Vid hudklinikerna tas patienter med psoriasis, eksem, allergier, infektioner och svåra sår emot, men även de med misstänkt hudcancer.

Men det har varit svårt att kontrollera kvalitén på klinikerna, de har inte avlastat sjukhusen som tänkt och utbildningen av specialister i hud- och könssjukdomar har blivit eftersatt.

Dessutom har vården blivit allt dyrare för regionen. År 2023 gjordes 325 000 besök till en kostnad på 279 miljoner kronor.

Därför vill nu regionens mittenkoalition avskaffa vårdval specialiserad hudsjukvård och i stället upphandla vården av de privata vårdgivarna.

Beslut om att avskaffa vårdval specialiserad hudsjukvård tas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 27 augusti. Enligt Talla Alkurdi (S) ska regionen få bättre koll på kostnader och kvalitet.

Beslut om att avskaffa vårdval specialiserad hudsjukvård tas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 27 augusti. Enligt Talla Alkurdi (S) ska regionen få bättre koll på kostnader och kvalitet.

Johannes Äng

Färre vårdgivare

Då kan de även styra så att vård finns över hela länet, och inte som nu koncentreras till de centrala delarna, är tanken. Enligt förslaget skulle det kunna handla om att upphandla mellan fem och åtta vårdgivare.

– Vi kommer att få högre kvalitet och kunna ställa tydliga krav på utbildningen av nya läkare. Dessutom blir det inte längre möjligt för mottagningar att stänga från en dag till en annan, vilket vi tyvärr fått se alltför ofta, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S).

De vill också att en del av hudsjukvården flyttar tillbaka in på akutsjukhusen, för att säkra forskning och utbildning.

Kostnadskontroll

Kostnaderna ska hållas nere genom att få fler patienter att söka sig till sin vårdcentral för mindre åkommor. Vid hudförändringar kan kontroll till exempel göras på distans med så kallat teledermatoskop.

– Patienterna får hjälp direkt i stället för att skickas runt. I dagens system har vi ingen möjlighet att få kontroll över kostnaderna. Genom att upphandla vården kan vi prioritera resurser till där de behövs som mest, säger hon.

Magnus Bäcklund vid Diagnostiskt centrum hud menar att det är för tidigt att säga hur företaget kommer att agera inför en eventuell upphandling.

Magnus Bäcklund vid Diagnostiskt centrum hud menar att det är för tidigt att säga hur företaget kommer att agera inför en eventuell upphandling.

Privat

Avvaktar

Magnus Bäcklund är onkolog och en av grundarna av Diagnostiskt centrum hud, med två vårdvalsmottagningar i innerstan och en i Sickla. Han säger att de jobbar utifrån de villkor som gäller.

– Vi har varit med sedan vårdvalet startade 2012, och har märkt att patienterna uppskattar att vi finns centralt. Men om det är geografisk spridning som krävs vid en upphandling får vi tänka till om det, säger han.

Remiss krävs

Att vårdvalet gör så att patienter skickas runt känner han inte igen. Remisstvång råder sedan flera år, så patienter får ofta gå via sin vårdcentral. Redan där är de uppe i två besök, menar Magnus Bäcklund.

Flera vårdval avskaffas – dyra och ojämlika

Vårdvalen i Region Stockholm är dyra och orättvisa, anser mittenstyret och sjösätter nu en stor omställning: Fem vårdval avskaffas helt. Andra slås ihop.

Vårdval finns idag inom 38 vårdområden, med tusentals avtal med såväl privata som regionägda vårdgivare.

Nu vill majoriteten avskaffa fem vårdval. Ytterligare nio ska reformeras.

Anledningen är att vissa vårdval är dyra, orättvisa och dränerar akutsjukhusen, anser den styrande mittenkoalitionen i hop med Vänsterpartiet.

– Men ingen vård försvinner, utan det handlar om förändringar som införs successivt, säger Talla Alkurdi (S) hälso- och sjukvårdsregionråd.

