JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Efter år av hackande – nu släpper han sin första bok

Deckare, André Catry har skrivin en bok som har en bakgrund inom IT säkerhet.
 Foto: Pekka Pääkkö

Deckare, André Catry har skrivin en bok som har en bakgrund inom IT säkerhet. Foto: Pekka Pääkkö

20210611155000
20210611155000
2021-06-11
15:50
2021-06-11 15:50

André Catry är hackern som började arbeta med säkerhet inom IT. Han vet det mesta om hoten mot Sverige. Nu släpper han spionthrillern Honungsapan.

Sverige är illa ute efter en massiv cyberattack samt missilattacker som slagit ut Amazons och Microsofts data­center i Sörmland. Elnätet är saboterat, internet är oanvändbart och alla kommunikationsmöjligheter är borta. En fake-video på stadsministern sprids där han ses hylla Ryssland men även anklaga USA för spioneri. Är ett krig på väg?

Det är en del av handlingen i André Catrys första bok, Honungsapan, som släpptes den 10 juni.

Boken skildrar både realistiska och sannolika hot som kan drabba landet.

Vi befinner oss på en bänk utanför scoutstugan vid Ryska ambassaden på Kungsholmen. Solen står högt på himlen och värmen är påtaglig. Vågorna slår mot bryggans kant samtidigt som ett par människor joggar förbi. Ned för backen kommer en man i kavaj åkandes på en elsparkcykel. Det är André Catry som dyker upp för intervjun.

– Vilket otroligt fint väder, säger han och slår sig ned på bänken.

Från Säpo till Saab

Efter många års arbete med IT-säkerhet åt bland annat svenska myndigheter, som säkerhetspolisen, försvarsmakten och regeringskansliet, har André Catry de senaste fem åren arbetat som konsult hos Saab. Under 2020 började han även att skriva på sin första bok, Honungsapan.

– Jag har velat skriva den här boken i nästan tio år, men det har inte gått då jag arbetat för myndigheterna, säger André Catry.

– Titeln ”Honungsapan” är en sammansättning av honungsfälla och kodapa. En honungsfälla kan beskrivas som att någon lurar in en annan i en fälla och en kodapa är en hacker. Så jag slog ihop dem, och så är faktiskt honungsapan ett verktyg i boken som hjälper huvudpersonerna.

– Jag hoppas att läsarna ska tycka att den är spännande och intressant och att de tar sig en funderare. För detta är saker som både har hänt – och kan hända på riktigt.

Baserad på riktiga personer

Boken handlar om Maria, känd som MAC. Hon arbetar för KSI, kontoret för särskild inhämtning, men är utlånad från Säpo. Den andra personen man får följa är hackaren Bosse.

Boken har jag även dedikerad till honom.

– Bosse är baserad på flera riktiga personer men allra mest på en gammal kollega och vän som tyvärr avlidit. Jag har även dedikerat boken till honom. Karaktären har faktiskt en del av mina egenskaper också, säger André Catry.

Att Mitt i möter André vid scoutstugan beror på att huvudpersonen Bosse begår ett inbrott och placerar ut radioutrustning för signalspaning där.

– Han hackar även wifi:t i höghusen bakom den Ryska ambassaden innan han flyger en drönare utrustad med en mobil som landar på ambassadens tak.

Från Belgien till Sverige

I dag bor André på Norrmalm. Men där har han inte alltid bott. Under de första åren i livet bodde han och familjen i Antwerpen i Belgien. I mitten av 70-talet flyttade de till Hallunda, sedan Vingåker och under gymnasietiden gick han på gymnasiet i Katrineholm.

Det var där, i början av 80-talet, som André började hacka för första gången. 1983 började han till och med tjäna pengar på att sälja dataprogram till lärare i skolan.

–Jag satte upp ”fake-inlogg” på flera datorer för att komma åt riktiga inloggningar och få access till skolans servrar. Men det var innan det blev olagligt att hacka.

Hackandet fortsatte även efter åren på gymnasiet och 2004–2005 kom hacker-karriärens stora höjdpunkt under DEF CON i Las Vegas.

– Här får olika hackers visa upp sina hack, lyssna på föreläsningar och tävla. När jag var där var det runt 1 000 personer, men nu för tiden är det säkert runt 20 000. De är som ett stort college-party.

– Jag vann tre tävlingar och belönades med en läderjacka och en svart badge som ger fri tillgång till DEF CON livet ut. Det var otroligt stort och roligt.

År 2005 valde André Catry att lägga av med hacking och fokuserade i stället på incidentutredningar gällande IT-säkerhet.

