2023 drabbades rekordmånga stockholmare, 163 personer, av hjärnhinneinflammation orsakad av TBE-viruset.

Nu har vi haft en kall och snörik vinter, där fästingarna legat skyddade i dvala. Har vi nu en ny fästingsommar att vänta?

– Nej, det är det väder vi får i sommar som spelar roll. Om det blir varmt och fuktigt är det gynnsamt för fästingarna. Blir det en torr sommar är de mindre aktiva. Är det riktigt varmt och torrt kan de dö, säger Didrik Vanhoenacker, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Men med ett allt varmare klimat får vi räkna med att fästingplågan ökar. Och att fler arter tar sig till Sverige.

Vid Statens veterinärmedicinska anstalt analyseras fästingar för att se om de bär på smittämnen.

Vid Statens veterinärmedicinska anstalt analyseras fästingar för att se om de bär på smittämnen.

SVA

Fästingstudie

Vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, startade förra året ett projekt där allmänheten skickar in bilder på fästingar via webbverktyget "Rapportera fästing" för att de ska kunna studera utbredning samt identifiera vilka arter som finns.

Över 20 000 bilder har kommit in, varav omkring 3 000 från Stockholms län.

– Syftet är att hitta ovanliga/exotiska fästingar. I år har vi också möjlighet att i de fyra nordligaste länen ha en övervakning av tajgafästingen och analysera dessa för TBE-virus, säger Anna Omazic, forskare vid SVA.

För att kunna analysera virus måste fästingen skickas in. Under 2023 inkom ett 40-tal fynd av ovanliga fästingar från olika delar av landet, som ska analyseras för att se om de bär på smittämnen.

Anna Omazic uppmanar alla i Sverige som hittar en fästing att rapportera den i SVA:s webbverktyg "Rapportera Fästing".

Anna Omazic uppmanar alla i Sverige som hittar en fästing att rapportera den i SVA:s webbverktyg "Rapportera Fästing".

SVA

Flyttar in

Tajgafästingen har kommit in österifrån. Andra typer av fästingar, till exempel brokig hundfästing och kennelfästing, finns i Europa och kan lifta hit via resande hundar och människor. Flyttfågelfästingen kommer, som det låter, hit med fåglar.

Inte heller Anna Omazic vill spå om vi har en fästingsommar framför oss.

– Vår vanliga fästing trivs väldigt bra med ”svenskt sommarväder”, runt 15-20 grader, och en del regn så att det är fuktigt. Exotiska fästingar som kommer på besök, till exempel flyttfågelfästingen, trivs däremot bäst om det är varmt och torrt, säger hon.

2023 var ett rekordår – för TBE-fästingarna

163 personer drabbades av fästingburen hjärninflammation i Stockholms län förra året.

163 fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, rapporterades i Region Stockholm under 2023. Det är det högsta antalet fall på 20 år, visar siffror från Folkhälsomyndigheten.

I hela Sverige rapporterades 603 fall, även det ett rekordhögt antal.

Sett per hundra tusen invånare är antalet smittade sju i Region Stockholm. Störst andel fall rapporteras i Södermanland, 18 per hundra tusen.

Det enda län som inte haft en enda TBE-drabbad var Gotlands län.

Ökar kraftigt

I Stockholms län har strax under hundra personer drabbats varje år, med några toppar, men sedan 2017 går det stadigt uppåt.

– Fästingpopulationen ökar och expanderar till nya områden, och parallellt sprider sig TBE-viruset till fästingar i nya delar av landet, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren, som sammanställt siffrorna.

Och ökningen kommer att fortsätta.

– Det finns inget som talar för att vi kommer att se en minskning, utan det är nog så att risken för att bli infekterad kommer att bli större med tiden, säger han.

I Stockholms län är det i skärgården och på Mälaröarna som smittorisken är störst.

Dyrt vaccin

Smittskydd Stockholm rekommenderar att de som vistas mycket ute i naturen vaccinerar sig. Men det kan bli dyrt. Flera doser krävs och de kostar runt 400 kronor styck.

I en del regioner subventioneras vaccinet, dock inte i Region Stockholm, som tidigare utrett frågan och kommit fram till att det inte är kostnadseffektivt ur ett "hälsoekonomiskt" perspektiv.

Var tredje får men

TBE står för Tick Borne Encephalitis.

Fästingar trivs i fuktig miljö, som högt gräs eller buskvegetation och smittan överförs snabbt efter det att fästingen bitit sig fast.

Nästan var tredje som drabbas får någon följdsjukdom eller kvarstående men.

För den som insjuknat i TBE är risken att dö 0,5 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fästingar med TBE-smitta ökar och sprids.

Fästingar med TBE-smitta ökar och sprids.

Most Photos

2023 var ett rekordår – för TBE-fästingarna

163 smittade i Stockholm ✔ Vaccinering rekommenderas – men kostar.