Brist på specialister

Vården i de vårdval som försvinner kan i stället övergå i regionens regi, eller upphandlas.

Det gäller till exempel allergologi, där privata vårdgivare hoppat av på grund av svårigheter med lönsamheten.

Där, och inom andra specialiteter, har det också uppstått brist på specialistläkare, då vårdgivare i vårdvalet inte behövt ställa upp med utbildningsplatser.

Andra vårdval kan komma att slås ihop. Det gäller till exempel Avancerad sjukvård i hemmet och Läkarinsatser på särskilda boenden.

Borgerlig politik

Antalet vårdval i Stockholm är rekordmånga, och har införts under åren med borgerligt styre.

Och det med Miljöpartiets och Centerpartiets goda minne, som numera styr tillsammans med Socialdemokraterna.

– Vårdvalen infördes för att öka tillgängligheten och korta köerna, men de är inte lösningen på alla problem, säger nu Christine Lorne (C) primärvårdsregionråd.

En negativ effekt är överkonsumtion av vård. Eftersom vårdgivarna får betalt för exakt den vård som ges, leder det ibland till onödigt många besök för att klara lönsamheten, eller till besök hos specialist i stället för i en billigare vårdform.

En annan är att vårdgivare inte etablerar sig över hela länet, utan det uppstår vita fläckar på vårdkartan.

Vård efter behov

En mer jämlik vård är ett av kraven som Vänsterpartiet ställt för att agera stödparti till mittenkoalitionen.

– Det är inte var man bor, utan behoven, som ska styra resurssättningen, säger regionrådet Jonas Lindberg (V).

Inriktningsbeslutet för omställningen av vårdvalen tas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 20 juni. Och oppositionen lär inte gilla förslaget:

– Jag ser det inte som en omställning, utan som en neddragning, säger Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsregionråd.

Orolig

Hon menar att vårdvalen och de många vårdgivarna har ökat tillgängligheten att få vård.

– Nu är jag orolig över om regionen ska kunna rekrytera tillräckligt med personal för att ta över, säger hon.

Fritt val för vårdgivare

Vårdval är en avtalsform som ger vårdgivare fri etableringsrätt.

Uppfyller de kraven får de bedriva vård för regionens räkning.

Vårdval finns idag inom 38 vårdområden.

Nu föreslås avtalsformen avskaffas för fem av dem: geriatrik, hudsjukvård, allergologi, neurologi, lymfödembehandling.

Källa: Region Stockholm

Talla Alkurdi (S), Jonas Lindberg (V), Sandra Ivanovic Rubin (MP och Christine Lorne (C) har en gemensam plan för färre vårdval och mer vård i regionens regi.

Talla Alkurdi (S), Jonas Lindberg (V), Sandra Ivanovic Rubin (MP och Christine Lorne (C) har en gemensam plan för färre vårdval och mer vård i regionens regi.

Ingrid Johansson

Nu ska flera av vårdvalen slopas

Färre privata vårdgivare är beskedet från dem som styr Region Stockholm

Regionen backar om neurologin – satsar istället

Vårdval neurologi blir kvar, Akademiskt specialistcentrum ska ta emot fler patienter och en ny neurologisk mottagning öppnar på Södertälje sjukhus.

Parkinsons sjukdom, epilepsi, migrän. Sjukdomar som kräver specialistvård. Men specialiserad neurologi, som är ett vårdval med fri etableringsrätt, har länge varit ett sorgebarn.

Kön för vård är lång, delvis på grund av brist på neurologer, men också för att medicinska framsteg gjort att allt fler kan få behandling för sina besvär.

Skulle avskaffas

Därför hängde vårdvalet löst när mittenkoalitionen i Region Stockholm beslutade att se över vårdvalen.

Planen var att det skulle avvecklas, och att regionens akutsjukhus skulle ta över vården. Men nu har de tänkt om. Det har visat sig att sjukhusen inte klarar att utöka.

