De senaste två åren har lokalhyrorna i city ökat med över 17 procent – och 85 butiker i centrala delar av innerstan fick klappa igen, enligt siffror­ från HUI Research. Det handlar om var tionde butik i området.

Om detta berättade Mitt i förra veckan. En nyhet som väckte stort engagemang på vår Facebook – där uttrycktes både sorg och ilska.

– Jag gillar när det finns lite udda ställen och personliga butiker. Om man vill ha kvar de butikerna måste man stötta dem och handla mer lokalt, säger Östermalmsbon Lena Widfelt.

Hon får medhåll av Staffan­ Sahlin som stannar upp i det lätta duggregnet på Birger Jarlsgatan, där de övergivna lokalerna ligger tätt.

– I många storstäder är det samma aktörer som syns, det är H&M och Starbucks. Det är lite trist, säger han.

Höga hyror – en balansgång

Flera butiker har stått tomma­ en längre tid. Samtidigt vittnar­ många näringsidkare om hyresnivåer som gör det svårt att gå runt.

– Vi har tackat nej till massor­ av lokaler där fastig­hetsägarna vill ha hyror på 8–9 000 kronor per kvadrat och år, säger Robert Rudinski som driver Bar Central och letar efter en ny lokal i området runt Birger Jarlsgatan.

Bo Söderberg, docent i fastighetsekonomi på KTH, säger att hyresnivåerna är en svår balansgång.

– Fastighetsägarna har också fått stora kostnadsökningar de senaste åren. Men de kan inte heller slå ihjäl hyresgästernas ekonomi med för höga hyror, då tappar de inkomsterna.

Ändå händer det att fastig­hetsägare hellre står med tomma lokaler en tid än att sänka hyran.

– I viss mån är det rationellt att resonera så på kort sikt. Om man skickar en signal om att hyrorna är låga så påverkar det fastighetens värde. Har man dessutom många lokaler så kan man inte sänka hyran på en utan att det påverkar betalningsviljan på andra håll.

Kedjorna tar plats

Stockholms stads ståndpunkt är att det är mycket viktigt med liv i city. Oppositionsborgarråd Dennis Wedin (M) tycker att man borde fokusera­ på att stödja egenföretagare genom att bland annat lätta på regleringar, minska avgifter och handläggningstider av till exempel alkoholtillstånd.

– Kedjorna breder ut sig, jag tycker Bröd & Salt är själsdödande. När kedjorna breder­ ut sig får småföretagarna det tuffare. Det vi råder över är regler, skatte­nivån och handläggningsprocesser. Nyligen pratade jag med en bar­ägare som fått instruktionen att han måste ha ett bredare sortiment på sin meny för att få fortsätta ha alkoholtillstånd. Det är helt absurt, det finns ingen anledning för kommunen att vara så byråkratisk och krånglig, säger han.

– Det gör att de mindre butikerna och företag stockholmare älskar har svårt att gå runt. Jag är rädd för det blir ännu fler plakat i tomma skyltfönster där det står att man letar nya hyresgäster.

Annat än shopping

Stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S) delar oron. Han säger att staden har få fastigheter i city, men jobbar på att få till kulturverksamheter i området. Man vill även korta handläggningstider.

– Jag vet att det går bra för dem som hyr ut till kontor. Det är tuffare för handeln och shopping. Jag är bekymrad men tror att vi kan få ett attraktivt city med gemensamma krafter i dialog med fastighetsägarna, säger han.

– Ska man lyfta blicken ut i landet har vi mindre kommuner med citykärnor där det är riktigt illa på många ställen. Så tror jag inte att det blir i Stockholm, men man kanske måste­ bredda­ utbudet till annat än shopping. Det är nya tider och nya förhållanden, det är viktigt att man förhåller sig till det när man sätter hyror. 

Hyreschocken – var tionde butik i city borta

Var tionde butik i Stockholm city stängde under det senaste året. Flera av de stora köpcentrumen kämpar mot butiksdöden. Inflationens chockhöjda hyror har gjort det svårare för butikerna att överleva, menar branschorganisationen Svensk Handel.

Under lång tid låg hyreshöjningen för butikslokaler runt två procent per år, enligt ett index som följer inflationen. Men de senaste tre åren har höjningen varit mer än tre gånger så stor, totalt 21,4 procent, visar färska siffror från branschorganisationen Svensk Handel.

