Kungsladugård

– Det var mer ett infall än en långlivad dröm. Jag brukar kolla på programmet och var nyfiken på hur det var på riktigt. Som en antropologisk studie kan man säga.

Så här några månader efter hemkomsten från det stora äventyret i TV4:as Expedition Robinson kan Maria Viscovi Falk från Kungsladugård konstatera att det värsta med tillvaron på den filippinska ön inte var vare sig brist på mat eller sömn – utan att behöva konfronteras med sin egen person.

– Jag var inte beredd på att man skulle sitta och utvärdera och navelskåda sig själv hela tiden. Det var överlag väldigt tålamodsprövande, liksom interaktionen med de andra deltagarna.

Ovissheten menar hon också var en utmaning, att aldrig på förhand veta vad som skulle hända.

– Frågade man något fick man bara till svar att vi får information när vi behöver den, och det finns nog en tanke med det. Känslan av att vara i ett experiment blev väldigt påtaglig tyckte jag.

Hela gänget. 22 modiga deltagare tävlar om vinsten på en halv miljon kronor i programmet som leds av den tidigare elitsoldaten Petra ”PAM” Malm.

Hela gänget. 22 modiga deltagare tävlar om vinsten på en halv miljon kronor i programmet som leds av den tidigare elitsoldaten Petra ”PAM” Malm.

Daniel Sahlberg/TV4

Skräckblandad förtjusning

Till vardags jobbar Maria Viscovi Falk som bibliotekarie och nu på måndag kommer såväl kollegor som vänner och familj att få se henne i tv-rutan, något som hon menar känns lite nervöst.

– Det är skräckblandad förtjusning. Det ska bli spännande att se allting och vad de andra har sagt, men samtidigt dödsångest eftersom man hatar att se och höra sig själv, säger hon och fortsätter:

– Den lilla uns av värdighet som jag trodde att jag besatt kommer ju att ryka nu känner jag.

Vilka lärdomar tar du med dig?

– Att tålamod är en dygd, att kunna släppa saker och inte bli så provocerad.

Du hade med dig ett badlakan som personlig sak. Hur kom du fram till det valet?

– Valde och valde. Man fick skriva flera olika saker och sedan valde produktionen ut en. Vissa var inte tillåtna, som knivar, tändstickor och sådant. Jag försökte med både sovsäck och presenning, men jag var nöjd med mitt badlakan som jag kunde ha som filt.