– Vi måste nå fler tjejer, nyanlända och unga med rörelsehinder.
Då behöver vi sänka tröskeln så fler vågar närma sig fritidsgårdarna. De beskrivs ofta i en negativ klang, men våra gårdar är trygga mötesplatser i dag, säger Henrik Myrhvold som är ansvarig för Hässelby-Vällingbys fritidsgårdar.
Tio datorer har köpts in
Det är fredag morgon en vecka efter ett staden öppnat nya gaming-rummet på klassiska fritidsgården Tegelhögen. Henrik Myhrvold visar oss lokalen som tidigare var kontor åt fritidsledarna. Tio datorer har köpts in.
Henrik Myhrvold hoppas att fler ungdomar får upp ögonen för fritidsgårdarna i västerort via gamingen.
Filip Magnusson
– Fritidsledarna har flyttat upp sitt kontor en våning i huset, det här var en bra plats för rummet.
Snett nedanför oss ser man fritidsgårdens inomhushall där ungdomarna i princip kan göra det mesta i idrottsväg, men i dag tycks fotboll, pingis, volleyboll, handboll, basket, boxning, dans och allt annat stå sig slätt i konkurrensen.
Det är "gibba" som gäller, menar Henrik Myhrvold.
– Det är det allra mest populära på våra prova på-dagkollon.
Fritidsgårdarna i Sverige har i många år erbjudit gaming, men satsningen i Vällingby kallar Henrik Myhrvold för något helt annat. "Online-gaming har varit allra mest populärt på våra prova på-dagkollon de senaste sommarloven och därför har vi öppnat gaming-rummet", säger han.
Filip Magnusson
Gaming-ledare övervakar allt
I skrivande stund är det bland annat Roblox, Minecraft och schack som ungdomarna kan lira i det stänga "digitala rummet", oavsett om det är på plats eller hemifrån.
– Man har access även hemifrån och en utbildad gamingledare från vår personal är alltid inne och övervakar allt. Det ska inte bli någon high chaparral. Att någon vuxen försöker ta sig in och grooma ungdomar.
Fritidsgårdarna i Sveroge har i många år erbjudit gaming, men satsningen i Vällingby kallar Henrik Myhrvold för något helt annat. "Online-gaming har varit allra mest populärt på våra prova på-dagkollon de senaste sommarloven och därför har vi öppnat gaming-rummet", säger han.
Filip Magnusson
Rummet öppnades 12 april och ungdomar från hela Stockholm är välkomna.
240 000 kronor kostar satsningen årligen.
– Det är fortfarande lite för tidigt att säga hur stort intresset blir, men jag tror detta blir skitbra. Jag tycker det är värt kostnaden, men nu måste vi också leverera, säger Henrik Myhrvold.
Ser du några problem med att gamingen och skärmtiden ökar på gården?
– Alla nya ungdomar som kommer kanske inte kommer röra på sig. Men de kommer få en meningsfull fritid. De kommer få spela med vänner i stället för att kanske sitta hemma med psykisk ohälsa.
Henrik Myhrvold hoppa att fler ungdomar får upp ögonen för fritidsgårdarna i västerort via gamingen.
Filip Magnusson
– Kanske lirar man en timme och får veta att vi har pizzabakning i köket efteråt och hänger med på det också. Det är de ungdomarna vi vill nå
Varför tror ni att just gaming ska locka fler tjejer, nyanlända och funktionshindrade?
– Vi vet att många med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan ha lättare att delta i digitala sammanhang. Detta är ett försök i att bredda vårt utbud, jämna ut könsskillnader och öka mångfalden samtidigt som vi verkar på arenor som många unga vill vara på. De som hittills inte vågat komma till oss kan nu delta digitalt och få ansikten på fritidsledarna.