– Det är framför allt mindre butiker som drabbats när hyrorna chockhöjts, särskilt som konsumenterna samtidigt har fått tunnare plånböcker, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Hyreshöjningen slår också hårdare i Stockholm än i de andra storstäderna, visar rapporten.

En fjärdedel av omsättningen

– Inom beklädnadshandeln i Stockholm går i dag nästan en fjärdedel av omsättningen till hyran. Det är väldigt svårt att få lönsamhet med den nivån, säger Elisabet Elmsäter Vegsö.

Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel, är kritisk mot de höga hyrorna.

Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel, är kritisk mot de höga hyrorna.

Pressbild

Hon anser att fastighetsägarna borde ta mycket större hänsyn till butikernas omsättning när de sätter hyran.

– Vi ser i dag ett antal större köpcentra med stora tomma butiksytor, exempelvis Skärholmens centrum, Täby centrum, Nacka Forum, Bromma Blocks och Kista centrum. Det får också konsekvenser för de butiker som finns kvar, eftersom de får ett minskat kundflöde.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!

Var tionde butik borta

Nu i veckan presenterades siffror från HUI Research som visar att var tionde butik – totalt 85 stycken – försvann i Stockholm city under 2023.

Rapporten nämner inga adresser eller enskilda butiker. Men det handlar både om småbutiker med låg omsättning och större kedjor som krymper sina ytor för att spara pengar.

– Vi har sett hur kedjor som Stadium tänker om, tittar på nya koncept och går ner i yta för att klara pandemin och inflationen, säger Katrin Behdjou Arshi, chef för stadsutveckling på Fastighetsägarna i Stockholm.

Det är inom det här området som antalet butiker har minskat med 10 procent under helåret 2023.

Det är inom det här området som antalet butiker har minskat med 10 procent under helåret 2023.

I flera fall är det mindre butiker som sa upp sina lokaler redan under under pandemin, men som först nu kommer ur sina hyreskontrakt.

Pop-uper och lekland

– Vi ser också en branschglidning där restauranger och mat kommer in och ökar sin omsättning och ersätter butikerna. En annan trend är att tidigare heltidsbutiker ersätts av pop-uper med kortare kontrakt, säger Katrin Behdjou Arshi.

Elisabet Elmsäter Vegsö på Svensk Handel ser det ökade antalet pop-uper som en följd av den ökade vakansgraden.

– Runtom i länet ser vi också hur butiker ersätts med gym, lekland, tandläkare och naprapater. Men ett bollhav hjälper sällan de kringliggande butikerna att hålla uppe omsättningen. Det är framförallt handel som föder handel, säger hon.

Men Katrin Behdjou Arshi på Fastighetsägarna håller inte med om att det generellt är hyresnivåerna som är för höga.

– Det finns fler faktorer än hyran att jobba med, säger hon.

Monica Bruvik, vd för City i samverkan, vill veta mer om varför så många butiker försvunnit i city.

Monica Bruvik, vd för City i samverkan, vill veta mer om varför så många butiker försvunnit i city.

Monica Bruvik är vd på City i Samverkan, en sammanslutning som arbetar för att göra citykärnan maximalt attraktiv. Hon tycker att butiksminskningen i city är oroande.

– Det är en större rörlighet än man kunde förvänta sig. Och det visar på någon slags instabilitet som vi behöver skaffa oss mer fördjupad kunskap om, för att kunna se vad som behöver göras för att vända utvecklingen, säger hon.

Så mycket har butikshyrorna höjts

2022: 2,8 procent

2023: 10,9 procent

2024: 6,5 procent

Hyreskostnadens genomsnittliga andel av omsättningen uppgick i Stockholm till 20 procent, Göteborg 13 procent och Malmö samt Uppsala 12 procent.

Källa: Svensk Handel

Elisabet Elmsäger Vegsö, näringpolitisk expert på Svensk Handel, är kritisk mot de chockhöjda butikshyorna.

Elisabet Elmsäger Vegsö, näringpolitisk expert på Svensk Handel, är kritisk mot de chockhöjda butikshyorna.

Pressbild, Mostphotos

Chockhöjda hyror – var tionde butik i city har bommat igen

Tredubblingen blir för mycket ✔ Svensk Handel: Går inte att få lönsamhet ✔ Tomt i många centrum