En gammal pinnstol med trasig rygg och en slitet furubord med sönderskrapad yta – är det något att spara? Ja, absolut, tycker Aspuddenbon Tina Rappner Fusté.
– Jag har aldrig gillat att slänga och tycker inte om att konsumera. Jag vill ta hand om det som är – skrapa bort det slitna och laga det trasiga. Därför älskar jag att hålla på med det här.
Sedan juni förra året driver hon Farmors Källare i en verkstad en halv trappa ner vid Hägerstensvägen.
Här renoverar hon möbler. Somliga är designmöbler, andra är enkla bord och stolar.
– Det här bordet kom en gammal dam med i en bil. Det har inget större ekonomiskt värde men för henne är det värdefullt. Jag ska ta bort vattenskadorna och fläckarna från bordsytan och stabilisera benet som är löst, säger hon och lyfter fram det lilla furubordet för beskådan.
Tina Rappner Fusté visar den slitna och skrapade ytan på ett litet bord hon ska fräscha upp åt en äldre kvinna.
Angie Gray
Trött på filmbranschen
Tidigare låg ett företag som sålde barnkläder i lokalen. När den blev ledig såg Tina Rappner Fusté chansen att förverkliga den dröm hon närt i åratal: att starta ett möbelrenoveringsföretag.
– Jag gick en möbelrestaureringsutbildning på Folk-universitetet som ung och blev erbjuden lärlingsplats i Gamla stan på 90-talet. Men sedan tog livet sig andra vägar. Det blev bland annat 20 års frilansande i film- och tv-branschen, där jag bland annat varit produktionsledare och linjeproducent. Men på slutet var jag lite trött på frilansandet och lågkonjunkturen gjorde att det blev svårt att få jobb, berättar hon.
Vid 59 års ålder sadlade hon alltså om och startade eget. När hon gjorde det gick hon mot strömmen. De senaste åren har antalet nystartade företag minskat i Stockholm. Färre vågar ta risken under en lågkonjunktur.
En ryggpinne har gått av på pinnstolen Lilla Åland. Tina Rappner Fusté ska ordna en ny.
Angie Gray
Tar hjälp av andra
Och visst är det lite tufft. Hon tjänar betydligt mindre än förr. Hon drygar ut inkomsten genom att hyra ut en del av lokalen till likasinnade och genom att arbeta på en mötesplats för personer med funktionsnedsättning en dag i veckan.
Å andra sidan är intresset stort för Farmors Källare. Därför känner sig Tina Rappner Fusté viss om att verksamheten blir lönsam med tiden. Hon är själaglad över sitt vägval och ger några råd till andra som vill starta eget:
– Det är viktigt att veta vad det är man vill. Man ska ha en verksamhetsplan och en budget. Och så ska man inte vara rädd för att ta hjälp av dem som kan sådant man själv inte är bra på.
"Här skapar jag min egen lilla värld", säger Erik Ronnefjord som sade upp sig och startade eget skomakeri.
Angie Gray
Sa upp sig från jobbet
Några kvarter bort, på Aprilgatan i Midsommarkransen, har Erik Ronnefjord gjort samma val. Han sa upp sig från ett skomakeri i city och startade eget på hemmaplan. I början av året öppnade han Studio0924 – Skomakeri och design.
– När jag fick tips om en tom lokal intill en tatuerare här i Kransen tänkte jag att nu är det dags att uppfylla drömmen om ett eget skomakeri. Lågkonjunkturen tänkte jag inte på, jag gjorde det jag själv ville.
Under den stund Mitt i hälsar på kommer flera kunder in, bland annat en kvinna som vill ha sina ridskor uppfräschade. Verksamheten tuffar på, även om han knappast blir rik.
– Det finns inget annat skomakeri i Midsommarkransen och efter hand har folk upptäckt att jag finns här. Jag marknadsför mig ju också – sätter upp lappar på anslagstavlor och går in på restauranger och säger hej, berättar han.
Läderväska och läderskor, som Erik Ronnefjord tillverkat av ett par cowboystövlar.
Märta Lefvert
Återbrukar material
Inne i studion finns inte bara skor på lagning. Här finns också sådant Erik Ronnefjord har skapat av återbrukat material. Ett par slitna cowboystövlar har till exempel blivit ett par snitsiga herrskor och en tuff handväska i läder.
– Jag blev klar med en fyraårig utbildning i skodesign vid London College of Fashion 2020 och vill skapa själv också. Att bara laga skulle bli för enformigt, säger han.
På cv:t har han bland annat en kollektion av skor och skoaccessoarer i återvunnet läder som han gjort i samarbete med designern Lars Wallin åt secondhandföretaget Humana. Han har också gjort remakeskor åt artisterna Oscar Zia och Miriam Bryant.
– Mitt råd till dem som vill starta eget är att inte ge upp om det blir kämpigt i början. Det tar tid att etablera sig men om man har en kontinuerlig plan och vet vad man vill går det lättare, säger han.
Färre startar företag när tiderna är bistra
Allt färre stockholmare startar eget. Orsaken är lågkonjunkturen.
– Det är en nedåtgående trend, säger Martin Daniels, statistiker på Företagarna.
Att starta en nytt företag innebär en viss risk och i ekonomiskt bistra tider är det färre som tar steget. Det märks i Stockholms stad där nyföretagandet sjunkit de senaste tre åren.
– Det är svårare att se affärsmöjligheter när konjunkturen är svag. Det är en nedåtgående trend i Stockholm och den speglar övriga Sverige, säger Martin Daniels, statistiker på föreningen Företagarna.
Topp under 2021
Under pandemin såg det annorlunda ut, trots att det var en tuff tid för många verksamheter. Ändå ökade nyföretagandet i staden.
– Många jobbade hemma samtidigt som de riskerade att bli av med jobbet. Och när de gick hemma såg de andra möjligheter i tillvaron och tog chansen att förverkliga sina idéer, säger Martin Daniels.
Toppsiffran kom 2021. Då startade 11 341 nya företag i Stockholms stad. Sedan har trenden alltså vänt.
– Det finns alltid så kallat nödvändighetsföretagande – man startar ett företag för att man blir av med jobbet eller inte får ett jobb. Men trenden är ändå nedåtgående, säger Martin Daniels.
Tänk igenom syftet
Företagarna har 260 lokalföreningar runtom i landet. Störst är Företagarna Stockholms stad, med 3 200 medlemmar. Här kan man bland annat få juridisk hjälp och nätverk när man startar eget.
– Det är bra att bolla idéer med andra och ta hjälp av andra inom områden där man själv inte är expert, säger Martin Daniels.
Han ger också rådet att göra en konkurrensanalys. Att tänka igenom syftet med företaget och planera starten är också A och O.
Att driva sitt eget företag kan vara kämpigt men ger också möjlighet att styra sin egen vardag och ha ett mer flexibelt arbetsliv.
– Allt företagande är ett risktagande så man ska inte vara för rädd för att misslyckas. I början får man testa sig fram. Det kanske inte är exakt den idé man hade först som blir den idé man lyckas med.
Läs även: De tog steget och vågade starta eget.
Det är bra att bolla idéer.
Martin Daniels, statistiker på Företagarna.
Oskar Omne