Gillar Sergels torg

Ålder: 55 fyller snart 56.

Bor: Klara Östra.

Aktuell: Med sin första bok - Honungsapan. Släpps 10 juni.

Bästa stället på Norrmalm/Vasastan: Klarakvarteren och Sergel, det är nära till allt.

Tre hot mot Sverige enligt André Catry:

1. Att någon tar el och data från oss. Hur länge klarar vi oss utan el?

2. Cyberkriminella – kostar miljardbelopp. Det är mer lönsamt att vara cyberkriminell än exempelvis knarklangare.

3. Beroende av utländsk IT, alltså att vi lägger data utanför Sverige.

Deckare, André Catry har skrivin en bok som har en bakgrund inom IT säkerhet.
 Foto: Pekka Pääkkö

Deckare, André Catry har skrivin en bok som har en bakgrund inom IT säkerhet. Foto: Pekka Pääkkö

Hackers. Personerna i boken har egenskaper från flera personer från verkligheten.
 Foto: Pekka Pääkkö

Hackers. Personerna i boken har egenskaper från flera personer från verkligheten. Foto: Pekka Pääkkö

Bok. André Catry hoppas att Honungsapan blir den första i en lång serie av böcker.
 Foto: Pekka Pääkkö

Bok. André Catry hoppas att Honungsapan blir den första i en lång serie av böcker. Foto: Pekka Pääkkö

DEFCON. Den svarta badgen som ger fri access till DEF CON (världens största hackerkonvent) livet ut.
 Foto: Privat

DEFCON. Den svarta badgen som ger fri access till DEF CON (världens största hackerkonvent) livet ut. Foto: Privat

Senaste nyheterna

Salems thai och övrig mat axlar titeln som Årets sunkhak efter tidigare vinnaren i Jakobsberg. Delägaren Anna Röstlund tar vinsten med ro.

Salems thai och övrig mat axlar titeln som Årets sunkhak efter tidigare vinnaren i Jakobsberg. Delägaren Anna Röstlund tar vinsten med ro.

Angie Gray

Här är krogen som är årets sunkhak

Nyheter

Ägaren: "Det är roligt" ✔ Förklaringen bakom "övrig mat" ✔ Stammiskunden: Äter här minst en gång i veckan

Flera hotell i kedjan Best Western i Sverige efterlyser försvunna föremål mot en belöning. Elefanter försvann från ett hotell på Vanadisvägen i Vasastan.

Flera hotell i kedjan Best Western i Sverige efterlyser försvunna föremål mot en belöning. Elefanter försvann från ett hotell på Vanadisvägen i Vasastan.

Pressbild

Hotellet efterlyser försvunna elefanter

Nyheter

Belöningen: Hotellnatt ✔ Allt möjligt stjäls ✔ Ägaren: En slags amnesti – inga frågor ställs

Lådorna med bin var låsta med kedja och hänglås när de stals.

Lådorna med bin var låsta med kedja och hänglås när de stals.

Privat

Stal från bikupor på kyrkogård

Nyheter

Biodlare drabbad av ny stöld

"Thaien" i Salem är sunkigast i Sverige

Salems thai och övrig mat axlar titeln som Årets sunkhak efter tidigare vinnaren i Jakobsberg. Delägaren Anna Röstlund tar vinsten med ro.

Salems thai och övrig mat axlar titeln som Årets sunkhak efter tidigare vinnaren i Jakobsberg. Delägaren Anna Röstlund tar vinsten med ro.

Angie Gray

20250110053839
20250109162916
2025-01-10
05:38

Det är insidan som räknas, eller? Knappast. Åtminstone inte när "Årets sunkhak 2024" skulle krönas. Titeln tilldelas Salems Thai och övrig mat – en utmärkelse som både ägarna och stamkunder tar med ro.

Pia Njurmark, 65, lägger en beställning vid köksdisken. I dag blir det friterad kyckling med ris. Hon berättar att hon brukar beställa lite olika grejer när hon köper mat på "Salem thai och övrig mat".

– Jag brukar äta här ganska ofta. Minst en gång i veckan i varje fall. Det är nära, maten är bra och personalen är trevlig. Annars skulle jag inte komma hit, säger hon.

Salem thai och övrig mat korades nyligen till "Årets sunkhak" av den rikstäckande Facebook-gruppen "Sunkiga hak i Sverige". Det hade inte gått Pia Njurmark förbi.

– Det är ett bra hak. Men sunkigt? Det tycker jag inte. Jag blev snarare förvånad och utbrast: vår thai?! säger hon.

