Stadshagens IP är klassad som en öppen drogscen. Här träffar vi justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Stockholms oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M) för att diskutera tre nya reformer: vistelseförbud, ökade befogenheter för ordningsvakter och visitationszoner.
Två har redan genomförts, medan regeringen planerar att införa visitationszoner från den 28 mars.
– Det handlar om att slå tillbaka mot våldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta ner rekryteringen av barn och unga. Man kan göra mycket på den statliga nivån men det handlar mycket om att utrusta lokalsamhället med effektiva verktyg, säger Gunnar Strömmer.
Kritiken: Kränker integriteten
Kritiker ifrågasätter visitationszonerna då polisen redan har stora befogenheter att visitera och varnar för potentiell etnisk profilering och integritetsintrång. Skärholmspolisen bland andra varnar för att zonerna kan vara kontraproduktiva.
– Risken är att medborgare som har en positiv inverkan på de här platserna väljer att inte vara där om de riskerar att bli visiterade och så tas platserna över av kriminella, har polischef i Skärholmen Susan Friberg tidigare sagt till Mitt i.
Strömmer betonar att man tar sådana farhågor på allvar men att det verkliga problemet är att många inte vågar vistas ute alls, på grund av rädslan för våld.
Det har kommit fram att kriminella lusläser förundersökningsprotokoll, säger Strömmer. Utifrån detta kan polisen bedöma var risken för hämndaktioner är särskilt stor.
Johannes Äng
Ser ni en risk för att visitationszonerna kommer flytta problemen någon annanstans?
– Det finns alltid en möjlighet att brottsplatser flyttar på sig, å andra sidan finns det i det här fallet en poäng med en zon på en viss plats eftersom man ska bedöma att risken för skjutningar och sprängningar är större där vid en viss tidpunkt.
"Försöker kraftsamla"
Regeringen utreder även att förenkla kommunernas process för kamerabevakning och Strömmer väntar sig ett förslag redan i april.
Fjellner betonar att Stadshagens IP borde vara en av Stockholms tryggaste platser med dess närhet till polishus, sjukhus och idrottsanläggningar. Han välkomnar de nya lagarna men kritiserar det rödgröna styret för motstånd mot visitationszoner och vistelseförbud samt för nedskärningar av ordningsvakter.
– Det är väldigt olyckligt när vi försöker kraftsamla i Sverige.
S: Missar helhetsbilden
Det förebyggande arbetet och samarbetet mellan polis och socialtjänst har ökat tryggheten enligt polisens mätning, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd. Två utsatta områden och fem öppna drogscener har försvunnit. Moderaternas enögda perspektiv på repressiva åtgärder får dem att missa helhetsperspektivet, säger han.
– Sen har vi i Stockholm inte varit emot vistelseförbud. Det kan vara ett bra verktyg för att få bort kriminella individer från områden. Däremot riskerar visitationszoner att stigmatisera hela bostadsområden och vara symbolpolitik då polisen redan har befogenhet att visitera när de anser att det behövs.