Bålsta

Det var i november förra året som Gransäterskolan utsattes för skadegörelse. Någon eller några personer bröt sig in
i lokalerna och satte bland annat på kranar vilket ledde till stora vattenskador som i sin tur innebar att många elever inte kunde vistas i sina klassrum.

– Vi kommer att ha undervisning på lite andra platser och sedan får vi avvakta vad fastighet säger, hur skadade­ lokalerna är och vad vi behöver­ planera för framåt, berättade Malin Olsson, verksamhetschef grund­skolan för Mitt i Bålsta då.

Klara till påsk

Lösningen blev till slut att bygga stora moduler där undervisning skulle kunna genomföras. Det arbetet försenades dock av leveransproblem. Nu har modulen kommit på plats, men arbetet pågår fortfarande på platsen, vilket synts tydligt när Mitt i var på plats i början av veckan.

– Modulen monterades upp förra veckan och det kommer nu göras arbeten med vatten, el, internet och allt sådant som ska till. Det kommer vara färdigt efter påsk, säger verksamhetschef Malin Olsson.

Bygget av modulerna vid Gransäterskolan är fortfarande i full gång.

Bygget av modulerna vid Gransäterskolan är fortfarande i full gång.

Daniel Sjöberg

Enligt uppgifter till Mitt i var planen från början att man skulle bygga två moduler, ett arbete som var i full gång när man drog i handbromsen. Då återstod endast 20 meter av de totalt 90 meter av förberedande markarbetet.

– Det kan inte jag svara på, men vi tog beslutet ganska tidigt att vi bara behövde en modul.

– Det blev bara en modul eftersom vi såg att arbetet med A-huset går snabbare än vad man hade räknat med, säger Malin Olsson och slår fast att mellanstadiet enligt plan ska kunna flytta till­baka till sina ordinarie lokaler
i mitten av maj.

Tillväxt och lukt

Mellanstadieeleverna har varit inhysta på andra ytor i skolan under tiden. Samtidigt har högstadieleverna­ gått som vanligt i sina lokaler­, men under sportlovet genom­fördes mätningar som visade att det inte längre var hälsosamt att vistas i det så kallade C-huset.

I november förra året utsattes Gransäterskolan för skadegörelse som fortsatt ställer till stora problem.

I november förra året utsattes Gransäterskolan för skadegörelse som fortsatt ställer till stora problem.

Daniel Sjöberg

– Där har man gjort mätningar löpande, ända sedan skadan inträffade, för att vara säkra på att vi inte utsätter elever eller lärare för några skador. Mätningarna som genomfördes nu visade på tillväxt och lukt, men det är inga elever som blivit utsatt för något hälsofarligt, säger Malin Olsson.

Hur vet ni det?

– Man har haft god koll på miljön under tiden som elever och lärare har vistats där och genomfört olika typer av mätningar hela tiden.

Efter sommaren

På grund av resultatet av de senaste mätningarna evakuerades därför eleverna när de kom tillbaka efter sportlovet och har sedan dess varit utplacerade på skolor runt om i kommunen och det är alltså dessa elever som ska flytta in i modulerna när de står helt klara, något som man planerar ska vara gjort till efter sportlovet.

– Sedan är den stora förhoppningen att de ska kunna gå tillbaka till sina ordinarie lokaler efter sommaren, alltså till nästa läsår, menar Malin Olsson.

Stora delar av skolgården bakom Gransäterskolan är i dag en byggarbetsplats.

Stora delar av skolgården bakom Gransäterskolan är i dag en byggarbetsplats.

Daniel Sjöberg

Vet ni hur mycket det här kommer kosta skattebetalarna?

– Det här är ett försäkringsärende och det är ju inte klart ännu vad slutkostnaden blir, men det är klart att det rör sig om sexsiffrigt, det är ett miljonbelopp, säger Malin Olsson.

– Därutöver är det klart att det finns kostnader som inte kommer kunna stå på den här listan i form av arbetsinsatser från lärare, skolledning, administratörer, it, lokalvården, fastighet, alla möjliga som varit involverade.

– Det är en väldigt stor apparat­ och det är såklart jobb man velat lägga på andra­ saker. Det är en fantastisk personal på skolan som tar sig an det här med en inställning att det bara är är ett jobb som måste göras.