JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Synskadade Anne känner sig misstänkliggjord

Anne Mondotter säger att hon vill klara sig själv. Många synskadade tycker att det är pinsamt och jobbigt att be om hjälp. "De första åren ville jag inte visa mig ute med vit käpp. Jag trevade mig hellre fram med käppen i ryggsäcken".

Anne Mondotter säger att hon vill klara sig själv. Många synskadade tycker att det är pinsamt och jobbigt att be om hjälp. "De första åren ville jag inte visa mig ute med vit käpp. Jag trevade mig hellre fram med käppen i ryggsäcken".

Angie Gray

20231127161357
20231127162944
2023-11-27
16:13
2023-11-27 16:29

Hon har ont i magen varje år inför att ett nytt beslut ska fattas. Det blir ett räknande och pusslande med ledsagartimmarna. För synskadade Anne Mondotter handlar rätten till ledsagning om rätten till ett värdigt liv.

Storpudeln och ledarhunden Lexi tränger sig framför sin matte och möter oss med viftande svans i hallen. Anne Mondotter var först lite tveksam till en intervju i Mitt i. Hon är ju inte en av dem som har det sämst, resonerar hon.

– Inom rörelsen för synskadade finns det dessutom en inställning att man ska visa att man klarar sig trots sitt funktionshinder, säger Anne Mondotter.

Hon känner det också som att hon blottar en del av sitt inre när hon berättar i tidningen. Men samtidigt: frågan om ledsagning är viktig för henne. Och för väldigt många andra synskadade. Till syvende och sist handlar det om att kunna ha en fungerande vardag, eller som Anne själv säger: "leva ett värdigt liv".

Ont i magen

Besöka nya platser, handla kläder, göra ärenden, gå till frisören. Teater- och museibesök. Det är sådant de så kallade ledsagningstimmarna ska räcka till.

– Allt där jag inte har övat in en väg med Lexi. Och även om jag hittar till en affär så finns det inte alltid någon i butiken som kan hjälpa mig med det jag behöver. För att kunna gå runt och känna på grejer, som jag älskar att göra, behöver jag en ledsagare, säger Anne Mondotter, som var 13 år när hon fick en ögonsjukdom som gjorde att hon förlorade synen på ena ögat.

Med hjälp av pudeln Lexi kan Anne Mondotter åka kollektivt till platser de har tränat in. "En otrolig frihet, men hon ersätter inte en ledsagare. Vi kan inte gå till nya platser och Lexi kan inte beskriva omgivningar för mig".

Med hjälp av pudeln Lexi kan Anne Mondotter åka kollektivt till platser de har tränat in. "En otrolig frihet, men hon ersätter inte en ledsagare. Vi kan inte gå till nya platser och Lexi kan inte beskriva omgivningar för mig".

Angie Gray

I 30-årsåldern försämrades synen kraftigt även på hennes andra öga.

Den här vändan har Anne Mondotter bott fyra år i Årsta. Hon har bott i området tidigare, men bodde ett par år på Lidingö emellan. Där hade hon dubbelt så många ledsagningstimmar i veckan som hon har i dag. Hon har beslut om ledsagning enligt SoL, Socialtjänstlagen. Varje år, inför att det ska fattas ett biståndsbeslut, har hon ont i magen.

– Det är skillnad på hur man blir bemött nu jämfört med för tio år sedan. Tidigare var det självklart att man skulle få den hjälp man behöver, nu är det som att beslutsfattarna letar efter varje kryphål som finns för att kunna neka en ledsagning, säger Anne Mondotter.

Behöver argumentera

För att hinna med allt hon behöver och vill uppskattar Anne Mondotter att hon skulle behöva ungefär dubbelt så många ledsagningstimmar som hon har rätt till i dag. Hon beskriver att hon och andra synskadade själva behöver ta reda på sina rättigheter och argumentera för dem.

– Man känner sig misstänkliggjord för att man vill leva som alla andra. Det handlar också om insatser som gör att man har möjlighet att bidra till samhället, säger Anne Mondotter.

