Åtta personer fick uppsöka sjukhus efter gaslarmet från Säpohögkvarteret i Solna i fredags.

Vad det var som utlöste larmet har varit en gåta – fram tills nu. På onsdagen bekräftar länsstyrelsen att det uppmättes halter av stridsgasen fosgen vid Säpos lokaler, något som Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

Upptäcktes av sensorer på taket

I en rapport från ett krismöte som Mitt i tagit del av står det:

”Räddningstjänsten har uppmätt ämnet Fosgen (0,6ppm) och under mötets gång framkom uppgifter om att det är avtagande uppmätta värden”.

Länsstyrelsen förtydligar att det var Säpos sensorer på taket som upptäckte gasen.

Hur farligt är 0,6 ppm fosgen?

– Det är beroende av hur länge man exponeras. I det här fallet har ingen blivit allvarligt skadad. Det var uppenbarligen en låg risk, annars hade vi haft ett allvarligare utfall, säger Lena Maria Fritzberg.

Polisen: Vill inte fortsätta spekulationerna

Medieuppgifter har gjort gällande att det kan ha varit svetsarbeten i eller i närheten av Säpobyggnaden som utlöst larmet. Polisen har tidigare uppgett för TT att det är något som de ska kontrollera. Säpo har däremot varit sparsamma med kommentarer och på onsdagen är det även locket på från polisens sida.

– Det har varit otroligt mycket skriverier i media. Vi vill inte fortsätta spekulationerna och kan i nuläget inte berätta några detaljer om förundersökningen, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Svetsarna: Händer inte om man svetsar korrekt

Branschorganisationen Svets skriver i ett uttalande på sin hemsida att svetsning som utförs korrekt i sig inte kan ge upphov till fosgen. Vid felaktig svetsning i okontrollerade miljöer kan dock mycket små mängder fosgen bildas, enligt Svets.

Polisens förhoppning är att kunna ge mer information om förundersökningen ”väldigt snart”, säger Skagerlind utan att specificera mer noggrant.

Brottet som utreds är vållande till kroppsskada.