Försenade, dyrare än väntat men uppskattade när de väl kom på plats. Alla stans 95 offentliga och fullt fungerande toaletter ska snart ersättas.

Staden är jakt på en ny entreprenör, deadline för att lämna in anbud i upphandlingen var sista januari. Processen skyddas av sekretess, så detaljer om vad som är att vänta vill staden inte gå in på.

Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.

Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.

Pekka Pääkköö

Börjar tas bort i vår

Däremot står det klart att de flesta av dem ska bytas från april 2025 fram till augusti 2026. Vilka toaletter som ska bytas ut när är dock inte klart än.

– Tanken är att ta några i taget. Vi ska försöka göra så att tiden mellan att en toalett tas bort till dess att en ny finns på plats blir så kort som möjligt, skriver Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret.

Toaletterna i staden sköts av JCDecaux och Danfo. Bytet motiverades med att avtalet med JCDecaux – som har flest toaletter – skulle löpa ut. Då ville staden passa på att göra ett omtag. Målet var att ta fram ett helt nytt avtal, med bara en aktör, där staden fick större rådighet över de nya toaletterna.

Att få JCDecaux toaletter på plats kostade 46 miljoner kronor. Att få bort dem väntas kosta 20 miljoner kronor.

Att få JCDecaux toaletter på plats kostade 46 miljoner kronor. Att få bort dem väntas kosta 20 miljoner kronor.

Miljontals kronor

Nyheten väckte känslor då det skulle innebära en stor kostnad och att fungerande toaletter skulle rivas långt innan uppnådd livslängd. Att få dem på plats kostade 46 miljoner kronor. Att få bort dem väntas gå på 20 miljoner.

När Mitt i skrev om saken förra sommaren var budskapet från tjänstemännen och styrande politiker glasklart – det fanns rent juridiskt ingen möjlighet att förlänga avtalet med JCDecaux, som ansvarade för lejonparten av toaletterna.

Föreningen Funktionsrätt Stockholm har krävt att upphandlingen av de nya toaletterna stoppas.

Föreningen Funktionsrätt Stockholm har krävt att upphandlingen av de nya toaletterna stoppas.

Victor Malmcrona

Kunde förlänga ändå

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) menade att avtalet saknade en klausul om förlängning och att lagen krävde att man gjorde en helt ny upphandling.

Nu har staden ändå hittat lite av en väg runt det.

– Vi har i stället utrett möjligheten att genomföra en förlängning av delar av avtalet med grund i lagen om upphandling av koncessioner (LUK) och landat i att det är möjligt, skriver Ulrika Falk, avdelningschef på trafikkontoret.

I praktiken betyder det att avtalet för 46 av JCDecauxs 66 toaletter förlängts och att alla därför inte måste tas bort samtidigt.

Krav på stoppad upphandling

När JCDecauxs gamla toaletter kom på plats hade funktionshinderrörelsen stort inflytande för att de skulle vara tillgängliga. Funktionsrätt Stockholms stad menar dock att årets upphandling innehåller allvarliga brister vad gäller de aspekterna. De har därför krävt att upphandlingen stoppas.

"Om den inte stoppas riskerar staden att binda upp sig för lång tid framöver med en konstruktion som exkluderar personer med funktionsnedsättning," skriver föreningen i ett pressmeddelande.

"Håller inte med"

Från trafikkontorets håll menar man dock att man haft en bra dialog med föreningen vad gäller kravställning inför upphandlingen. Vidare menar de att alla Boverkets krav uppfylls. Flera – men inte alla – av föreningens egna krav har lagts in, menar de.

– Vi håller alltså inte med om att det skulle finnas allvarliga brister vad gäller tillgängligheten i de nya toaletterna utifrån upphandlingen, skriver Malinda Flodman.

Vd:n glad över att stans toaletter ryker

Ungefär en tredjedel av stadens offentliga toaletter ägs av Danfo. Även de ska plockas bort, men vd:n Jonas Olsson ser positivt på att staden gör ett omtag.

– Stockholmarna förtjänar nya toaletter, säger han.

Sedan 1980-talet har staden, genom Danfo, erbjudit offentliga toaletter. Av de 95 som i dag finns i Stockholm har Danfo 29 stycken. När nya upphandlingar nu ska göras byts även deras ut.

– Vi räknar med att alla toaletter på sikt byts ut till nya och bättre, säger Jonas Olsson, vd på Danfo.

Han ser det som en möjlighet för staden att gå ifrån självrengörande toaletter.

– Det blir inte rent, i stället sprids smuts och bakterier. Därför har vi valt manuellt städade toaletter vilket ger ett mycket bättre resultat.

Det låter som att ni positionerar er mot JCDecaux inför en kommande upphandling?

– Det gör vi inte. Vi vill att det ska bli den bästa lösningen. Vi är enda aktören med offentliga toaletter som kärnverksamhet och har 50 års erfarenhet av vad som fungerar i det offentliga rummet.

Jonas Olsson, vd på Danfo.

Jonas Olsson, vd på Danfo.