Det är lätt att hamna mellan stolar.

"Det  är en anspänning att ta sig runt i staden utan en ledsagare, man måste vara på helspänn varje sekund" säger Årstabon Anne Mondotter.

"Det är en anspänning att ta sig runt i staden utan en ledsagare, man måste vara på helspänn varje sekund" säger Årstabon Anne Mondotter.

Angie Gray

Hon tycker att kommunen borde göra ett försök med obegränsat antal ledsagningstimmar. Något man gjort tidigare i Laholm.

– Många känner att de måste använda upp sina timmar, av rädsla att bli av med dem. Några lider av att de skulle behöva fler, medan det stora flertalet förmodligen skulle bli mindre stressade och bara nyttja de timmar de behöver.

Enligt Socialstyrelsens rapport från i somras är det vanligt att kommuner har satt upp egna riktlinjer för vilken typ av aktiviteter som ska ingå i den insats som beviljas.

– Jag har en reumatisk sjukdom och behöver träna på gym. Kommunen betraktar det som rehabilitering, vilket man menar att regionen bör stå för. Det är lätt att hamna mellan stolar, säger Anne Mondotter.

Konstinstallation

Nyligen ställde hon och två andra konstnärer ut installationen "I väntan på beslut om rätten till ledsagning”.

– Som barn var jag övertygad om att jag skulle bli konstnär. Även om jag fick tillbaka synen på ena ögat i tonåren så förbjöd jag mig själv att drömma om det, eftersom jag trodde att jag skulle gå under om jag blev helt blind.

Nyligen ställde Anne och två andra konstnärer ut installationen "I väntan på beslut om rätten till ledsagning”, bland annat på Husby konsthall. Anne Mondotter är engagerad i Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening, SKKF.

Nyligen ställde Anne och två andra konstnärer ut installationen "I väntan på beslut om rätten till ledsagning”, bland annat på Husby konsthall. Anne Mondotter är engagerad i Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening, SKKF.

Angie Gray

Men Anne Mondotter började så småningom med keramik.

– "Varför har jag inte gjort det här tidigare?" tänkte jag. Det finns taktilt skapande. I dag engagerar jag mig för att andra synskadade ska upptäcka, och få tillgång till, konst och kultur.

Kraftig minskning av ledsagning enligt LSS

Skillnaden kan handla om ett självständigt liv och att bli isolerad i sitt hem. Trots det får allt färre i landet ledsagarservice enligt LSS. Socialstyrelsen föreslår att en ny lag utreds.

På 12 år, mellan 2010 och 2022, har ledsagarservice enligt LSS för gruppen där synskadade ingår minskat med 68 procent i landet, enligt Socialstyrelsens rapport "Förändring av ledsagning över tid" som kom i somras.

– Framför allt handlar det om att bedömningarna har blivit striktare. I många fall är de kommunala riktlinjerna, om vad man får använda servicen till, begränsande. Det kan bero på en tendens i samhället att det är svårare att få stöd, men det är svårt att bevisa, säger Ylva Branting, utredare på Socialstyrelsen.

Det finns två sätt att få ledsagning via kommunen. Enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, eller enligt Socialtjänstlagen, SoL, I LSS beskrivs att insatserna ska ge goda levnadsvillkor, medan det i SoL står om "skälig levnadsnivå".

Under hela perioden som Socialstyrelsen har kartlagt kan man se att en viss förflyttning har skett: en del personer med synnedsättning som tidigare beviljats stöd med LSS ges i stället stöd enligt SoL.

– "Skälig levnadsnivå" innebär ofta i princip det allra nödvändigaste. Vissa kommuner tycker till exempel inte att gå på fest eller kafé är aktiviteter som ingår i skälig levnadsnivå. När man får stöd enligt LSS går det dessutom att påverka innehållet i större utsträckning, säger Ylva Branting.