Pia Njurmark har bott i Salemstaden i flera decennier. Hon brukar gå till Salem thai och övrig mat, eller bara "thaien" som den heter i folkmun.

Pia Njurmark har bott i Salemstaden i flera decennier. Hon brukar gå till Salem thai och övrig mat, eller bara "thaien" som den heter i folkmun.

Angie Gray

Uppmärksammades av dottern

Tävlingen görs med glimten i ögat och tar varken hänsyn till maten eller restaurangens insida. Här är det bara utsidan som räknas.

Så när beskedet om förstaplatsen nådde ägarna tog de det hela med ro.

– Jag följer inte gruppen själv. Det var vår dotter som hade sett det och försökte förklara för oss hur stort det här var. Jaja, tänkte vi. Men sen började alla höra av sig, säger delägaren Anna Röstlund som drivit restaurangen i 14 år nu.

Dotterns profetia visade sig stämma. Både media och kunder har den senaste tiden strömmar till den lilla restaurangen på hörnet.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!

– Det är roligt så klart och vi tycker inte att det har varit negativt på något sätt just för att det är exteriört som gäller. Vi har aldrig varit oroliga för att maten skulle få dålig uppmärksamhet, säger Anna Röstlund.

Jaja, tänkte vi. Men sen började alla höra av sig

Vad är övrig mat?

En snabb blick på Salem thai och övrig mats meny vittnar om flera klassiska thairätter. Men var gömmer sig bakom den övriga maten, som namnet antyder?

– När vi öppnade var vi inte säkra på att restaurangen skulle bära sig med bara thaimat. Så vi tog in lite hamburgare, någon gulaschsoppa och pannkaka till barnen, så att det fanns andra alternativ. Alla i ett sällskap kanske inte gillar thaimat, säger Anna Röstlund.

Anna Röstlund kan hålla med om att utsidan är lite sliten. Kåken är gammal. Inte så konstigt när det också är Sveriges första närlivs som öppnade 1968. "Vi kommer nog inte göra så mycket åt det. Nu är det nästan lite prestigefullt att behålla det som det är", säger hon.

Anna Röstlund kan hålla med om att utsidan är lite sliten. Kåken är gammal. Inte så konstigt när det också är Sveriges första närlivs som öppnade 1968. "Vi kommer nog inte göra så mycket åt det. Nu är det nästan lite prestigefullt att behålla det som det är", säger hon.

Angie Gray

Men det blev för mycket för kockarna i köket att varva thairecepten med den övriga maten. Så sedan några år tillbaka har den övriga maten strukits från menyn, men namnet bestod.

Kommer ni behålla "övrig mat" i namnet?

– Vi kommer nog låta den vara kvar. Vissa stammisar kan ju fortfarande beställa någon av sina specialare där de kanske vill ha lite hackad biff med pommes. Så helt missvisande är det inte. Och bea kan vi hämta i butiken här bredvid.

Butiken ja. Nära dig. Den äger Anna och de andra delägarna också.

Krog i Jakobsberg vinner tävlingen ”Årets sunkhak”

Det är utsidan som räknas. I alla fall när Sveriges sunkigaste hak ska koras. Och 2023 års vinnare är ingen mindre än Jakobsbergs egna Pizzeria Grand.

– Ja, alltså vi har inte riktigt orkat med det ytliga, säger krögaren Amer Salih.

I utkanten av Jakobsberg, längst bort i raden av industribyggnader i korrugerad plåt, ligger restaurangen Pizzeria Grand.

En snötyngd markis hålls upp av ett brandgult spännband. Utemöblerna har lämnats åt det svenska vintervädrets makter. Ovanför entrédörren har någon klottrat nonsens.

Krogen är måhända inte värd en omväg enligt Michelinguidens mått, men dess råa yttre har gjort restaurangen till en vinnare i ett annat, något osmickrande, sammanhang.

Hjärtlig men rå tävling

Med 539 röster vann krogen Facebook-tävlingen "Sveriges sunkigaste hak 2023". En grupp där tusentals hängivna fantaster av syltor delar med sig av sina bästa krogtips.

"Önskar att den låg i Luleå! Det där stället hade jag velat besöka!" kommenterade en förmodad Luleåbo på Facebook när det stod klart att vinnarkrogen låg i Jakobsberg.

Mitt i svängde förbi en gråmulen tisdagseftermiddag. Dörren går upp med ordentligt ryck. Lunchrusningen har förmodligen redan ebbat ut, för lokalen ekar tom. Det skramlar till i köket och en man dyker upp och frågar om han kan ta beställningen.

Mannen heter Amer Salih och är både kock och krogägare.

