång till den vård man behöver.

Anna Ludvigsson

Simon Carlstedt, Handen – För mig gör inte den summan så stor skillnad så jag ­tycker mer det är tråkigt om man spar in på saker. Vad tycker du man ska satsa pengar på i Haninge?  – Vad jag har hört så skär man ner mycket på ungdomsverksamhet. Det tycker jag har stor påverkan på ung­domars fritid här, vilket är dåligt.

Simon Carlstedt, Handen – För mig gör inte den summan så stor skillnad så jag ­tycker mer det är tråkigt om man spar in på saker. Vad tycker du man ska satsa pengar på i Haninge? – Vad jag har hört så skär man ner mycket på ungdomsverksamhet. Det tycker jag har stor påverkan på ung­domars fritid här, vilket är dåligt.

Anna Ludvigsson

Mustapha Turay, Österhaninge. – Det är en bra idé. Fördelen är att man ser mer fram emot att jobba och pengarna räcker längre. Vad tycker du man ska satsa pengar på i Haninge?  – Mer aktiviteter för både barn, ungdomar och vuxna.

Mustapha Turay, Österhaninge. – Det är en bra idé. Fördelen är att man ser mer fram emot att jobba och pengarna räcker längre. Vad tycker du man ska satsa pengar på i Haninge? – Mer aktiviteter för både barn, ungdomar och vuxna.

Anna Ludvigsson