Vänsterpartiet gjorde ett starkt EU-val och gick framåt både i Stockholm, där man preliminärt fick 15,2 procent av rösterna, och i hela landet, där man fick 11 procent.
I Vantörs valkrets, med Bandhagen, Högdalen, Rågsved, Hagsätra, Stureby och Örby blev Vänsterpartiet störst, med 24 procent av rösterna. I 21 av 27 distrikt är V vinnare.
I Snösätrahöjden fick partiet hela 43 procent av rösterna, jämfört med 27,6 procent i EU-valet 2019. S och MP tappade i samma distrikt. I området ökade dessutom valdeltagandet något.
– Helt fantastiskt. Det här är ett historiskt bra val för oss som tidigare haft svårt att mobilisera väljare till EU-val, säger Hassan Jama (V), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
Hassan Jama (V) är ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
Maurius Otterloo
Klimatmedvetna i Rågsved
Han nämner bland annat partiets krav på eldupphör i Gaza som bidragande, och att toppkandidaten Jonas Sjöstedt är populär och bidragit till framgången.
– Vår lokala partiförening har varit ute varje helg och pratat med så mycket folk. Vi har många unga, medvetna människor i till exempel Rågsved som säger att vår klimatpolitik spelar en stor roll i att de röstar på oss. Jag tror att vi har plockat väljare från flera partier, samt en hel del soffliggare, säger Hassan Jama.
MP störst i Enskede valkrets
Men det skiljer sig åt inom valkretsen – på vissa håll har Vänstern fått under 10 procent av rösterna.
Strax efter Vänsterpartiet i hela Vantör hamnade Socialdemokraterna med 22 procent av rösterna och Miljöpartiet blev tredje största parti med 19 procent.
Vänsterpartiet ökade även i Östberga, i distriktet Östbergahöjden fick partiet 28,8 procent av rösterna. En ökning med 13,9 procentenheter jämfört med 2019.
I Stockholms stad blev Miljöpartiet största parti med 20,6 procent av rösterna. När man bryter ner siffrorna på lokal nivå är partiet störst även i Enskedes valkrets, där bland annat Årsta, Gullmarsplan, Globen och Dalen ingår. Där fick MP 26 procent av rösterna.
I Enskedes krets hamnar Socialdemokraterna på andra plats med 21 procent och Vänterpartiet är tredje största parti, med 19 procent av rösterna. Sämst gick det för KD som fick 3 procent av rösterna. MP:s starkaste fäste i kretsen är kring Långhalsvägen där partiet knep 32,8 procent av rösterna, jämfört med 25 procent i EU-valet 2019.
Skillnader i deltagande
Precis som det brukar var det stora skillnader i valdeltagande mellan olika distrikt. 79,2 procent röstade i Gamla Enskede S, 73,1 procent i Örby S och runt 70 procent i flera distrikt i Årsta. I Rågsved låg deltagandet på knappt 40 procent på flera håll, och i Hagsätra strax över 40 procent. Allra lägst var det i Rågsved N, där bara 29,3 procent tog chansen att rösta. I Dalen var deltagandet strax över 50 procent, vid Östbergabackarna låg det på drygt 40 procent.
Sverigedemokraterna backar för första gången någonsin i ett val. I hela staden går partiet från 8,1 procent till 7 procent.