Söndagen den 6 oktober publicerade Expressen en ledartext med rubriken ”Här kör Liberalerna skolan i botten”. 

Texten är skriven av ledarskribenten Linnea Lindquist. Den berör allianspartierna i Upplands-Bro och deras arbete med att locka fler friskolor till kommunen. I texten togs även upp utbildningsnämndens mål som säger att Upplands-Bro har en ambition att 40 procent av eleverna ska gå i friskola 2025.

Måndagen den 7 oktober publicerar alliansens företrädare ett svar på ledartexten på kommunens egen hemsida. Rubriken lyder: "Tack för engagemanget kring skolfrågor i Upplands-Bro". Även Expressen publicerar alliansens text som en replik.

Uppdatering på Upplands-Bro kommuns hemsida blir fråga för förvaltningsrätten.

Uppdatering på Upplands-Bro kommuns hemsida blir fråga för förvaltningsrätten.

Upplands-Bro kommun

Publiceringen på kommunens egen hemsida får oppositionen att reagera starkt. Starkast reagerar Vänsterpartiet, som har valt att vända sig till förvaltningsrätten i Stockholm. Partiets gruppledare Erik Karlsson vill att domstolen prövar om agerandet att publicera ett svar på ledartexten på kommunens hemsida är förenligt med kommunens kommunikationspolicy.

Under punkt nummer 5 i policyn står det nämligen: "Politiska partier ansvarar för egen information och spridning".

Erik Karlssons ståndpunkt är att agerandet strider mot kommunens egna regler och den kommunikationspolicy som antogs vid fullmäktige i februari förra året.

Därför tar V frågan vidare

V skriver till förvaltningsrätten: "Att över huvudtaget använda kommunens resurser, skattebetalarnas pengar till propaganda för ett parti eller för att försvara ett parti i politiskt syfte är förkastligt".

Varför väljer ni att ta det här till domstol?

– Vi har märkt i tidigare annonser och i gratistidningen som kommunen själv ger ut att det är väldigt mycket om allianspartierna. De får alltså en massa gratisreklam, medan vi är helt utestängda från dessa forum. Någon gång måste vi sätta ner foten, säger Erik Karlsson.

Alliansen styr kommunen, är det inte naturligt att man då också syns och hörs mer i kommunens kanaler?

– Jo det är det. Men här ser vi titt som tätt att de här fyra partierna använder sig av annonser, kommunens tidning och hemsidan för att framhäva sig. De går även ut med inlägg som vi i oppositionen i viss mån skulle vilja debattera och ifrågasätta.

KSO svarar

Mitt i har varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M). På frågan om alliansen anser att svaret på Expressenartikeln är något som ryms inom kommunens kommunikationspolicy, svarar Kjos via sms:

"Frågor som rör beslut tagna av tjänsteorganisationen skall självklart ställas till tjänstepersoner. Kommundirektör och kommunikationschef."

På en följdfråga om det är tjänstepersoner som bestämt att alliansens text skulle publiceras och inte politikerna själva så svarar inte Fredrik Kjos. Han återkommer däremot med en kommentar som lyder:

”Jag har fullt förtroende för kommundirektör Ida Texell och hennes kollegor och är trygg i att de beslut som fattas av kommunens tjänstepersoner är korrekta. Lika tråkigt är det att se det misstroende Vänsterpartiet visar kommunens tjänstepersoner.”

Mitt i söker kommundirektören Ida Texell eftersom Fredrik Kjos hänvisar till henne. Texell återkommer och hänvisar tidningen vidare till Eva Feldt, chef för kommunikation, näringsliv och samhällskontakter.

Eva Feldt, chef för kommunikation, näringsliv och samhällskontakter

Eva Feldt, chef för kommunikation, näringsliv och samhällskontakter

Pressbild

Eva Feldt kände inte till att Vänsterpartiet lämnat in en laglighetsprövning. Hon uppger att det är mycket riktigt hon och kommundirektören som beslutat att publicera alliansens text på kommunens hemsida.

– Det är våra kanaler så det är vårt beslut, säger Eva Feldt.

Kommunens kanalerna kan inte påverkas av politiken?

– Nej, inte alls.

I kommunikationspolicyn står det: "Politiska partier ansvarar för egen information och spridning", ryms den här publiceringen inom den punkten?

– Vi gör ju en liten annan tolkning av det här. Kommunen ska självklart inte driva partipolitik för något enskilt parti eller i någon enskild fråga, och det gör vi inte. Vår motivering till varför vi har publicerat den här artikeln är att nationell media har lyft upp vår kommun i en ledare i Expressen och skriver om skolorna i våran kommun, och den texten består av en massa felaktigheter.

Eva Feldt förklarar att styret då väljer att besvara artikeln. Från kommunens sida ser man att det finns ett stort intresse både bland medborgare och medarbetare att få ta del av vilket svar man ger på artikeln, eftersom det rör kommunens skolor.

– Vi fick en hel del samtal efter att den här artikeln i Expressen publicerades, och då tyckte vi att vi behöver gå ut med den här informationen.

Det korta svaret från dig är att den här publiceringen ryms inom kommunens antagna kommunikationspolicy?

– Ja. Vi anser att vi har informerat våra medborgare om en viktig fråga som berör väldigt många i kommunen. Vi bedriver inte partipolitik och vi driver inte några enskilda politiska frågor överhuvudtaget. Det gör partierna själva.

Det är alliansen som skrivit under artikeln, blir det inte partipolitik då?

– Nej, för att de har skrivit den här artikeln för att förklara sin politik som är beslutad och som vi genomför i kommunen, säger Eva Feldt.

Då Mitt i kontaktar förvaltningsrätten berättar domstolen att man ännu inte hanterat ärendet.