Upplands Väsby kommun har inte haft någon ordinarie socialchef sedan juli förra året.

Då gick kultur- och fritidschef Maria Röstberg in och tog även rollen som tf socialchef.

Nu har Jesper Kyrk fått jobbet och tillträder den 1 september. Han kommer från rollen som verksamhetschef på ett privat vårdbolag.

– Jag längtade tillbaka till det kommunala uppdraget. Jag tycker om att jobba tillsammans med politiken i det demokratiska uppdraget, utveckla de välfärdstjänster som finns och se hur vi kan använda skattemedlen på bästa sätt, säger han.

Vilka utmaningar ser du i Upplands Väsby?

– Innan jag tillträtt kan jag ändå säga att de delvis sammanfaller med de som finns i hela Sverige: Bland annat äldreomsorgen, att allt fler blir äldre, och kompetensförsörjningen – att få tag i personal till vård och omsorg.

Nästa år får vi en ny socialtjänstlag – hur ser du på det?

– Den är ju än så länge på förslagsnivå, men vad jag sett trycker den mycket på det förebyggande arbetet, vilket är bra. Den ger också möjlighet till insatser som inte är behovsprövade eller biståndsbedömda, vilket gör socialtjänstens insatser mer lättillgängliga.

Jesper Kyrk säger att han har jobbat med just socialtjänsten till och från hela livet och ser sig själv fortfarande som en socialarbetare.

Varför passar du i Väsby?

– Min palett av olika erfarenheter inom socialtjänstens område är ett stort plus. Jag har jobbat inom individ- och familjeomsorg, med avtalsfrågor på beställarsidan och som utförare inom äldreomsorgen och inom LSS-verksamhet.