Vid nästa månadsskifte flyttar 60 föreningar från Fältöversten.
Flera av dem har redan nu bokat in sig i Hjorthagens kulturhus till hösten, bland annat PRO och den populära Dansträffen, och om man bara hittar någonstans att ställa borden är de två bridgeklubbarna också intresserade, berättar Maria Redig, kanslist på kulturhuset.
– Att det kommer mer folk är väldigt positivt. Jag tror att Hjorthagen kommer att leva upp, och vi kan bli ännu mer av ett hjärta i stadsdelen.
– Det blir också ett lyft för alla verksamheter här eftersom ett större underlag ger oss möjlighet att rusta upp både lokaler och teknik.
Faktum är att kulturhuset i Hjorthagen redan har påbörjat den resan.
Gett resultat
Den senaste tiden har de investerat i en ny lamprigg och bättre ljud i stora teatern, och kaféet har flyttat ut i foajén.
– Förut låg köket i ett hörn inne i teatern. Det var extremt opraktiskt, säger producenten och kreativa ledaren Johannes Flink.
Flera av föreningarna som flyttar från Fältöversten till Hjorthagen har äldre medlemmar. På sätt och vis passar det ganska bra, eftersom Hjorthagen har en hög andel invånare över 65.
Det ligger också i linje med ett av målen med kulturhusets verksamhet.
– Vår moderorganisation, Folket Hus och parker, har lobbat hårt för att fler äldre ska aktiveras. Och det har gett resultat, säger Johannes Flink.
– Tidigare har det varit lättare att få stöd till verksamhet för barn och unga, men det håller på att förändras.
Med det sagt är kulturhuset i Hjorthagen inte något reservat för pensionärer.
Babydans och jazzkvällar
I huset, som drivs av den ideella föreningen Folkkulturcentrum med stöd från Östermalms stadsdelsförvaltning, finns allt från babydans och barnteater till jazzkvällar och operapubar.
– Vi har verksamhet från 0 till 90 plus i samma hus. Drömmen vore att de olika åldersgrupperna kunde mötas i samma aktiviteter, säger Johannes Flink.
Han menar att Hjorthagens kulturhus är en resurs att värna.
– Det finns inte så många sådana här anläggningar kvar. Man bygger inga Folket hus i dag, och man bygger inte för den folkliga kulturen på det här sättet. Man bygger ju inte ens skyddsrum.
Hur blir det med kommunikationerna då? När det stod klart att Föreningsrådets lokaler i Fältöversten skulle sägas upp var det många som värnade det centrala läget vid Karlaplan.
Men Hjorthagen ligger inte så dumt till om man bara ger det en chans, försäkrar Maria Redig.
– Det finns tunnelbana och flera bussar, och så kan du åka båt till Ropsten från Lidingö och Nacka.
Dansträffen och PRO är två av de största föreningarna från det nu upplösta Östermalms föreningsråd.
Till hösten flyttar de till kulturhuset i Hjorthagen, och än så länge är de försiktigt positiva.
– Det är aldrig lätt att flytta på oss gamlingar. Det finns en osäkerhet inför förändringar, och att byta miljö kan vara skakande, säger Annika Strandell, ordförande för Dansträffen.
– Där känner jag ett ansvar som ordförande, men jag tror att det kommer gå bra. Vi har fått ett väldigt positivt bemötande på kulturhuset.
Föreningen har över 200 medlemmar och varje vecka kommer ungefär hälften av dem och dansar till levande musik. Och fikar, icke att förglömma.
– Vi ska ha ett möte om hu vi ska göra med kaffet. Vi har 30 minuters paus mitt i dansen, och det är viktigt ur ett socialt perspektiv att alla kan fika på samma gång.
För PRO blir höstens flytt en nystart i dubbel bemärkelse.
– Pandemin har slagit hårt mot all föreningsverksamhet, inte minst mot oss äldre. Så nu gäller det att lappa och laga, säger Owe Ivarsson, ordförande i PRO Östermalm.
Precis som Annika Strandell hyllar han bemötandet på Folkkulturcentrum. Samtidigt konstaterar han att tillgängligheten inte är helt hundra.
– Det handlar om mycket mer än att komma in med rullstol och rollator, och i Hjorthagen finns ingen hörslinga vilket är mycket bekymmersamt. Vi hade hoppats på någon av lokalerna på Rio på Sandhamnsgatan, men de är upptagna av stadsdelsförvaltningen och av Studieförbundet Vuxenskolan, säger Owe Ivarsson.
Är du orolig att ni ska tappa besökare på grund av flytten?
– Nej, jag tror inte att det blir något bortfall. Visst var vi bortskämda med det centrala läget vid Fältöversten, och hållplats precis vid dörren. Men kommunikationerna till Hjorthagen är också bra.