Annorlunda i Stockholm

I Stockholms stad ser statistiken annorlunda ut jämfört med landet. I staden har antalet verkställda beslut om LSS ökat något från 2014 fram till 2020, för att sedan minska. Antalet SoL-beslut har minskat under samma period. Siffrorna visar inte hur många som ansökt om insatserna.

Nu föreslår Socialstyrelsen att en ny lag om ledsagning ska utredas.

– Vi tycker inte att dagens lagstiftning fungerar riktigt bra för ledsagning. Ett problem som ofta uppstår i dag handlar om vem som ansvarar för stöd vid förflyttningar mellan olika instanser. Vi tror att en ny lag kan minska skillnaderna i landet och göra det tydligare för kommunerna som ska göra bedömningar, säger Ylva Branting.

LSS

LSS är Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det finns tre grupper som omfattas av lagen, synskadade kan tillhöra en av dem: "personer (...) med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service".

Personer som inte bedöms tillhöra LSS personkrets kan i stället få stöd via socialtjänstlagen, SoL

Källa: Riksdagen, Socialstyrelsen

Verkställda beslut i Stockholms stad

Siffrorna visar inte hur många som har ansökt om insatserna. Från och med i år kommer det att inkluderas i statistiken.

Antal verkställda beslut om ledsagning enligt SoL

2022: 353

2021: 383

2020: 422        

2019: 440        

2018: 419        

2017: 442        

2016: 472        

2015: 475

2014: 483

Antal verkställda beslut om ledsagarservice enligt LSS

2022: 696

2021: 709

2020: 720        

2019: 706        

2018: 678        

2017: 635        

2016: 636        

2015: 610        

2014: 606

Källa: Stockholms stad

Ylva Branting är utredare på Socialstyrelsen.

Ylva Branting är utredare på Socialstyrelsen.

Privat

Socialstyrelsen föreslår att ny lag om ledsagning utreds

Färre i landet får ledsagarservice enligt LSS   ✔ Skiljer sig mellan kommuner ✔ Statistiken annorlunda i Stockholms stad

Vit käpp

Många med synnedsättning använder en vit käpp för att orientera sig i olika miljöer, till exempel hitta stolpen vid ett övergångsställe. Käppen är också en symbol för andra trafikanter att visa hänsyn till personer med synnedsättning.

Källa: Synskadades Riksförbund

Beslut om ledsagning i Stockholm

Totalt antal verkställda beslut om ledsagning enligt SoL
2020: 400
2021: 383
2022: 353

Totalt antal verkställda beslut om ledsagarservice enligt LSS
2020: 720
2021: 709
2022: 696

Källa: Socialtjänstrapporten 2022, Stockholms stad

MimmiEpstein
08-550 550 91

Senaste nyheterna

press/kenneth olausson

Spektakulär fågel vid Angarnssjöängen

Nyheter

Didrik Vanhoenacker: "En superraritet"

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Mostphotos

Så många struntar i dubbförbudet på Fleminggatan

Nyheter

Fortfarande ett problem – men dubbarna har blivit färre

Monica Törnqvist, Marie Hansson och Marie Scheiber med sina dagbarn samlade på Mulleplatsen en bit in i skogen på Järvafältet.

Monica Törnqvist, Marie Hansson och Marie Scheiber med sina dagbarn samlade på Mulleplatsen en bit in i skogen på Järvafältet.

Mikael Andersson

Vibys sista dagmammor i pension efter över 100 år

Nyheter

Slutet på en epok ✔ Ingen tar över när Vibys dagmammor går i pension ✔ "Vi är ett utdöende släkte"

Renoveringsboom: "Kan bli svårt att hitta hantverkare"

Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.

Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.

Petter Beckman

20250406071524
20250406075938
2025-04-06
07:15
2025-04-06 07:59

Ordertelefonerna går varma hos länets byggföretag efter regeringens besked om höjt rotavdrag. För den som vill få uteplatsen fixad innan semestern kan det bli tajt. Boka nu, är byggarnas råd.

Träspånet sprutar från snickaren Pontus Granströms sågklinga i den urblåsta fyrarummaren på Södermalm, där väggarna undan för undan byter skepnad.