– Bristen på tillgänglighet är alarmerande. Vi väljer att istället utöka uppdraget till Akademiskt specialistcentrum, de har räckt upp handen och sagt att de kan ta emot fler, och de har mycket nöjda patienter, säger Talla Alkurdi (S) hälso- och sjukvårdsregionråd.

Ny mottagning

Utöver det ska en helt ny neurologmottagning öppna på Södertälje sjukhus. Totalt satsas tre miljoner kronor på detta i år, enligt beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vårdvalet, där det idag finns fyra mottagningar utöver akutsjukhusens mottagningar, blir kvar.

Och återväxten för neurologer ser nu positiv ut, med ett 60-tal specialister under utbildning.

Hoppas ni på att fler mottagningar öppnar?

– Vi har inga större förhoppningar om det.

Huruvida regionens ersättning till vårdgivarna kan komma att höjas så att fler villl etablera sig är inget som Talla Alkurdi vill kommentera.

– Vi bevakar all vård för att kunna förutse de resurser det finns behov av. Men vi befinner oss i en nationell sjukvårdskris, säger hon.

Bristen på tillgänglighet är alarmerande

En fördjupad noggrann analys visar att det bästa är att behålla vårdval specialiserad neurologi, berättar Talla Alkurdi (S).

En fördjupad noggrann analys visar att det bästa är att behålla vårdval specialiserad neurologi, berättar Talla Alkurdi (S).

Ingrid Johansson

Regionstyret backar – behåller vårdval neurologi

"Bristen på tillgänglighet är alarmerande" ✔ Mer pengar satsas och ny mottagning öppnar

Chockbeskedet: Två geriatriska sjukhus stänger

Bestörtning, och oro. Företrädare för Vårbergsgeriatriken och Danviksgeriatriken är kritiska till beslutet att de läggs ned.

Vårbergsteriatriken, som drivs av Capio, är nyrenoverad och togs i bruk 2020. Syrgas är dragen i väggarna och personalen har börjat utbildas i att hantera den.

Just syrgas, och röntgen, bör vara standard vid de geriatriska sjukhusen, enligt den äldreplan som nu klubbats i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Att Region Stockholm nu inte förlänger avtalet med dem är ett dråpslag:

– Helt obegripligt. Då finns det ingen geriatrik på den här sidan söderort, säger enhetschef Brita Eriksson de Franco-Cereceda.

Svårt få personal

En anledning till att de styrande politikerna vill stänga Vårbergsgeriatriken och Danviksgeriatriken är att många geriatriska sjukhus i regionen har tomma platser, fast inte personal att bemanna dem.

Tanken är att minska konkurrensen om personal och kunna utöka kapaciteten vid Nackageriatriken, Erstageriatriken, Dalens sjukhus och Södertälje sjukhus.

Samtidigt avskaffas vårdval geriatrik, alltså den fria etableringsrätten, med undantag för idéburna vårdgivare. Vården ska istället upphandlas, eller drivas i egen regi, vilket ska göra det lättare att styra vården dit den behövs. 44 miljoner kronor beräknas också sparas in.

Bo nära en förutsättning

Men Brita Eriksson de Franco-Cereceda tycker att resonemanget haltar.

– Vi har 66 platser och hör till dem med högst beläggning. 200 personer arbetar här, många ensamstående kvinnor, som tack vare att de har nära till jobbet kan arbeta heltid. Nu är många oroliga, säger hon.

Danviksgeriatriken har 120 anställda.

– Om sjukhuset avvecklas finns det ingen garanti att personalen kommer att övergå till andra geriatriska kliniker, utan man riskerar att förlora personal som arbetar med äldre, skriver Ann Svalberg, operativ chef vid Familjeläkarna som driver sjukhuset, i ett mejl.

Fler vårdplatser behövs

Totalt försvinner 110 vårdplatser, samtidigt som 121 tillkommer vid andra sjukhus.