– Jag har inte sett det här faktiskt, säger han och tittar på Facebook-gruppen i telefonen.

Han skrattar till och slår sig ner. Det brandgula spännbandet dinglar utanför fönstret.

Amer Salih krog i Jakobsberg har korats till Sveriges sunkigaste hak.

Amer Salih krog i Jakobsberg har korats till Sveriges sunkigaste hak.

Erik Lejdelin

Väntar till sommaren

Han tog över krogen för snart fem år sedan. Han har även drivit den grekiska restaurangen Korfu inne i Jakobsberg.

Vad tänker du om utmärkelsen?

– Ja, alltså vi har inte riktigt orkat med det ytliga. Nu är det snö också så det finns inte så mycket att göra åt det nu. Sveriges väder är ju som det är. Vi väntar till sommaren.

Facebookgruppen drivs av kärleken till landets alla syltor och recenserar varken maten eller vad som döljer sig på insidan. Här är det utsidan som räknas.

Affärerna går bra

Trots att fasaden i dag kanske inte lockar förbipasserande i någon högre utsträckning säger han att affärerna går bra. Många anställda från de närbelägna verkstäderna och kontoren kommer hit och lunchar. De erbjuder också utkörning med hjälp de vanliga matbuds-firmorna.

– Kebabpizzan är populär, även kycklingrätterna och den grillade entrecoten.

Tror du att ni kommer få fler kunder efter det här?

– Haha, jag har ingen aning faktiskt. Gruppen har ju 67 000 följare och det var nästan femtusen som röstade, så ja kanske. Men det var bra av er att komma hit och berätta det för oss. För jag hade ingen aning.

Amer Salih har haft krogen i fem år snart.

Amer Salih har haft krogen i fem år snart.

Erik Lejdelin

Bra av er att komma hit och berätta det för oss

Tävlingen Årets sunkigaste hak

Facebookgruppen "Sunkiga hak i Sverige" har samlat landets mindre charmiga syltor sedan 2013. Gruppen recenserar varken maten eller hur krogarna ser ut på insidan.

Facebookgruppen har idag över 67 000 följare. Varje år ska årets sunkigaste hak koras. Under 2023 års omröstning fick de nominerade totalt 1500 olika röster.

Källa: Årets sunkigaste hak

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Erik Lejdelin

Krog i Jakobsberg vinner tävlingen ”Årets sunkhak”

Krögaren hade ingen aning: ”Bra av er att komma hit och berätta det för oss” ✔ ”Vi har inte riktigt orkat med det ytliga”

Tävlingen Årets sunkigaste hak

Facebookgruppen "Sunkiga hak i Sverige" har samlat landets mindre charmiga syltor sedan 2013. Gruppen recenserar varken maten eller hur krogarna ser ut på insidan, utan bara utvändigt..

Facebookgruppen har i dag över 74 000 följare. Varje år ska årets sunkigaste hak koras. Under 2024 års omröstning fick de nominerade totalt 1 000 olika röster.

Salem Thai och övrig mat fick strax under 500 röster.

Källa: Årets sunkigaste hak

AlbinTingstedt
08-550 550 24

Krog i Jakobsberg vinner tävlingen ”Årets sunkhak”

Nyheter

Det är utsidan som räknas. I alla fall när Sveriges sunkigaste hak ska koras. Och 2023 års vinnare är ingen mindre än Jakobsbergs egna Pizzeria Grand.

– Ja, alltså vi har inte riktigt orkat med det ytliga, säger krögaren Amer Salih.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Erik Lejdelin

Nyheter
Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Erik Lejdelin

Krog i Jakobsberg vinner tävlingen ”Årets sunkhak”

Krögaren hade ingen aning: ”Bra av er att komma hit och berätta det för oss” ✔ ”Vi har inte riktigt orkat med det ytliga”

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Erik Lejdelin

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Erik Lejdelin

Krog i Jakobsberg vinner tävlingen ”Årets sunkhak”

Nyheter

Det är utsidan som räknas. I alla fall när Sveriges sunkigaste hak ska koras. Och 2023 års vinnare är ingen mindre än Jakobsbergs egna Pizzeria Grand.

– Ja, alltså vi har inte riktigt orkat med det ytliga, säger krögaren Amer Salih.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Erik Lejdelin

Nyheter
Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.

Erik Lejdelin

Krog i Jakobsberg vinner tävlingen ”Årets sunkhak”

Krögaren hade ingen aning: ”Bra av er att komma hit och berätta det för oss” ✔ ”Vi har inte riktigt orkat med det ytliga”