I mars 2017 beslutade Haninge kommun att införa heltidsarbete för de stödassistenter, undersköterskor, vårdbiträden och fritidsledare som önskar det.
Sedan dess har kommunen haft som mål att personalen ska få ett årligt erbjudande att arbeta heltid och att alla nya anställningar görs på heltid.
Men i måndags beslutade kommunstyrelsen att upphäva beslutet. Anledningen är enligt underlaget att det har lett till både ekonomiska utmaningar och problem med schemaläggning. Frågan ska också upp i kommunfullmäktige.
– Det är mycket enkelt. Vår verksamhet kostar för mycket och rätten till heltid är kostnadsdrivande. Och rätten till heltid bidrar till 12-13 -timmarspassen vi har i dag, säger Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Sven Gustafsson (M), KSO i Haninge
Angie Gray
Sveriges regioner och kommuner, SKR och fackförbundet Kommunal arbetar tillsammans med projektet Heltidsresan som ska leda till att heltidsarbete blit norm. Man ser att fler heltidsarbetare leder till ökad jämställdhet, då det är fler män än kvinnor som är heltidsarbetande.
Hur ser du på att det här är en jämställdhetsfråga?
– Jag bedriver en kommunal verksamhet, den måste vara effektiv och kunna leda till rimliga scheman och arbetsbelastning. Det här innebär också att vi skiftar fokus från verksamhet och personal till det vi ska göra, det vill säga ta hand om och ge omsorg åt brukare och kunder, och de frågar inte efter rätt till heltid utan om bra omsorg med utvilade medarbetare som kan fatta bra beslut, säger Sven Gustafsson.
Socialdemokraterna yrkade på avslag på förslaget att upphäva beslutet, som togs under deras styre. Meeri Wasberg (S), menar att det saknas underlag och inte är tydligt vilka konsekvenser beslutet skulle få eller hur heltidsfrågan ska hanteras framöver.
"Jag kan inte se framför mig hur vi skulle ha chefer som erbjuder personal heltid om vi inte har användning av deras timmar. Det är inte så att vi inte har haft inne vikarier och timanställda under denna period också.", säger Meeri Wasberg (S).
Angie Gray
– Rätten till heltid finns nu inskriven i kollektivavtalet mellan SKR och Kommunal, och då är det inte helt lätt att se om det här kommer få några konsekvenser eller om det bara är ett kraftfullt politiskt slag i luften, säger hon.
Enligt underlaget har Haninge kommun 79,5 procent heltidsarbetande personal jämfört med riket som ligger på 74,9 procent.
– Det här träffar i huvudsak yrkesgrupper i kvinnodominerande yrken. Det är inga som helst problem att ha heltidare i andra typer av jobb, utan det drabbar just dessa. Jag har otroligt svårt att se varför inte de här yrkesgrupperna skulle kunna få möjligheten att jobba heltid, och därmed även få pension baserad på heltidslön, säger Meeri Wasberg.