Det var en smått överraskad politiker som fick den digra pappershögen i sin hand. Över sex tusen namnunderskrifter har samlats in i ett försök att rädda de kommunala gymmen.

Sedan årsskiftet har Idrotts- och föreningsnämnden i uppdrag av kommunstyrelsen att se över ett byte av huvudmannaskap.

Hade du förväntat dig så mycket protester?

– Nej. Jag hade inte riktigt väntat mig så här starka reaktioner, medgav Axel Josefson när han mötte demonstranterna utanför stadshuset.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/darfor-vill-alliansen-salja-ut-kommunala-gymmen/repuln!39g5wwQLwj5qwbQ2Hqjbyw/

Över hundra personer hade samlats för att visa politikerna hur viktiga de kommunala gymmen är för dem. Flera av dem delade sina personliga historier och fick rungande applåder.

– Motionscentralen i Tuve har räddat mitt liv. Jag var dömd att sitta i rullstol innan jag hittade dit av en slump, berättade Melanie Jascunaf, som drabbades av en allvarlig hjärninflammation för fyra år sedan.

Att gymmen har en prestigelös inramning där alla är välkomna, oavsett ålder eller fysisk kapacitet, var demonstranternas viktigaste budskap till politikerna.

– Hälften av alla som tränar på kommunens gym är pensionärer. Det här är friskvård för göteborgarna, sa Håkan Lundqvist som varit initiativtagare till namninsamlingen

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/de-tar-upp-kampen-mot-privatiseringen-av-gymmen/repvam!nAJWi8r9Up8gFh54JgSlQg/

"Inte fattat beslutet än"

När Axel Josefson dök upp som överenskommet blev han överöst med frågor från publiken. Han tog emot namnunderskrifterna och tackade för det stora engagemanget.

– Vi har inte fattat något beslut om lägga ner gymmen. Vi ställer oss bara frågan om det är rätt att kommunen driver verksamheten, sa han.

Även det socialdemokratiska oppositionsrådet Blerta Hoti var på plats och lyssnade på de protesterande motionärerna. Hon tog chansen att säga några ord till demonstranterna.

– Jag vill vara tydlig med, att vi gör vårt yttersta för att stoppa utförsäljningen av våra kommunala gym. Det får vara nog med privatiseringar, hävdade hon.