Utanför Vittra Jakobsbergs förskola har ett tiotal två- och treåringar från avdelningen Biosfären samlats. Förskoleläraren Rebecka Bengtsson slår ihop händerna och barnen tystnar.
– Nu ska vi ska hjälpa naturen och rädda djuren. Är ni redo?
Ett rungande "ja" sprider sig i gruppen och årets skräpplockning är i gång. Och det första fyndet, ett gammalt näsdukspaket, görs av tvååriga Celine.
– Bra, lägg här i påsen, säger Rebecka Bengtsson.
Celine och Charlie samlar skräp tillsammans och överräcker det till Rebecka Bengtsson.
Stefan Källstigen
Sortera och återvinna
Förskolan deltar i den årliga skräpplockningen som ideella organisationen Håll Sverige rent anordnar. Det sjunde året i rad som barnen från Vittras förskola deltar.
– Dels är det för att barnen ska känna att de är med och bidrar med handlingskompetens, dels är det en del av det miljöarbete som vi jobbar med på förskolan, säger Rebecka Bengtsson.
Hon berättar att förskolan bland annat pratar om matsvinn och ritar på båda sidorna av pappret.
– Och påminner varandra om att släcka lampan på toaletten. Vi flätar ihop temat i vardagliga sammanhang på förskolan.
Under kommande veckor ska barnen få lära sig mer om naturen och nedskräpning med undervisningsmaterial från Håll Sverige rent.
– Just det här året är biologisk mångfald i fokus. Vi kommer att fortsätta att arbeta i veckan med biologisk mångfald och vad som händer med det när man slänger skräp i naturen, säger Rebecka Bengtsson.
"Lär sig jättesnabbt"
Skräppromenaden fortsätter och påsarna fylls med allt från gammalt godispapper, hundbajspåsar till papper och aluminiumfolie.
– Där är ett papper, säger Charlie, 3, och springar till Rebecka Bengtsson som håller i skräppåsen.
För vissa börjar koncentrationen svikta – det är ju minst lika kul att plocka blommor.
– Jag ska plocka blommor till min pappa. Han tycker om blommor säger Nova, 3 år.
Det gör inte så mycket, för nu är påsarna väl fyllda och det börjar bli dags att röra sig tillbaka till förskolan.
Vad vill ni att barnen ska lära sig?
– Att ta hand och värna om vår närmiljö och naturen. På promenader när vi egentligen har annat fokus pekar de ändå på skräp och villl plocka upp det. Det visar att det fäster sig även fast vi har annat i tanken, säger Rebecka Bengtsson.
Barnskötaren Majda Morad instämmer.
– Och de lär sig jättesnabbt. Förra veckan var det en mamma som hämtade sin dotter och hon berättade att på vägen hem hade dottern plockat upp skräp och sagt: "vi måste plocka upp skräp från marken, säger hon och skrattar.
Maryamawit håller fram en plastpåse som låg och skräpade längs vägkanten.
Stefan Källstigen
Skolor och föreningar som deltar i skräpplockardagarna blir belönade med en städpeng. Rebecka Bengtsson berättar att det inte är klart om förskolan registrerat sig för det än.
– Men om vi gör det går pengen till material till avdelningen och barnen, eller till förskolegården. Något som är intressant för barnen, säger hon.
Förskolegruppen fick ihop mycket skräp under den knappa timmen som de var ute.
Stefan Källstigen