Det är de små detaljernas sport, bordshockey. När Gustaf Fagerberg började spela tränade han flera timmar om dagen. Det gäller att få in finmotoriken, tekniken och precisionen, för att få pucken i mål och hänga med i de snabba svängarna när spelarna svischar fram över plan.
– Det är millimetrar som avgör om pucken hamnar i krysset eller om det blir stolpe ut. Nu för tiden försöker jag träna en timme om dagen i snitt, även om det blir mer just nu inför EM, säger han.
Övar ofta utomhus
Vi träffas utanför hans lägenhet i Bandhagen. Gustaf Fagerberg har burit ut bordet, som han brukar göra, när han övar i solen bakom huset. EM, som går av stapeln ett par veckor efter intervjun, är hans första internationella mästerskap och det är första gången Gustaf Fagerberg är uttagen till landslaget.
Nyligen vann han lag-SM.
– Jag gillar tävlingsmomentet i sporten. Det är skillnaden mot mina konstnärliga yrken, säger han.
Till vardags jobbar 31-åringen som lärarvikarie. Han är utbildad filmfotograf och har en bakgrund inom musik, bland annat jazz.
Flyttade till Piteå
Det var när han pluggade musik, för lite över tio år sedan, som han bestämde sig för att skaffa en till hobby, då musiken blivit hans vardagssyssla.
Men sedan lade han musiken på hyllan och flyttade upp till Piteå – för att det fanns en specifik bordshockeyklubb där.
– Ja, det var lite drastiskt. Det blev svårt att bygga upp ett nytt liv där, så jag stannade bara några månader. Jag höll på med bordshockey i tre år, sedan slutade jag och började igen för ett år sedan, säger han.
Gustaf Fagerbergs lag Bröderna Grym vann nyligen lag-SM i bordshockey.
Pia Bispo
Nu är Gustaf Fagerberg snart uppe i 100 spelade turneringar. Han trivs i bordshockey-världen, där han får träffa människor i alla åldrar när han reser landet runt på turneringar.
– Det är ett väldigt öppet och välkomnande community. Folk borde testa, man blir överraskad över hur kul det är. Och det är kul att bordshockey är så analogt, man får lära sig tämja spakarna, säger han.
Styrketräning på schemat
Men det handlar inte bara om teknikträning. För att bli riktigt duktig måste man vara i form. Löpning och styrketräning står därför på Gustaf Fagerbergs träningsschema, för att orka spela riktigt mycket bordshockey.
– Man måste ha ett starkt psyke, tålamod och envishet också. Det tar tid att bli bra. Jag skulle gärna bli bland de bästa, men man får ta ett mål i taget. Jag måste jobba mer med mina svagheter, att göra mål och få upp lägstanivån, säger han.