Icon Photography/Danfo AB

Ny teknik

Stadens mål är att hitta en leverantör för samtliga toaletter. I dag tillhandahålls de av två leverantörer med olika sorters avtal. Upplägget är att de nya toaletterna ska hyras under ett och samma avtal, vilket staden menar är en mer flexibel lösning.

JC­Decaux har 66 av stadens offentliga toaletter, men deras typ av avtal tillåter inte en förlängning, menar staden. Danfo har däremot haft en annan sorts avtal som förlängts ett år i taget, i väntan på att staden skulle ta beslut om nya toaletter.

– Stockholm förtjänar nya toaletter. Tekniken går framåt. Mycket har hänt på tio år, säger Jonas Olsson.

Att Danfos befintliga toaletter ska plockas bort ser han inte som ett problem.

– Det är inte ovanligt att avtal löper ut för byggnader som har livslängd kvar. Vi återbrukar och återvinner så mycket vi kan, vilket är nära hundra procent.

Alla 95 toaletter ska bort

Danfo har 29 toaletter i Stockholms stad.

15 är upphandlade med hyres- och driftsavtal som löper ut mars 2025.

Avtalet för resterande 14 löper ut i etapper fram till 2030.

Stadens beslut innebär att de första 15 byts ut och ger även möjlighet att framåt byta ut de 14 andra.

JCDecaux har 66 toaletter vars avtal löper ut mars 2025.

Källa: Stockholms stad

Vd:n glad över att stans toaletter ryker

Företaget har en tredjedel av de offentliga toaletterna i Stockholm ✔ Ser positivt på att de byts ut ✔ "Stockholm förtjänar nya toaletter"

Därför måste de 81 fungerande toaletterna bort

En jämn spelplan när nya toaletter ska upphandlas. Det är anledningen till att staden river dyra bottenplattor för miljoner.

Staden ska ta bort 81 av sina 95 offentliga toaletter. Anledningen är att avtalen med dem som levererar toaletterna går ut nästa år. Nya toaletter ska upphandlas och byggas.

De befintliga toaletterna står på bottenplattor som ägs av staden. Kostnaden att bygga dem uppgick till 46 miljoner kronor. De ska grävas bort till en kostnad av 20 miljoner kronor.

– Bottenplattorna är gjorda för den speciella modellen av toaletter som står där. Om vi skulle kräva att nya toaletter anpassades efter dem skulle det inte bli en rättvis upphandling, skriver Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, i ett mejl.

Varför går inte avtalet att förlänga?

– Offentlig upphandling fungerar så att man efter en viss tid inte får förlänga avtal utan i stället måste göra en ny upphandling.

Den dåvarande borgerliga majoriteten tog beslut om att ingå avtalet 2014. I det finns ingen paragraf som öppnar för en förlängning, utan avtalstiden är bestämd till tio år.

– Det hade varit möjligt att skriva in option på förlängning i avtalet, men det gjordes alltså inte.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Klara B Orreteg

"En konsekvens av lagstiftningen"

Reklamföretaget JCDecaux äger 66 av de 81 toaletter som tas bort. Deras bedömning är att avtalet visst kan förlängas.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) står dock fast vid stadens linje.

– Upphandlingslagstiftningen innebär att det inte är möjligt att inleda en ny avtalsperiod utan en upphandling, säger han.

Så det är inte ett politiskt beslut?

– Nej, det är en konsekvens av lagstiftningen.

Att staden köper loss JCDecaux toaletter är heller inte ett alternativ.

– Det finns ingen sådan möjlighet i det nuvarande avtalet. Däremot är JCDecaux välkomna att lägga anbud i en kommande upphandling.

"Social orättvisa"

Beslutet att avgiftsbelägga samtliga nya toaletter – till en kostnad av tio kronor – har ådragit sig kritik från Stockholms Mag- och tarmförening.

– Har du mag- och tarmproblem och måste gå på toa är det väldigt bråttom. När du väl kommer fram är det stor skillnad om det tar en eller 20 sekunder att komma in, säger ordföranden Marie Lindh.

– I dag är det gratis på de flesta toaletter och bara att gå in. Att ta betalt innebär en social orättvisa.

Enligt staden har trafiknämndens funktionshinderråd involverats i beslutet.

– Vi för gärna dialog med fler aktörer i den fortsatta processen. Staden kommer att kontakta mag- och tarmförbundet efter sommaren, säger Lars Strömgren.

Byts ut

2014 skrev den dåvarande borgerliga majoriteten avtal om nya offentliga toaletter.

2015 löper avtalet ut. Därför ska nya toaletter upphandlas.

I Stockholm finns 95 offentliga toaletter.

81 av dem ska tas bort och ersättas 2025–2027.

Avtalet för resterande 14 toaletter går ut i etapper fram till 2030.

Nya beslutet tillåter att även de kan ersättas då.

Det är inte bestämt var de nya toaletterna ska ligga.

Källa: Stockholms stad

Trots att de är fullt fungerande ska de flesta av stans offentliga toaletter tas bort.

Trots att de är fullt fungerande ska de flesta av stans offentliga toaletter tas bort.

Victor Malmcrona

Därför måste de 81 fungerande toaletterna bort

Blir orättvis upphandling ✔ Hade kunnat undvikas: "Det gjordes inte"