– Och det trots att antalet äldre ökar med över 50 procent till 2032, och det då behövs ytterligare 500 platser. Det riskerar att bli brist på vårdplatser vilket drabbar äldre sköra patienter, skriver hon.

Det finns ingen garanti att personalen kommer att övergå till andra geriatriska kliniker

Här ska geriatrisk vård finnas

Ett nytt vårdval för idéburna vårdgivare inrättas, vilket gör att Stockholms sjukhem i Bromma och på Kungsholmen, samt Ersta sjukhus, kan fortsätta som tidigare.

Geriatrisk vård upphandlas vid Dalens sjukhus, Handens sjukhus, Löwenströmska, Nacka sjukhus, Sollentuna sjukhus och i Nynäshamn.

Geriatriken vid Jakobsbergs sjukhus och Sabbatsbergs sjukhus fortsätter i regional regi.

Utöver det finns geriatrik vid Danderyds sjukhus, Karolinska i Huddinge och Södertälje sjukhus.

Källa: Region Stockholm

Rättelse

I en artikel i Mitt i vecka 22 skrev vi felaktigt Danvikshem, i stället för Danvisgeriatriken. Det är alltså Danviksgeriatriken som läggs ner, inte Danvikshem.

Källa: Mitt i

Företrädare för Danviksgeriatriken och Vårbergsgeriatriken var på plats inför beslutet i nämnden och lade fram sin sak för politikerna, här  hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Talla Alkurdi (S).

Företrädare för Danviksgeriatriken och Vårbergsgeriatriken var på plats inför beslutet i nämnden och lade fram sin sak för politikerna, här hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Talla Alkurdi (S).

Ann Svalberg

Chockbeskedet: Två geriatriska sjukhus stänger

”Riskerar att bli brist på vårdplatser vilket drabbar äldre sköra patienter”

Mottagningar stänger inför slopade vårdval

Allergimottagningen på Kungsholmen, hudmottagningen i Mörby och öron-näsa-hals-mottagningen i Täby. Alla tre stänger i samband med att regionen ser över vårdvalen.

Det finns 38 vårdvalsområden i Region Stockholm. Flera ska nu avvecklas, som vårdval allergologi, neurologi, geriatrik och hudsjukvård. Vården ska istället upphandlas av privata vårdgivare, eller bedrivas i regionens regi.

Fler vårdval är under utredning, till exempel urologi, öron- näs och halssjukvård, gynekologi och ögonsjukvård.

Överkonsumtion

Anledningen till avvecklingen är, enligt regionens mittenstyre, att avtalsformen inte främjar vård efter behov, leder till överkonsumtion av vård och att kostnader drar iväg.

Upphandlad vård, eller i egen regi, ger bättre kontroll, menar de. Det ska vara på plats när vårdvals-avtalen löper ut om ett par år.

Men en del vårdgivare finner för gott att säga upp sina avtal redan nu.

Praktikertjänst stänger sin allergimottagning på Kungsholmen i sommar, och har även sagt upp sina avtal inom hud i Mörby.

Aleris avslutar sitt avtal inom öron-näsa-hals vid mottagningen i Täby samt har tidigare sagt upp delar av verksamheten vid Ultragyn på Sabbatsberg samt handkirurgin på Nacka sjukhus.

Varnar för glapp

Sara Banegas, chefläkare vid Praktikertjänst, tycker att avvecklingen saknar konsekvensanalys vilket rubbar förtroendet och skapar osäkerhet.

– När det gäller hudmottagningen så närmar sig delägarna pension, och det är omöjligt att rekrytera ersättare under de här omständigheterna, säger hon.

Men att avtalsformer ses över kan i och för sig vara välbehövligt, enligt henne.

– Men under övergångsperioden kan det bli ett glapp om många vårdgivare kastar in handduken i förtid.

Egen regi kliver in

Tove Sander (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott, tror inte att det kommer att ske.