För hans arbetsledare Karl Nyström på byggföretaget Dryft är det mer hektiskt än vanligt. Sedan den 21 mars, då regeringen meddelade att rotavdraget ska höjas till 50 procent, har orderingången ökat markant.

– Vi märkte av det direkt när rotbeskedet kom, en jättepeak i efterfrågan. Våren och sommaren har vi alltid högtryck, och det här läggs ovanpå det, säger han.

För den som vill ha arbeten utförda innan semestern gäller det att agera blixtsnabbt, menar flera branschföreträdare. Om det inte redan är för sent.

Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.

Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.

Petter Beckman

Har gått i konkurs

Eftersom hundratals byggföretag – särskilt i Stockholmsområdet – har gått i konkurs under det senaste årets konjukturdipp, blir konkurrensen extra stor om de byggare som finns kvar.

Det är framförallt mindre renoverings- och byggprojekt som påverkas, eftersom taket för maximalt avdrag – 50 000 kronor – ligger kvar.

– Men om det är många familjer som exempelvis vill ha sina uteplatser fixade före sommaren kan det bli problem, säger Johan Deremar, nationalekonom på organisationen byggföretagarna.

Många kommer märka att det blir svårare att få in offerter.

Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.

Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.

Petter Beckman

Daniel Lindgren, medgrundare på byggföretaget Dryft, håller med om att det kan uppstå en flaskhals. Fortfarande finns det tillräcklig med ledig kapacitet hos byggföretagen i Stockholm, menar han.

– Problemet är att de som står med ledig kapacitet inte är vana att marknadsföra sig mot privata konsumenter. De har tidigare främst jobbat mot andra företag och har inte hunnit ställa om. Så för privatkunderna blir det svårt att hitta dem, säger Daniel Lindgren.

Hinner inte få hjälp

Samtidigt har de byggföretag som riktar sig mot privatpersoner redan orderböckerna fulla.

– Mycket går via kontakter och rekommendationer. För oss är det ganska mycket ett självspelande piano. Men generellt skulle vår bransch behöva bli bättre på att göra sig tillgängliga, säger Daniel Lindgren.

Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.

Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.

Petter Beckman

Det är toppen att regeringen stimulerar efterfrågan, menar Karl Nyström i lägenheten på Södermalm.

– Men många kommer nog märka att det blir svårare att få in offerter. Och svårare att hitta någon som hinner hjälpa till med projekteringen. Alla byggare är inte rustade för att ha sådana kontakter i förväg. När nu trycket ökar blir det mer "vi kommer om vi har tid", säger han.

Höjt rotavdrag – men inte för alla

Finansdepartementet föreslog den 21 mars att rotavdraget (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) ska höjas från 30 till 50 procent av arbetskostnaden.

Det höjda avdraget gäller den 12 maj till 31 december 2025, och enbart arbeten som betalas efter den 11 maj.

Högsta möjliga avdrag blir oförändrat 50 000 kronor. Renoveringsprojekt som redan tidigare fick maxavdrag påverkas därmed inte.

Förslaget syftar till att stötta byggbranschen. Det är nu ute på snabbremiss och är tänkt att spikas senare i vår.

Källa: Regeringskansliet

Stockholm hårdast drabbat

Under 2024 gick drygt 2 000 byggföretag i konkurs i Sverige, varav 803 i Stockholmsområdet.

Stockholm har därmed drabbats hårdast i hela landet av den vikande byggkonjunkturen.

Ett bidragande skäl till detta är att många stockholmare passade på att renovera sina hus och lägenheter under pandemin. Efter pandemin la folk i stället sina pengar på annat, exempelvis resor.

Till det kom den kraftiga kostnadschocken 2023 som gjorde att färre hade råd med renoveringar. Ombyggnad av småhus föll med runt 16 procent mellan 2021 och 2024.

Ett sätt att hitta byggföretag är att leta på sajten schysstabyggare.se.

Källa: Byggföretagen

PetterBeckman
08-550 550 77