– Vi tänker oss en långsam och trygg avveckling. Men självklart har vi beredskap för att vårdgivare kan vilja lämna, och då får de enheter som planeras att ta över kliva in tidigare, säger hon.

Allergimottagningens patienter ska nu till exempel föras över till Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset.

Riskerar vårdköerna att bli längre?

– All omorganisering inom sjukvården kan innebära följdeffekter, och det måste vi vara uppmärksamma på.

Det är omöjligt att rekrytera ersättare under de här omständigheterna

Så många avtal har sagts upp

Vårdval är en avtalsform där vårdgivare fritt kan etablera sig och bedriva vård för regionens räkning.

Det finns 38 vårdvalsområden.

Inom varje område kan det finnas flera vårdgivare, både privata och regiondrivna.

Avtalen mellan regionen och vårdgivarna har sex månaders uppsägningstid. Ibland vill vårdgivare säga upp avtal snabbare. 2022 upphörde 135 avtal i förtid, mot 53 under 2023.

Källa: Region Stockholm

Sara Banegas, Praktikertjänst, pekar på risken att flera vårdgivare kastar in handduken under omställningen.

Sara Banegas, Praktikertjänst, pekar på risken att flera vårdgivare kastar in handduken under omställningen.

Praktikertjänst

Mottagningar stänger inför slopade vårdval

Sara Banegas, chefläkare vid Praktikertjänst, varnar för att patienter kan stå utan vård

Slut på fri etablering av ögonmottagningar

32 olika ögonmottagningar riskerar att läggas ner och ersättas med färre, men större, mottagningar. Politiker räknar med att spara 45 miljoner.

Färre, men större mottagningar, som kan utbilda specialister och hjälpa till med jourer på S:t Eriks ögonsjukhus. Slut på "icke medicinskt motiverad vård", och därmed billigare.

Det är vad de styrande regionpolitikerna ser framför sig när de nu beslutar att skrota vårdval specialiserad ögonsjukvård.

Vårdvalet har funnits sedan 2009, och det finns i dag 32 olika vårdgivare.

Bara fem av dem erbjuder alla behandlingar som kan behövas, till exempel ögonbottenfotografering, laserbehandling och operationer, vilket krävs om man ska kunna utbilda ST-läkare.

Att kunna utföra starroperationer är något som kommer att krävas när ögonsjukvården upphandlas.

Att kunna utföra starroperationer är något som kommer att krävas när ögonsjukvården upphandlas.

Mostphotos

Flest i innerstan

Flest mottagningar finns i centrala Stockholm, och regionen vill nu ha en ökad geografisk spridning på dem.

Den styrningen är inte möjligt inom vårdvalet, som ju innebär att vårdgivarna kan etablera sig var de vill, och ersättas på löpande räkning av regionen.

Många söker vård

Under 2022 gjordes cirka 404 000 besök i vårdvalet till en kostnad av 514 miljoner kronor. Antalet besök har ökat kraftigt de senaste åren, och en jämförelse visar att mängden besök är fler här relativt folkmängden, trots en yngre befolkning.

Genom att upphandla vården istället räknar man med att spara 45 miljoner kronor de närmaste åren. Upphandlingen beräknas vara klar under 2025 och därefter avvecklas vårdvalet.

Fler vårdval som skrotas

Primärvårdsrehabilitering

Geriatrik

Hudsjukvård

Intensivträning för rörelsehindrade

Allergologi

Neurologi

Lymfödemsbehandling

Källa: Region Stockholm

De 32 ögonmottagningar som finns i vårdvalet avvecklas.

De 32 ögonmottagningar som finns i vårdvalet avvecklas.

Mostphotos

Slut på fri etablering av ögonmottagningar

32 mottagningar kan tvingas lägga ner ✔ Styret: Slut på ”icke medicinskt motiverad vård” ✔ Kan spara 45 miljoner kronor